„Szemre is szépen hernyózik a Monosem vetőgép az abonyi határban”

„Szemre is szépen hernyózik a Monosem vetőgép az abonyi határban”

A gépparkot folyamatosan fejlesztve jutott el 28 év alatt egy hektártól ezer megműveléséig a Telek család, akiket Pest megye egyik legkeletibb szegletében, Abonyban látogattunk meg.

A gazdaságra kanyarodva példamutató rend és egy pulikutya fogad, az udvaron szépen karbantartott erőgépek és munkaeszközök sorakoznak. Az esőre álló idő jó lehetőséget adott arra, hogy Telek János és fiai, Tibor és Zoltán elmeséljék a tapasztalataikat a 2 éve használt Monosem NG Plus ME 8 soros vetőgépről. A család 1991-ben 1 hektárral és egy kis fülkés 80-as MTZ traktorral kezdte a gazdálkodást, ma pedig 200 saját hektárjukon kívül 800-at művelnek szolgáltatóként. Ehhez az kellett, hogy ami pénz bejött, azt nyaralás helyett föld és egyre modernebb gépek vásárlására költsük el. A gazdálkodást a nagyszülőktől és a szülőktől, a gyakorlatban tanultuk meg. Hagyományos szántóföldi kultúrákkal: kukoricával, napraforgóval, búzával, árpával és repcével foglalkozunk, a szolgáltatást pedig Abony 40 kilométeres körzetében, főleg Tószeg, Tiszajenő, Vezseny, Zagyvarékas és Tiszavárkony szántóin nyújtjuk – mondta Telek Tibor.

 

 

Az utóbbi 10 évben nincs okunk panaszra, a saját területek jól teremnek, és kialakult egy olyan ügyfélkörünk, amellyel nagyon jó a kapcsolat és a közös munka. Abony és környéke hasonlít az arany középútra: ezen a vidéken ugyan a termés nem nagy, de minden megterem. Nekünk a legtöbb talajunk középkötött, de a szolgáltatás területén mindenféle talajon boldogulnunk kell, amihez komoly, precíz gépek kellenek, hogy haladni lehessen a munkával. A gépeinket folyamatosan újabbakra cseréljük, hogy mindenünk meglegyen az 1000 hektár megművelésére – mondja János, az édesapa. A kombájnunk egy 4 éves CLAAS TUCANO 440 a hozzá tartozó adapterekkel, a vetőgépünket pedig ugyancsak az AXIÁL-tól vettük meg 2 évvel ezelőtt úgy, hogy a cég beszámította a korábban használt eszközünket.

Nálunk 175 lóerős traktor húzza a vetőgépet, aminek az elektronikája az ISOBUS rendszerrel kompatibilis. A nagy magtartály jól elhelyezett, nem ázik be, és egy tankolással nagy felületet, kultúra függvényében akár 10 hektárt is el tud látni. A kocsi mikrogranulátum szóróval is felszerelt, de mi a talajfertőtlenítő helyett inkább starter műtrágyákat juttatunk ki vele. Ezeket is pontosan, precízen szórja. Még a köves területen is, ahol a boltosodás gátló gondoskodik arról, hogy a gép hibamentesen dolgozzon – mondja Tibor.

 

 

Így fejlődtek a vetőgépek Abonyban

Legelőször egy IH Cyklo 400 típussal indultunk, egy olyan őskövülettel, amit a TSZ már igencsak elkoptatott, aztán egy SPC 6 típusú román vetőgép jött a sorban, amit az AXIÁL-tól vett mechanikus, teleszkópos vázú, 6 soros Monosem vetőgép követett. Ezt 8 évig használtuk panaszmentesen, majd egy másik gyártó 8 soros gépére váltottunk, amivel sok gondunk volt. A gép ugyan erős, de sajnos nagyon pontatlan magadagolású volt, a nyomjelző leszédült a helyéről, ráadásul a kezelése nagy szakértelmet igényelt, túl bonyolult volt. Küzdöttünk vele 5 évig, majd visszatértünk a Monosemhez, és 2017-ben egy NG Plus ME 8 soros vetőgépet választottunk – mondja Tibor.

Azóta sincs semmi gond vele. Az összecsukható vázas szerkezetnek köszönhetően egy gombnyomással át lehet váltani a vonuláshoz, és a vetésegyenletesség is kiváló – folytatja már a vetésért felelős testvér, Zoltán. Bár sok ügyfél sokfajta vetőmagjával dolgozunk a szolgáltatás során, nincs kifogásunk a géppel kapcsolatban. Azt és úgy vet, amit és ahogy beállítunk rajta. Az sem számít, ha esetleg hanyag a vetőmagos cég, és keverednek a nagy és kis szemek a zsákban. A gép beállítása nagyon egyszerű, inkább az a fontos, hogy a gépes legyen tisztában a feladatával, de például a kormányautomatika működtetése több tudást igényel ennél. A 21. századi technikával remekül lehet haladni, a kezelőnek már csak az elektronikával kell foglalkozni, azzal, hogy hogyan változtassa a táblán belül a tőtávot. A leforgatás könnyű, a munkavégzés jól tervezhető és megbízható: annyi mag és oda kerül, amennyit és ahova előre meghatároztunk. A környék gazdálkodóit látva az a tapasztalatunk, hogy egy vetőgép sem végez annyira pontos munkát, mint a Monosem. A talaj és a mag kapcsolata rendkívül jó, a gép keskeny árkot nyit és jól tömörít vissza, így a mélységtartás kiváló, a kelés pedig robbanásszerű és egyenletes. A PRO keréknek és az összecsukható, 8 soros váznak köszönhetően kitűnő a talajkövetése. A Monoshox®.EU lengéscsillapító rendszer a terhelőrugókat kombinálja a speciálisan vetőelemekkel történő felhasználásra kifejlesztett lengéscsillapítóval. Így a kocsi a rögös területen sem ugrál. Munka közben mindkét terhelőrugó a földre szorítja a vetőelemet, a lengéscsillapító rugózása pedig elvezeti az ütéseket. Így optimális marad a vetés mélysége és pontossága. A kocsival akár 11-12 kilométer óránkénti sebességnél is tartani tudjuk azt a vetésminőséget, amit korábban csak 7-8 km/óra mellett lehetett. Amikor az ember vetés közben hátranéz, azt látja, hogy a kocsik szépen úsznak mögötte – mondja Zoltán.

A vetési sebesség beállítása is egyszerű, a szakaszolással vetőmagot spórolunk meg, növénykultúrától függően akár 10 százalékot is. Nincs rávetés és felesleges magveszteség. A Monosem nem pocsékolja a magot, pontosan az a mennyiség kerül ki, amit előzetesen megadtunk, így jól tervezhető a folyamat. Mivel a vetőgép elektromos hajtású, karbantartási igénye jóformán nincs. Nem kell csapágyakat cserélni, nem kell fújkálni a láncokat és a spanolókat. A villanymotor nagyon sok időt spórol meg azzal a kezelőnek, hogy munka közben nem kell ki- és beszállnia a gépből. A háromrészes vázkialakítás nagy előnye a kifogástalan talajkövetés. Hullámos földeken sem fordulhat elő, hogy a mag a föld tetejére kerül, szokták is mondani a környékbeliek, hogy szemre is szépen hernyózik a Monosem az abonyi határban – meséli nevetve Zoltán.

A Monosem ugyan nem olcsó, de a gép azt csinálja, amit kell, minőségben pedig azt hozta, amit vártunk tőle. Így tudjuk a lehető legjobban kiszolgálni a partnereink igényeit a változatos talajokon is – összegzi a legfontosabbakat édesapjuk, János.

 

Szöveg: Csurja Zsolt, újságíró

Fotó: Leitmann Zsolt

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 05. szám

 

 

Szemenkénti vetőgép előrendelési akció

 

Felszereltség és készlet függvényében, kedvező áron érhetők el MONOSEM márkájú, mechanikus és elektromos meghajtású szemenkénti vetőgépeink, amennyiben 2019.12.31-ig megrendeli és az év végéig kifizeti rendelését. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek