mAXI-MAP szoftverfejlesztések - Differenciált vetés tervezése egyszerűen, gyorsan, szakmailag átláthatóan

mAXI-MAP szoftverfejlesztések - Differenciált vetés tervezése egyszerűen, gyorsan, szakmailag átláthatóan

A mAXI-MAP felhasználási lehetőségeinek bővülése az idei évben sem áll meg, az AXIÁL Kft. saját fejlesztésű, precíziós-helyspecifikus gazdálkodást támogató szoftvere ismét újabb funkciókkal gazdagodott.

Azon partnereink, akik már elégedett felhasználói a szoftvernek és a „tervkészítő” modulnak, a napokban a következő információablakra lehettek figyelmesek:

 

 

A mAXI-MAP egy interneten keresztül, éves előfizetés formájában elérhető szoftver / szolgáltatás, mely a precíziós-helyspecifikus gazdálkodás gyakorlati megvalósítását támogatja.

Térképező modulja a precíziós gazdálkodási adatok gyors, egyszerű térképezését teszi lehetővé és képet ad a táblák heterogenitásáról, valamint lehetőséget ad különböző térképek hatékony vizuális összehasonlítására (mint pl. hozam- és talajlaboradatok stb.). Bizonyos GPS monitorokból érkező adatok mellett ide érkeznek a Trimble Power Zone, ill. a mAXI-Hozam műholdas hozammérésre alapozott zónatérképek, az ezekhez tartozó talaj labor adatok, illetve az ezek alapján készült műtrágyázási szaktanácsok a ProPlanta szaktanácsadó rendszerből is.

A Monitoring modul műholdas távérzékelésből származó, folyamatosan frissülő információkat szolgáltat az időjárásról, a talajról, annak hőmérsékletéről és a növényzetről, annak vegetációs aktivitásáról, biomassza alakulásáról is képet ad.

A Tervező modul helyspecifikus műtrágyázási tervek készítését és menedzselését teszi lehetővé, minden eddiginél gyorsabban és egyszerűbben. Egy varázsló felületen végig haladva pillanatok alatt elkészíthetőek a helyspecifikus műtrágyázási tervek akár szaktanácsadói rendszer bevonásával is, melyek a legáltalánosabban használt formátumokba exportálhatók.
Most örömmel tudatjuk minden felhasználóval és érdeklődővel, hogy a Tervező modul funkciói kibővültek a differenciált tőszámvetés tervezésének lehetőségével is.

 

 

A logikusan megalkotott és megszokott tervezési technikákat ide is átemeltük a műtrágyázási tervezőből. Tehát nem egyesével, hanem kultúránkként és táblacsoportonként egyszerre tudunk vetési terveket készíteni, akár zónákra kiterjedően változtatott mennyiséggel, ezeket elmenteni és a kritikus helyeken akár saját magunk is módosítva/felülbírálva, hiszen a helyi tapasztalat az egyik legfontosabb kritérium a tervezéseink során.

Természetesen a kész vetési tervek szintén könnyen átvihetőek a Trimble Farmer Core és Farmer Pro alkalmazásokba, ahonnan felhőn keresztül, akár munkautasítás részeként is kiküldhetőek az arra alkalmas Trimble monitorokra. Emellett néhány gyártóspecifikus formátumban, valamint univerzális shape-ként már most is, hamarosan ISO-XML formátumban is exportálhatóak lesznek.

 

 

Miután elkészítettük a vetési terveket, érdemes még számításba venni, milyen egyéb digitális mezőgazdasági megoldások tudják segíteni a gazdálkodókat a tavaszi vetésben. Hiszen a vetési szezon mindig az egyik legkritikusabb időszaka a szántóföldi növénytermesztésnek.

Ha kíváncsi ezen megoldásokra, olvassa el a tavaszi vetéshez kapcsolódó mini sorozatunk ELSŐ (Digitális mezőgazdasági megoldások szerepe a tavaszi vetésben 1. rész (axial.hu) és MÁSODIK (Digitális mezőgazdasági megoldások szerepe a tavaszi vetésben 2. rész (axial.hu) részét is.

 

Szöveg és kép: Okvátovity István, térinformatikus fejlesztő

 


 

Ha pontos lokális meteorológiai adatokra van szüksége, telepítsen meteorológiai állomást gazdaságába! Tudta, hogy az AXIÁL Kft. kínálatában elérhetőek a Pessl Instruments Metos meteorológiai állomásai és a rájuk épülő kórokozó előrejelzés is? További információért keresse munkatársainkat!

 


 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek