Középpontban az ügyfél

Középpontban az ügyfél

A HORSCH-nál mindig középpontban áll az ügyfél. Hogy ez mit jelent pontosan, és mekkora valójában az ügyfelek befolyása, Philipp Horsch fejti ki a terraHORSCH-nak.

Önnek mit jelent az „ügyfélközpontúság” fogalma?

Nekem azt, hogy a vállalat szervezetében minden ponton, mindig az ügyfél áll előtérben. Ez a belső folyamatokra is vonatkozik. Célunk, hogy döntéseinkkor mindig megkérdezzük magunkat: segíti-e ügyfeleinket? Ezek lehetnek apróságok is, mint például, hogy átgondoljuk telefonügyeletünk elérhetőségét vagy a vállalat nyitvatartási idejét. Tudjuk, hogy főleg vetés idején és a betakarítás kezdetekor, ügyfeleinknek éjjel-nappal szükségük van ránk. Legfőbb szabály, hogy az ügyfélközpontúság előtérben legyen a vállalat minden területén, és a cég minden dolgozójának fejében. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy javítsuk folyamatainkat, fejlesszük magunkat.

 

Philip Horsch

 

Tudják ezt a HORSCH termékek műszaki megoldásaira is alkalmazni?

Az utóbbi évtizedekben sok olyan témával foglalkoztunk, amelyek egy része a piacok előtt járt. Például az 1990-es évek közepén a fejtrágyázással és a kivetett mag alá juttatott műtrágyával. Akkoriban kezdtük kifejleszteni a gépek többkomponens-kezelési képességét is. Mai napig tudjuk használni azokat a fejlesztéseket. Például az adagolórendszerünkre gondolok. A széria-kivitelű elektromos hajtás akkoriban teljesen újnak számított a szakmában. Ráadásul elsőként jöttünk ki keverőtengely nélküli adagolóval, és szintén a széria felszereléshez tartozó műtrágyaszóróval. Az adagolórendszer, miként korábban, most eredményes, nagy számban használják. Már régen megmutatta, hogy nagy lehetőségeket rejt magában a műtrágyázás. Az évek alatt ennek a hatékonyságára fókuszáltunk – ügyfeleinkkel szoros együttműködésben. Sok mindent megéltünk már a gyakorlatban a mezőgazdákkal. Például mára valamennyi talajmegmunkáló eszközünk és permetezőgépünk képes termékenyebbé tenni a földet. A gazdálkodók és a természetes környezetünk üdve nálunk mindig is előtérben voltak. Legfontosabb szempont az erőforrások védelme, a hatékonyság növelése és a növények egészsége.

 

A Focus a StripTill vetéssel teszi lehetővé a célzott lazítást, koncentrált műtrágya-lehelyezéssel. Ezzel sok ügyfél igényeit kielégíti.

 

Az együttműködésből az ügyfelekkel többször születtek gépek. Műtrágyázásban melyik jut eszébe?

Műtrágyázásra néhány évvel ezelőtt a HORSCH Focus jött létre. Gyorsan beigazolódott, milyen nagy lehetőségek vannak az együttműködésben az ügyfelekkel.

A HORSCH Focus fejlesztésekor a StripTill témája is erősen befolyásolt minket. Már korábban is intenzíven foglalkoztunk a StripTill vetéssel kukoricában, és kísérleteztünk is saját területeinken. Gyorsan átláttuk, hogy a célzott lazítás és trágyázás az eljárás legfőbb előnye. A StripTill és a kijuttatás összehozása egy gépben vezetett el a HORSCH Focushoz. Idővel a HORSCH Focus az egyik legfontosabb vetőgéppé vált a közép- és kelet-európai magas hozamú területeken. De a fejlesztésekor azt is észrevettük, hogy nem lehet az ügyfelek minden igényét átültetni a gyakorlatba.

 

Mi ösztönözte Önt arra, hogy mélyebben foglalkozzon a trágyázással?

A trágyázás eredete a vállalkozásunkban az 1980-as évekre nyúlik vissza. Akkoriban kezdtük el az első trágyázási kísérleteket karbamiddal repcében, és észrevettük, hogy fejtrágyázással kis adag műtrágyával érhetünk el nagy hatást. Néhány évvel később az Airseederrel és a „duett” csoroszlyával léptünk tovább. Nagyobb mennyiségeket tudtunk kijuttatni úgy, hogy nem égtek meg a növények. Leginkább a tavaszi vetésen figyeltünk meg erős hatásokat. Napjainkban ismét az a tendencia, hogy vetéskor nem akarjuk növelni a műtrágya mennyiségét. Az a cél, hogy még pontosabban a maghoz helyezzük a műtrágyát. Mostanában sokkal inkább a műtrágyázás speciális kérdéseivel foglalkozunk, az egyes területekre vonatkozóan is. A többkomponensű műtrágyázás is egy nagy és aktuális, folyamatosan növekvő téma. Legnagyobb kihívása, hogyan tudjuk a több komponenst felületspecifikusan szabályozni, összetevőnként külön-külön. Néhány hete Kanadában jártam, és érdekes beszélgetést folytattam ügyfeleinkkel a mezőgazdaság holnapjáról. A műtrágyázás témájában a kanadai gazdálkodók leginkább az egy-öt komponens használatában látják a jövőt. Nekem ez egyértelmű jele annak, hogy a gazdák egyre inkább foglalkoznak az egyes műtrágya-összetevők hatásaival. Vállalkozásként nekünk ezt természetesen észre kell vennünk, és egyre inkább bele kell építenünk a jövőbeni fejlesztéseinkbe.

 

A HORSCH Double Shot csoroszlyája második fejtrágyázó kimenettel.

 

Véleménye szerint hogyan dolgozhatunk majd még pontosabban a földeken?

A nagyobb pontosság igénye a szántóföldeken minden téren nő. A következő lépést úgy hívják, hogy RowControl. Alapvetően itt a pneumatikus vetőgépek SectionControljáról van szó, hogy csökkenthessük az átfedéseket a fordulókban – tehát pontosabban vessünk. Sok kérdéssel foglalkoztunk, például a szegmentált adagolórotorral és a RowControl elosztófejünkkel, amely a vetőgépek valódi soronkénti elzárását teszi lehetővé. Ezt továbbgondolva, lehetőségünk van a duplatartályos gépeken hajszálpontosan be- és kikapcsolni a műtrágyát, vagy a tábla szélén teljesen leállítani. Nyílt titok, hogy dolgozunk egy pneumatikus műtrágyaszórón. Ez is ezt a technikát használja majd, amellyel jelentősen növelhető a pontosság a tábla szélén és az átfedéseknél. De térjünk vissza még egyszer a vetésre: a gabona kultivátorozásakor és a fordulókban döntő tényező a pontosság. A túlvetett területek mindig gondot okoznak a mechanikus állományápolás közben. A foltok remek helyet nyújtanak a gyomoknak. Ha RowControllal vetünk, akkor ezt a problémát kiküszöböljük.

 

Milyen további témákat alakítanak a vevők igényei?

Az optimális vetési mélység szabályozásának témájában intenzíven cserélünk véleményt ügyfeleinkkel. Arról van szó, hogy erősen változó talajokban minél jobban tudjuk tartani a vetési mélységet. Ehhez már most van egy megközelítésünk, amit éppen most tesztelünk a gyakorlatban: előre létrehozott applikációs térképpel szabályozzuk a mélységet. Természetesen a következő lépés, hogy kidolgozzunk egy zárt szabályrendszert, ahol automatikusan lefuthat ez a folyamat. Itt már akadnak érdekes ötletek érzékelőkkel, amelyek az állomány struktúráját képesek felismerni a vetőmagágyban.

További fontos téma a növényvédelem. Az új technológiák ügyfélelőnyei teljes mértékben előtérben állnak. A BoomControl precíz keretvezetésével világszerte új mércét állítottunk fel – nem csak a kijuttatás minőségében, de a hatóanyag hasznosulásában is. Az erős ügyféligény alapján folyamatosan fejlesztjük növényvédelmi kínálatunkat. Az új HORSCH Leeb AX-szel lefelé bővítettük a vontatott permetezők szegmensét. Jelenleg egy nagy tandemes permetezőn gondolkodunk, hogy felfelé is kiegészíthessük a kínálatot. A növényvédelemben jelenleg új megoldásokat próbálunk ki, az ügyfelek visszajelzései és értékelései alapján. Jó példa erre az önjáró gépek teljesen új fejlesztésű platformja. Egyrészt a legmodernebb megoldásokat és technológiákat tesszük bele az új Leeb PT-be, másrészt nagyon jellemző ránk az a megközelítés, hogy kitárjuk az ajtót a sokféleség felé, és rögtön egy teljes platformot fejlesztünk a legkülönfélébb permetezőkhöz, különböző piacokra. Az Agritechnica kiállításon ebből többet láthatnak majd.

 

A RowControl elosztófej a vetőgépek valódi soronkénti elzárását teszi lehetővé.

 

Mennyire fontos Önnek megfelelni a piacok igényeinek, és mi köze van ennek az ügyfélközpontúsághoz?

Végső soron a természetünkből adódik, hogy minden részlegünkön és tevékenységi területünkön témák sokaságán dolgozunk, és tudatosan támogatjuk a sokféleséget, amely vállalatunk fontos része, és hatásában a valód ügyfélközpontúság egyik legfőbb jele. Ügyfeleinknek nem szabványmegoldásokat kínálunk, hanem az a fontos, hogy megfeleljünk a világ különbözőbb kihívásainak. Tudatosan erősödünk a sokoldalúságban és a regionális témákban. Azért tovább dolgozunk a meglévő termékeink részletein is.

 

Kultivátorozott, RowControllal vetett szójaállomány.

 

Hogyan tudják a HORSCH génjeit átültetni új területekre, például a mechanikus állományápolásra?

A gyomok mechanikus leküzdése nem új keletű dolog, már jó pár éve foglalkozunk vele. Ez úgy működik nálunk, hogy ilyen témákkal eleinte csak mellékesen foglalkozunk. Aztán egyszer csak eljutunk valamilyen felismerésre, ami oda vezet, hogy intenzívebben kezdünk el az adott téma fejlesztésével foglalkozni. A mechanikus gyomirtás esetében már az elejétől világos volt, hogy kezdenünk kell valamit vele. Nem az a módszerünk, hogy felvásárlunk egy ilyesmivel foglalkozó vállalkozást. Másképp járunk el, mint egyik-másik versenytársunk. Így lehetünk ugyanis biztosak abban, hogy a végtermékben megvannak a HORSCH génjei. Az ilyen projektekben először a gazdák ötleteivel foglalkozunk, de hozzáfűzzük a sajátjainkat is. A külső és belső befolyások valamikor aztán tiszta képet eredményeznek. Ahogy elérjük ezt a szintet, a hátralevő fejlesztések már nagyon gyorsan mennek. Fontos, hogy a hosszú évek alatt szerzett tapasztalatainkhoz visszanyúljunk, és azonnal be is építsük ezeket. Például az olyan témákban, mint a tartósság, keretfelépítés vagy keretstabilitás, tapasztalataink bőséges tárházára tudunk támaszkodni. Az egészet kiegészítve természetesen a szántóföldi tudásunkkal. A biogazdálkodásban nagyon fontos, hogy felhasználjuk a saját mezőgazdasági területeinken szerzett tapasztalatokat. Utunkat ezen kívül számos jó biogazdálkodó kíséri, akik velünk együtt gondolkodnak, és értékes hozzájárulást nyújtanak. Vállalatként sokat tanulunk így. Véleményem szerint nagyon izgalmas idők jönnek, igazán nagy lehetőségekkel – mind a mezőgazdászoknak, mind a mezőgazdaságigép-gyártóknak.

 

Forrás és kép: terraHORSCH 2019. 2. szám

 

 

A jövő most kezdődik


A 2017/14. számban a terraHORSCH bemutatta az ukrajnai Agro KMR gazdaságot. Jean Paul Kihm újabb bepillantást enged a kulisszák a mögé. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek