„Könnyen lehet, hogy jelenleg ez a világ legjobb kombájnja.”

„Könnyen lehet, hogy jelenleg ez a világ legjobb kombájnja.”

A Békés megyei Tótkomlósra látogattunk, hogy megnézzük a hatalmas CLAAS LEXION 770 típusú kombájnt. A szinte teljesen önvezető gép automatikusan választ optimális aratási beállításokat, és jókora méretéből adódóan igényli a nagy területeket.

A Bartos család birtokának hangárjában látjuk meg először a német gyártó gigantikus arató-cséplőgépét, a 770-es LEXION-t. Bartos Norbert gazdálkodóval az 585 lóerős kombájn vezetőfülkéjében beszélgettünk arról, miért ezt a géptípust választották. „Legfőbb oka, hogy folyamatosan nőnek a területeink, jelenleg nagyjából 700 hektár, részben saját, a többi bérlemény, továbbá valamennyi bérmunkát is vállalunk. Főként árpát, búzát, napraforgót, kukoricát és repcét termesztünk, ezenkívül van kétszáz egyes juhállományunk is. Jó ideje a CLAAS kombájnokkal aratunk, annak idején DOMINATOR-okkal kezdtünk; a 106-ost követte a 108-as, aztán váltottunk a 360-as MEGA típusra, majd a 650-es LEXION-ra, most pedig a 770-es LEXION-nál tartunk. A korábbi kombájnjainkat az AXIÁL beszámította az épp aktuális új gépbe, így ez a MEGA és az előző LEXION esetében is. Úgy gondolom, hogy minden alkalommal jó üzletet kötöttünk. A választás egyik fő szempontja volt, hogy CLAAS márkájú legyen a kombájn, mert mióta elkezdtünk ezzel dolgozni, sosem csalódtunk benne” – mondta.

A korábbi MEGA és a LEXION típusokhoz hasonlítva jelentős a hektárteljesítmény növekedése. A 770-essel egy nap alatt több, mint harminc hektárt lehet aratni, de megfelelően nagy táblán akár negyvenet is. Tótkomlóson nyolcsoros kukorica-adapterrel dolgoznak. „Vígan vinné a 12-sorost is. Háromhektáros parcellákban nem szerencsés a LEXION, a gépnek akkor jó, ha nem kell megállni semmiért. Karókat, kerítéseket és fasorokat kerülgetve nem hatékony a munka, de nem is erre tervezték” – nevet a gazda.

 

 

Nem városnézésre való

Ki kell használni a gép teljesítményét. A várt eredményhez, a megfelelő méretű területen kívül, szükség van kiszolgáló személyzetre is, mert a betakarított mennyiséget el kell hordani, ami nem kevés. Amikor a körülmények engedik, már nagyon korán kimegyünk a táblákra, a cséplési rendszer ugyanis nagyon jól bírja a terhelést, amíg nincs harmat, tudunk vele dolgozni. Kukoricában éjszaka is használjuk, amit azért szeretek, mert olyankor rajtam kívül a legtöbben alszanak, nem csörög a telefon, nem zavarnak a betakarításban” – folytatja.

Sokan mondják, hogy a 770-es már önvezető kombájn, ami annyiból igaz is, hogy az automatikus kormányzás és a modern cséplési rendszer nem igényel beavatkozást – mármint ideális esetben. Felügyelni persze muszáj, mert bármi előfordulhat: ha bejön egy hibakód, azt kezelni kell. A kényelmes, pormentes fülkében csend van, jó a klíma, a nap végén nem egy stresszes gépkezelő száll ki belőle. Nagyon tetszik, hogy a CMOTION multifunkciós menetkar épp a tenyeremhez illi, mintha számítógépes egérrel dolgoznék. A LEXION 770 kormányzása és irányíthatósága is kifogástalan. Ugyanolyan fordulékony, mint egy kisebb kombájn, akár a tábla végén, vagy a városban közlekedve. Az összecsukható kukorica-adapterrel, és a vontatható vágóasztallal a legtöbb helyen elfér és befordul. A VARIO 930 vágóasztal kezelését is okosan oldotta meg a CLAAS: a kocsi felakasztását tolatókamera segíti, elég hozzá egy ember is, aki érzi a gép méreteit. A vágóasztalt levenni a kocsiról ugyanígy gyerekjáték” – meséli a gazdálkodó.

 

 

A menüt egyszer és jól meg kell tanulni; néhány gépkezelő nehezebben szokott át ládás kombájnról hibridre. Pedig a jót könnyű megszokni: a CLAAS cséplési technológiája, az APS HYBRID SYSTEM a gyors megleválasztással, a rotorok és kosarak közötti 10-szer nagyobb terménysebességgel, illetve a nagy centrifugális erővel magasabb kategória a szalmarázóládás kombájnoknál. A gyorsító-, a cséplő- és utóverő-dob fordulatszámának szabályozása független a leválasztó rotorokétól. Változó aratási körülményekhez mindig alkalmazkodni tud a rendszer. Úgy gondolom, könnyen lehet, hogy ez a világ jelenlegi legjobb kombájnja” – mondja Bartos Norbert.

Ugyan a gabonaszemben és az átmérőben lehetnek eltérések a különböző fajták között, egy terménytípus kiválasztásakor szinte tökéletes az alapbeállítás. Továbbá a magkamera vizsgálja a magtartályba felfelé tartó learatott terményben a szemét arányát, és az eredmény alapján állít a pikkelyes rostán, ha indokolt. Amennyiben a kezelőnek nem tetszik, ahogy az automatika csinálja, természetesen módosíthat rajta, de ez a legritkább esetben szükséges. A gép magától változhat, és a beállításokat meg is jegyzi. Aztán ezeket az adatokat el lehet menteni egy saját almenüben, későbbi használatra. Ám minden év más, sok tényezőtől függ, hogy mikor, és hogyan cséplődik a gabona, milyen a szalmája, dőlt-e a termés. Bartos Norbert szerint fix, mindenre jó beállítás nem létezik, de a rendszer alkalmazkodik az adott körülményekhez, és az azokhoz legjobban illó, leghatékonyabb beállítást társítja a betakarításhoz.

 

 

A CLAAS LEXION 770 mellett van Fendt-ből két 930-as, két 716-os, egy 722-es, és két 310-es traktorjuk, továbbá egy Berthoud Boxer permetezőjük, valamint egy Manitou 635 teleszkópos rakodógépük, és egy Manitou 1340 L építőipari gépük is. „Talán egy kicsit túl vagyunk gépesítve” – mondja Norbert mosolyogva. „Ám senki sem szeret ki-be járkálni a telepre a munkagépekért, és mindenki jobban érzi magát, ha két-három géppel egyszerre meg lehet rohanni a munkát, és gyorsabban végzünk.”

Az AXIÁL szervizhátterével tökéletesen elégedettek vagyunk, nagyon korrekt a kapcsolatunk. Ha segítséget kérünk, biztos, hogy rövid időn belül jön is a munkatárs, az alkatrészek utánpótlását pedig egy-két nap alatt megoldják. Ami épp nincs a hozzánk közeli Orosházán, az másnapra megjön a bajai raktárból. Ha ott sincs, akkor sem kell két napnál többet várni, és itt van a birtokon. Mi csak eredeti alkatrészt rakunk bele a gépekbe, mindig a szervizen keresztül. Így lehet jó üzletet csinálni a céggel, akkor is, amikor ez a gép majd öt éves lesz, és hozzuk az újat, mert addig folyamatosan az AXIÁL tartja karban, ők rakják bele az alkatrészeket, így ismerik a kombájn előéletét és szervizperiódusokat is.”

 

Szöveg: Csurja Zsolt, újságíró

Kép: CLAAS

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 03. szám

 

 

Adapterek igény szerint

 

A CLAAS kombájnok többféle termény betakarításához is ideálisak, de csak egy igazán jó adapterrel tudnak hatékonyan és a lehető legnagyobb teljesítménnyel dolgozni. Ebben a cikkben a CLAAS napraforgó-, kukorica- és szója-adaptereket ismertetjük. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek