Kihirdették az AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj eredményeit

Kihirdették az AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj eredményeit

Lezárult a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj pályázatok értékelése, melyre ezúttal is digitalizáció, gépesítés, imput/szolgáltatás kategóriákban lehetett nevezni. Kitüntetést kaptak az AXIÁL Kft. gépei, megoldásai is!

Az idei évben minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozott a megmérettetésre, de a már sokak által ismert gépszállítási problémák miatt sajnos az utolsó pillanatokban több jelentkező is visszalépett, ennek ellenére a Nemzetközi Nagydíjért, gépesítés kategóriában nagy küzdelem alakult ki. A szokásos kétkörös zsűrizés második fordulójában, a szakma jeles képviselőiből álló testület, komoly vitákat sem nélkülöző megbeszélés után az alábbi döntést hozta: 3 pályázat nyert Nagydíjat, 5 Különdíjat kapott és 12-en Prémium oklevélben részesültek.

 

Az AXIÁL Kft. által nevezett megoldások az alábbi kitüntetésekben részesültek:

 

Fendt 700 Vario Gen7 széria modellje a párizsi SIMA kiállításon - Fotó: Fendt

 

Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíj – Gépesítés kategóriában: 728 Fend Vario Gen7

A hetedik generációs Fendt 728 Vario teljesen új fejlesztés. A 7,5 literes, 6 hengeres, alacsony fordulatszámú AGCO Power motor 300 LE-t képes leadni. A 60 km/h sebességet 1450-es fordulatszámon éri el. Karbantartásmentes hidraulikus szelepemelőtőkék révén nincs szükség szelephézag-állításra, a motor folyamatosan optimális szelephézaggal üzemanyagtakarékosan jár. VarioDrive hajtáslánc automatikus összkerék-kapcsolással rendelkezik. Programozható és fordítható szívásirányú ventilátora révén elmarad a hűtők kézi tisztítása. A 15 tonna megengedett össztömege lehetővé teszi az univerzális traktor nehéz vontatóként való használatát is. Az integrált abroncsnyomás-szabályozó rendszerrel gombnyomásra közúti ill. terepi légnyomást állíthat be a gépkezelő. A precíziós gazdálkodáshoz minden rendelkezésre áll, még az érintés nélküli táblavégi megfordulás is. A vezetőfülke légszűrő rendszere átkapcsolható 4. védelmi kategóriájú védelmi szintre, amely megvédi a járművezetőt a portól, a folyékony növényvédő szerektől és azok gőzeitől. Akár 220 liter szállítási kapacitás, moduláris felépítés, valamint akár tíz kihelyezett kör - ezek a 728 Vario nagy teljesítményű hidraulikájának megkülönböztető jegyei.

 

HORSCH Leeb 6.300 VL önjáró permetezőgép kukoricában - Fotó: HORSCH

 

Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíj – Gépesítés kategóriában: HORSCH Leeb 6.300 VL önjáró szántóföldi permetezőgép

Az új HORSCH Leeb VL önjáró permetezők leginkább szembetűnő újdonsága a rugalmasság és a maximális kényelem. A rugalmasság a tartályméretek, a fúvókavezérlések, és a hidraulikusan állítható széles nyomtávban, és a fokozatmentesen 2 méterig hidraulikusan emelhető hasmagasságban is megmutatkozik. Az 5000, 6000 vagy akár 8000 literes tartályméretek választhatóak, polietilén vagy nemesacél kivitelben. A CCS Pro vízrendszert nagy teljesítményű, 1000 liter/perces rozsdamentes acél házas centrifugál szivattyú működteti, amelyet kiegészít egy dugattyús membránszivattyú is. Újdonság a PrecisionSpray pulzáló rendszer, amely az 50 cm-ként felszerelt elektromos szelepekkel képes akár fúvókánként is szakaszolni. Az igazi előnye a 20 Hz-en történő fúvóka zárás-nyitás (pulzálás), ennek segítségével 2-3 fúvóka méret kiváltható egyetlen fúvóka mérettel, ugyanis a pulzálás intenzitásának csökkentésével-növelésével nagyon széles tartományban képes mennyiséget szabályozni - azonos cseppméret és nyomás mellett.

 

 

Hazai Termékfejlesztési Prémium oklevél – Digitalizáció kategóriában: mAXI-NET 2.0

A mAXI-NET 2.0 a ma Magyarországon elérhető legmagasabb technikai színvonalú, országos lefedettséggel rendelkező műholdas korrekciós jel szolgáltatás mezőgazdasági felhasználók számára. Az egyetlen, mely képes olyan RTK korrekciós jel szolgáltatására, mely valamennyi Magyarország felett látható műholdas helymeghatározó rendszer (GPS, GLONASS, GALILEO, BeiDou) információját tartalmazza. Ezáltal a korszerű mezőgazdasági „GPS rendszerek” lényegesen több műhold jelének vételével lesznek képesek működni, ami nagyobb pontosságot és kiemelkedő stabilitást biztosít a felhasználóknak szélsőséges körülmények között is. A szolgáltatás használata a napi gyakorlatban semmilyen felhasználói beavatkozást nem igényel, minden automatikusan történik. A rendszer kialakítása (VRS – Virtuális Bázisállomásrendszer) folyamatos működést biztosít néhány bázisállomás kiesése esetén is. Egyszerre képes többezer felhasználót többféle korrekciós jellel kiszolgálni - a szolgáltatás a műholdvevők széles körével kompatibilis.

 

Nemzetközi Termékfejlesztési Prémium oklevél – Gépesítés kategóriában: Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő rendszer

Több éves pozitív teszteredmények után, már elérhető a Berthoud Sniper opció, amely a kamerás gyomfelismerést jelenti. Ennek az rendszernek az alapja, a Spray Tronic opció megléte. A Sniper technológiával a néhány, más gyártónál is elérhető Green on Brown (zöld a barnán) permetezés kivitelezhető, amely tulajdonképpen zöldfelület-felismerést jelent a tarlón és annak a lepermetezését foglalja magába. Ilyen irányú fejlesztéseket már a kétezres évek elején láthattunk, ugyanakkor amiben a Sniper többet tud a többieknél, az a Green on Green (zöld a zöldön) permetezés, melynek segítségével állományból tudjuk kipermetezni a gyomnövényt. A különböző algoritmusok között gyors a váltás és felhasználói szintű finomhangolást is lehetővé tesz a rendszer. Ezek a szoftverek elérhetők repcére, kukoricára, napraforgóra, búzára, szójára, ha csak a hazai vetéseket vesszük figyelembe, de elkészültek levendulára és bazsalikomra is. Az új algoritmusok, alapbeállítások viszonylag rövid időn belül előállíthatóak, majd a rendszer finomhangolása automatikusan történik.

 

Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő rendszer - Fotó: Pataki Balázs, Berthoud

 

Az AXIÁL Kft. gépeit és megoldásait megtekintheti a 2023. január 25-28. között megrendezésre kerülő AgrárgépShow kiállításon!

 

Forrás: HUNGEXPO

Elérhető

Kapcsolódó cikkek