FraRoll vágóhenger a Kunságban

FraRoll vágóhenger a Kunságban

Mostoha viszonyok között kénytelenek boldogulni Karcag környékén a gazdák, mert az ugyan jó termőképességű, de középkötött és kötött talaj (Arany-féle kötöttségi szám 40-50) igencsak nehéz művelésű arrafelé.

 

Sok terület szárazon betonkemény, vizesen kenőszappan-szerű szikes állagú. Ilyen földekből birtokol 1700 hektárnyi szántót a Karcagi Cserhát Mezőgazdasági Kft., amelynek növénytermesztési mérnök, növényvédelmi szakmérnök ügyvezető igazgatója, Dániel Csaba avat be a helyi sajátságokba.

A cég által termesztett növények között megtalálható a hibridkukorica, a napraforgó, a búza, a repce, a zöldborsó, a csemegekukorica, a lucerna és a zab.

A sokféle növényhez, valamint a nem túl ideális talajviszonyokhoz egyáltalán nem mindegy, hogy milyen technikával, technológiával dolgoznak – hiszen az elvégzett munka minősége nagyban függ ezektől is.

A cég gépparkja szinte kizárólagosan az AXIÁL Kft. által forgalmazott gépekre támaszkodik. Számukra mindegyik gépberuházás döntésekor az egyik legsarkalatosabb kérdés, hogy milyen a szerviz. „Az AXIÁL-lal régóta kitűnő a kapcsolat, nagyon jó a szolnoki szervizcsapat” – így a henger beruházás felmerülésekor Dániel Csabának magától értetődő volt, hogy FraRollt vásároljanak, természetesen ezt is Bajáról – „hisszük, hogy ez mindkettőnknek jó üzlet”. De hogy ne csak üres szavak legyenek, megkértük Csabát, röviden ossza meg a gépről alkotott véleményét.

 

 

Vannak-e tapasztalatok a Framest gépeket illetően, és ha igen, milyenek?

Magyar földnek magyar ember által készített magyar gép dukál (feltéve, ha tudja ugyanazt, mint a külföldi eszközök). Nem sok gyártóval lehet ennyire személyes kontaktot ápolni. Fontos, hogy a fejlesztésekben kikérik a véleményünket, tapasztalatinkat – erre többször is volt már példa az elmúlt időszakban. Erős stabil gépekről beszélünk.

 

Miért döntöttek a Framest Fraroll henger mellett?

Nagyon kellett a napraforgószár darabolására valamilyen hatékony megoldás. Vettünk egy Framest FraRoll Cambridge hengert, egy vágóhengert és egy alapgépet. Ezen gép és opció birtokában, a Cambridge és a vágóhengert tudtuk cserélni, így egy újabb költséghatékony megoldást tudtunk a vállalat életébe bevezetni. Még abban az évben vettünk egy másik alapgépet is, olyan sok bérmunka lett a vágóhengerre, illetve a hibridkukorica területeket is ledaraboljuk vele. Így a két henger már külön is tud funkcionálni, nem kell őket szerelni, ezzel mindennemű munkánk gyorsabban megoldható.

 

Milyen tapasztalatok vannak a Cambridge henger munkájával kapcsolatosan?

Viszonylag nagy a LE igénye akkor, ha használjuk a simítót is. Stabil, erős, jó talajlezáró és rögtörő képességű gép.

 

Milyen vélemény alakult ki Önökben a vágóhenger munkájával kapcsolatosan?

A 2019-es évben a legjobb beruházásom volt! Mára már kitermelte az árát. Telefonnyi hosszúságúra darabolja a szárakat, illetve annyit mozdít a földeken, hogy be is takarja az elszórt magvakat, így az árvakelés kikel. Nem ragad be csak nagyon nedves körülmények között. 15 km/h-val húzzuk, iszonyatos területteljesítménye van. A hibridkukorica szárát is ezzel szoktuk darabolni. Bombajó beruházás volt!

 

Vásárolja meg Ön is ezt a kivételes kvalitásokkal rendelkező hengert. Kizárólagosan március hónapban a Framest Fraroll vágóhengerekre soha nem látott, 12%-os előrendelési kedvezményt hirdet meg az AXIÁL Kft. Akár meglévő Fraroll hengerét szeretné bővíteni egy ilyen vágóhengerrel, akár most szeretne egy új, komplett hengert venni, ne habozzon, ez az akció nem tér vissza egyhamar! A szállítási határidő a megrendeléstől számított 10 hét.

Az akció pontos részleteiről érdeklődjön területileg illetékes gépértékesítő kollégáinknál!

 

Forrás és kép: Király Szabolcs, termékmenedzser

Elérhető

Kapcsolódó cikkek