Fendt-gyűjtemény Villányban

Fendt-gyűjtemény Villányban

Villány legújabb történelme a 18. században kezdődött, amikor a törökök kiűzése után szerb és német telepeseket hívtak a területre. A vörösbortermelés hozzájuk kötődik, a szerbek a Kadarkát, a németek a Blauer Portugiesert hozták be.

A német kultúra napjainkban is erősen érezteti hatását, a lakosok jelentős része beszél németül, az idősek pedig még ismerik a 200 évvel ezelőtti dialektust.

Kevés olyan borász él Magyarországon, akit szinte mindenki a becenevén emleget. Az idősebbek, a barátok és a kollégák megengedik maguknak, hogy Boxiként, mások Boxi bácsiként hozzák szóba Bock Józsefet, az életvidám, hatalmas energiákkal megáldott villányi borászt.

 

 

Bock ősei apai és anyai ágon is a XVIII. században bevándorolt telepesek. A birtok mérete sohasem volt nagy, mivel a Bockok a szőlő mellett ugyanúgy foglalkoztak a paraszti földműveléssel és állattenyésztéssel, mint az ország más területén élő sorstársaik. Ez a kicsi birtok pedig apáról fiúra hagyományozódott, miként a borkészítés mestersége is. 1946-ban mindent elvettek tőlük és családjuk nagy részét ki is telepítették. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, s a Mezőgép villányi műhelyében tanoncként dolgozó ifjúból üzemvezető, gyártás-előkészítő lett, aki 1992-ben állt fel, hogy többet tudjon foglalkozni a számára két legkedvesebb dologgal, a szőlővel és a borral.

Bock József már jó két évtizede stílusteremtő borász, igazodási pont és példakép. Hiteles figurája és meghatározó személyisége a hazai borászati életnek.

 

 

„Minden eszközzel rendelkezem, ami a szőlészetben használatos” – mutat körbe a villányi gazda, miközben szeme sarkából a szüretelőket felügyeli. A kombájntól ugyan még idegenkednek, s bár drágább, továbbra is a kézi szüretet tartják a legjobbnak. Persze, ha nem lesz munkaerő, akkor az alapboroknál rákényszerülnek a gépi betakarításra. „Négy hónap kivételével, egész évben tudjuk az embereket foglalkoztatni, így nemcsak mi számíthatunk rájuk, hanem ők is ránk” – magyarázta. A biztos munkahely egyre fontosabbá válik a munkaerő megtartásában.

Az ültetvények gépi műveléshez alakították. Jellemzően hektáronként 6500-8000 tőkével dolgoznak, s az új „divathullám” szerint ikertőkében, 2,3 X 1,2 sor- és tőtávban gondolkodnak. Ezekben pedig az 1,1-1,2 méter széles Fendt 209 F traktorok kényelmesen ki- és bejárnak.

Bock József elvárása az erőgépekkel szemben, hogy legalább három évig ne kelljen szerelőnek látnia. Manapság sajnos az elektronikának és a nomád munkakörülményeknek köszönhetően a legjobb gépek is – ahová házigazdánk a Fendt traktorokat sorolja – meghibásodhatnak. Jó másfél évtizede, úttörő volt, aki Fendt ültetvénytraktort vásárolt. Az első 70 lóerős gép – a legkisebb – munkája megnyerte az igényes villányi szakembert, s azóta már hét dolgozik a vállalkozásban. „Az első traktoromat, egy UTB-t 1986-ban vásároltam, majd nem sokkal utána egy Bergmeistert, de van egy Landinim, két idősebb gépem is, s itt vannak a Fendtek” – utalt gyűjtőszenvedélyére a szakember. Az utolsó Fendt F Vario ültetvénytraktor 2018-ban érkezett a szőlészetbe. Elektronikus a hidraulika, a sebességváltás. „Van olyan Fendt erőgépem, amelyen elől és hátul is van kardánlehajtás” – mutatott rá, hogy ezek nem luxus felszerelések, rendszeresen használják.

 

 

Traktorai egész évben járják az ültetvényeket. Már télen a gépi előmetszést végzik, majd dolgoznak sor- és sorközművelőkkel, mennek a csonkázóval, a kultivátorral, a mélylazítóval, a tárcsával. Ezekkel füvesítik a sorokat, végzik a növényvédelmet. Minden szükséges munkaeszközzel rendelkeznek.

„Telepítést követően az első három év kivételével füvesítjük a sorközöket” – avatott be. Korábban azért nem vetnek, hogy ne teremtsenek konkurenciát az oltványoknak. A megfelelő vetőmag-keverékről „füvesemberük” gondoskodik. A sorközöket kaszálják, mellette – mivel még nem biogazdálkodnak – évente egy-két alkalommal gyomirtószert használnak, ám az idén vásárolt damilos sorművelővel szeretnék kiváltani a vegyszeres kezelést.

A Fendteket a borászatban, üzemen belül a napi munkában is bevetik. Házigazdánk véleménye szerint a piacon található legmegbízhatóbb erőgépeknek bizonyultak.

 

 

A hét Fendt megszolgálja a beléjük vetett bizalmat, Bock József 80 hektáron gazdálkodik, amihez az erőgép kapacitás 120 százalékos. Hat állandó traktorossal dolgozik, de csúcsidőben beugrók is felülnek a gépekre.

„Nagyon könnyű kezelni, és annyira kényelmesek, mint egy komoly luxusautó” – magyarázta, hogy a gépkezelők részéről nincsen panasz. Nem várja meg, hogy kiöregedjen a géppark, így folyamatos a fejlesztés. A legidősebb, közel húsz éves, 70 lóerős gép még mindig fiatalosan dolgozik, amiben az is közrejátszik, hogy folyamatosan figyelnek rá. Az összes gépüket fedett helyen tárolják, szezon előtt alaposan átnézik őket, felkészítik a munkavégzésre.

A szüret kellős közepén nem mehettünk el az évjárat-értékelés mellett sem. Villányban egyöntetű vélemény, hogy nagyon jó a 2019-es termés. Ugyanez hangzott el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának – HNT – elnökségi ülésen is, így országosan bizakodó képet festenek a gazdák. A mennyiség két okból is kevesebb lesz, mint 2018-ban. Egyrészt köszönhető a zöldszüretnek – melynek keretében mintegy 4500 hektáron vállalták a szőlészek a termés megsemmisítését -, másrészt a lepárlásnak.

 

 

„Az esetleges híresztelésekkel ellentétben a legjobb évjáratok között fogják jegyezni 2019-et” – hangsúlyozta Bock József -, az extrém időjárási viszonyokkal kezdünk megbarátkozni, kiismerjük a védekezési lehetőségeket.” Idén a csapadék jókor és megfelelő mennyiségben érkezett, nem voltak eróziót okozó esőzések. Ugyanakkor a sorok zöldítésével is megelőzik a talajok lemosódását. A füvesített sorköz egy-egy esőt követően a gépek okozta talajnyomást is jobban viseli, szinte visszarugózik a kerekek után. A szeptember eleji, három-négy napos esőzés sem ártott a termésnek, nyolc alkalommal eláztak az ültetvények, de kilencedszerre is megszáradtak. Nem volt folyamatos pára a szőlőben, így egészséges termést szüretelhettek.

A szakember véleménye szerint a megfelelő marketing hiányának is betudható, hogy a korábbi 33 literes hazai átlagfogyasztás tíz literrel csökkent. Ez érzékelve jobban odafigyelnek a bor népszerűsítésére. „Legalább ennyire számít a zéró-tolerencia” – hangsúlyozta Bock József. Éppen a kulturált fogyasztókat riasztja el a bortól. Egyes országokban 0,5 ezrelék alkoholszint engedélyezett, ez étkezés mellé legfeljebb egy pohár bor elfogyasztását jelenti, ami után még be lehet ülni a volán mögé. Kár, hogy nálunk sok autós felelőtlen italozása miatt senki sem ihat meg vezetés előtt egy pohár vöröset…

 

Szöveg: Viniczai Sándor, szakújságíró

Fotó: Sóki Tamás

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 05. szám

 

 

Tömeg a Fendt standján az Agritechnica 2019 kiállításon

 

Az új szlogen: „Ez Fendt” és az új kezelési rendszer a FendtONE voltak a Fendtnél a fókuszban az Agritechnica 2019 kiállításon, továbbá valódi mágnesnek bizonyult a Fendt 900 Vario erőgép is a rendezvény 450.000 látogatója számára. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek