Fejés DeLaval VMS V300 fejőrobottal

Fejés DeLaval VMS V300 fejőrobottal

Robotos fejéskor nagyon fontos tudni, hogy a lehető legtöbb tejet fogja leadni a tehén, az összes elérhető adatot összegyűjti a rendszer, a tehén nyugodt lesz az állásban, és megfelelő tőgyvédelemmel lép majd ki az állásból.

A DeLaval VMS V300 fejőrobot mindezeket biztosítja, sőt többet is nyújt. Teljes körű, gyors és hatékony fejési programja magában foglalja:

  • a belépés,
  • a fejési engedély-ellenőrzés,
  • a tőgybimbó-előkészítés,
  • a kehelyfelhelyezés,
  • a fejés,
  • a kehelylevétel és utófertőtlenítés lépéseit.

Sok egyedülálló eleme járul hozzá a kiváló fejéshez, az állomány megfelelő egészségi állapotához és a telep nyereségességéhez.

 

Belépés

Az állásba lépő tehenet azonosítja a rendszer, majd a tejtermelési szint és az előző fejés óta eltelt idő alapján ellenőrzi, hogy van-e fejési engedélye: a legjobb termelésű és leghatékonyabb tehenek élveznek elsőbbséget. Ez jobb fejési teljesítményt és gazdaságosabb termelést tesz lehetővé. Egyes teheneket akár napi négyszer is enged fejni, másokat csak naponta kétszer, a laktációs időszaknak, a termelési szintnek és az előző fejés óta eltelt időnek megfelelően.

A gyakorlatban minden egyes tehén potenciálját maximálisan kihasználja a rendszer, miközben figyelembe veszi az egészségügyi szempontokat is. Az automatikus fejési engedély használatával maximalizálható a robotosan kifejt tej, egységenként akár 3000-3500 kilogramm fejhető naponta. A fejési engedélyes tehenek az állásba lépve egyedileg számított abrakadagot kapnak. Ha nincs fejési engedély, a tehén nem kap takarmányt, és elhagyja az állást, hogy a következő tehén beléphessen.

 

 

Előkészítés

A tejtartályba kerülő tej tisztasága elsőrendű fontosságú, így a VMS V300 különálló kehellyel és vezetékrendszerrel készíti elő a tőgybimbókat. A felhelyezés után a DeLaval PureFlow előkészítő kehely víz és levegő egyedi kombinációjával megtisztítja a tőgybimbókat, majd stimulál és előfej. Opcionálisan tőgytisztítószer is adagolható, amely még tisztább tőgybimbókat és tiszta kelyhet eredményez. Az előfejt tejet és a tisztításhoz használt vizet teljesen elkülönítve kezeli, az nem érintkezhet a tartálba jutó kiváló minőségű tejjel. A tiszta, száraz tőgybimbókra ezután felhelyezhetők a fejőkelyhek.

Az oxitocin-termelés már elindult a stimuláció hatására, így zavartalan a tejleadás. Az egyedülálló előkészítési folyamat gyorsabb tejleadást és rövidebb fejési időt, illetve kiváló tőgyegészséget eredményez.

Fejés előtt tőgybimbó-fertőtlenítést szeretne? A VMS V300 egyike azon kevés robotoknak, amelyekkel ez megoldható a beépített szórófejjel, sőt az előfertőtlenítés is, akár az utófertőtlenítésre használttól eltérő tőgyfertőtlenítő-szerrel, mivel a karon két szórófej helyezhető el.

 

Felhelyezés

A VMS V300 robotkarja sokkal gyorsabban, finomabban, pontosabban és hatékonyabban végzi az előkészítés, fejés és utófertőtlenítés műveleteit, mint bármikor ezelőtt. Ezt a DeLaval InSight kamerarendszer teszi lehetővé, amely az eddigi legfejlettebb TOF kamerát, hardvert és képfeldolgozó szoftvert integrálja.

A DeLaval InSight kamerarendszer minden egyes fejéskor felméri és megtanulja az egyes tehenek tőgyalakulását és tőgybimbó-elhelyezkedését: már a tehén legelső belépésekor sem kell kézzel betanítani a tőgybimbók helyzetére, mert magától megoldja. A felhelyezési arány 99,8 százalék, gyakorlatilag nincs olyan tőgybimbó, amelyre ne tudná azonnal felhelyezni a fejőkelyhet a kar.

 

 

Fejés

Négy darab, ICAR-minősítésű tejmérőjével a DeLaval VMS V300 az egyetlen, valódi tőgynegyed-fejésre képes fejőrobot. A tehén tejleadási jellemzőinek megfelelően választja ki a legmegfelelőbb pulzációs ütemarányt. Folyamatosan méri az adott egyed tejleadási jellemzőit, különböző pulzációs ütemarányokkal, és a leggyorsabb tejleadásút használja. Az eredmény: gyorsabb és stresszmentesebb fejés, naponta több fejés, és a tehenek rövidebb várakozási ideje.

Fejés alatt megtekinthetők a tejfolyás, a tejmennyiség, a vértartalom és a vezetőképesség adatai, valamint a fejések gyakorisága is. Mindez tőgynegyedenként áll rendelkezésre, az előző fejések adataival összehasonlítva. A tőgygyulladás előrejelző index (MDi) pontos információkkal szolgál a tehén egészégi állapotáról, jelzi már a szubklinikai tőgygyulladásos eseteket is. A VMS V300 minden egyes tehén minden egyes fejése alatt kiszámítja az MDi értékét és amennyiben szükséges, riaszt, és kiválogatja az állatot kezelésre.

 

Levétel

A fejlett modellszámító-rendszer a négy tejmérőből származó való tejfolyási adatokat felhasználva optimális időben veszi le a kelyhet, védve az értékes és érzékeny tőgyek egészségét a túlfejéstől.

A tejleválasztóból csak a minőségi paraméterek ellenőrzése után kerülhet a tartályba a tej. A felhasználó által beállított kívánalmaknak megfelelően a tejet öt különböző helyre lehet továbbítani: tejtartályba, kolosztrumgyűjtő-sajtárba, elkülönítő sajtárba, valamint két másik, egyéb célokra felhasználható sajtárba.

 

Tőgybimbó-fertőtlenítés

A DeLaval InSight kifinomult és pontos kamerarendszerével minden egyes tőgybimbó bepermetezése a tőgyfertőtlenítő szerrel precíz, 98 százalékos találati arányú, és megfelel a szükségleteknek. Ezzel természetesen tőgyfertőtlenítő szert lehet megtakarítani, fontosabb azonban, hogy a jobb fedettség miatt javul a tőgyegészség.

 

Aranykocsi Zrt., Kocs

Lukovics és Társa Kft., Magyarszék

 

Kilépés

A tehenek, a belépéshez hasonlóan, a természetes mozgást utánozva, enyhe szögben lépnek ki. A kapuk kialakítása szintén arra ösztönzi a teheneket, hogy minél gyorsabban elhagyják a fejőállást, a nehezebben kezelhető tehenek kilépését megfelelő eszköz motiválja.

A tehenek a nap 24 órájában igénybe veszik a fejőberendezést, így fontos, hogy kilépve elérjék az etető- és az itatóterületeket. A beállított felhasználói igényeknek megfelelő válogatás szintén alapvető fontosságú, például az MDi szám, a vértartalom, a vezetőképesség vagy akár a nem teljes kifejés alapján is.

 

Szerte a világon több, mint húszezer DeLaval fejőrobot működik. Hazánkban immár öt éve négy VMS egységgel dolgozik a Lukovics és Társa Kft. Magyarszéken, tavaly pedig további nyolc VMS fejőrobotot adtak át Kocson, az Aranykocsi Zrt. telepén.

Több, mint 135 éves fejési tapasztalat és automatikus fejőrendszerek húsz évet meghaladó gyártása biztosítja, hogy a DeLaval VMS V300 fejőrendszer ne csak egy robot legyen, hanem teljes, integrált megoldás, amely teljes körű választ ad az élelmiszerbiztonság, munkahatékonyság, jövedelmezőség és állatjóléti mai és jövőbeni kihívásaira.

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2019. 05. szám

 

 

A robotos fejés legújabb generációja: DeLaval VMS™ V310

 

Stockholm, Svédország, 2019. November 25. – A DeLaval bemutatja a VMS™ sorozat legújabb tagját, az új DeLaval VMS™ V310 automatikus fejési rendszert. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek