Fáradhatatlanul

Fáradhatatlanul

Jan-Hendrik Mohr, a CLAAS igazgatósági tagja, a betakarítási divízió vezetője rendszeres vendég Magyarországon. A közös munkáról, a CLAAS múltjáról és jelenjéről, valamint személyes terveiről kérdeztük.

Milyen szálakkal kötődik a CLAAS Magyarországhoz?

Magyarország és a CLAAS közös története a hetvenes években kezdődött, amikor a magyarok nyitni kezdtek nyugat felé, még a Vasfüggöny mögül. Ekkoriban hozta a CLAAS a magyar piacra az első DOMINATOR-okat, kiegészítésként fülkéket is értékesítettünk. A „fülke-biznisz” a hetvenes években kezdődött, és még ma is virágzik, pedig közben eltelt ötven év. Amikorra a Vasfüggöny lehullot, és aktívan elkezdhettük megvetni a lábunkat a keleti piacokon, már nagyon jó képet sikerült kialakítanunk a magyar gazdáknál a vetésizöld gépekről. Nemcsak a gépek minősége volt különösen jó, hanem a teljesítményük is, kis veszteséggel, gyorsan lehetett betakarítani. A gazdálkodók mindig nagyon elégedettek voltak velük. A hírnév, amelyet Magyarországon, együtt kiépítettünk, segített terjeszkedni még keletebbre, például Oroszországban, vagy ma már Közép-Ázsiában is. Magyarország hidat jelentett kelet felé, ez nekünk nagyon fontos volt, a mai napig nem is felejtettük el.

Hálánkat többek között jelentős értékteremtéssel fejezzük ki. Törökszentmiklóson 1997-ben megvásároltunk egy működő üzemet, s 22 év alatt a CLAAS vágóasztalok központi gyárává fejlesztettük fel. A termelés dobos fűkaszákkal kezdődött. Ma a 14 hektáros telephely kombájn-vágóasztalokat, vágóasztal-szállítókocsikat, speciális napraforgó- és kukorica adaptereket és ferdefelhordókat fejleszt és gyárt. Folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően kerülhettek újabb és újabb termékek a szortimentbe. A felsorolt termékeket kizárólag Törökszentmiklós gyártja.

Törökszentmiklós nem csak összeszerelő üzem; rengeteg intelligencia teremt értéket a falai között. Nagyon sok terméket, melyeket Magyarországon gyártanak, itt is terveznek. A műszaki kutatás és fejlesztés, beleértve a termékhitelesítést is, teljes mértékben magyarországi. A gyártás szezonális, csúcsidényben körülbelül ezer alkalmazottat foglalkoztatunk – ez Magyarország legnagyobb mezőgépgyártója. És nagyon büszkék vagyunk rá!

 

Jan-Hendrik Mohr, a CLAAS Konszern vezetőségi tagja, a betakarítási divízió vezetője

 

A kapcsolat a Harsányi családdal is igen baráti. Hogy lehet az üzletet és a barátságot összeegyeztetni?

A két család kapcsolata először üzleti alapon kezdődött 2000 végén, s azóta mind üzletileg, mind személyesen sokat erősödött. Ahogy mi látjuk, az AXIÁL a CLAAS háttértámogatásait élvezi, mi pedig az AXIÁL sikereit, amelyeket az ügyfelek is elismernek. Nemcsak a nagy piaci részesedés jó értékmérő, hanem az AXIÁL ügyfélbarát, magas szintű háttérszolgáltatásait elismerő számos jelentős díj is. Nemcsak magyar, hanem német díjakról is szó van, például a Mezőgazdaság Vállalkozói Napokon az AXIÁL telephelyeit rendszeresen kitüntetik ügyfélbarát, magas színvonalú vevőszolgálatáért, szerviz- és alkatrész-szolgáltatásáért.

Az üzlet mellett a két cég dolgozói között baráti kapcsolatok is kialakultak már. Fontos, hogy mindig tudjunk időt szakítani ezek ápolására.

A Claas és Harsányi család következő generációi is barátkoznak, ami véleményem szerint hihetetlenül fontos és értékes, hiszen hosszú távon gördülékenyebbé tehetik az üzleti együttműködést.

 

Magyarországon kívül merre aktívak még?

Globális játékosokként szinte mindenhol ott vagyunk. Hagyományosan természetesen az EU28 országai, azaz Nyugat-Európa a legerősebb piacunk, úgymond a várunk. Ezen kívül Észak-Amerikában, Kelet-Európában és Ázsiában is vannak stratégiai fejlesztéseink.

Észak-Amerikában, különösen Kanadában és az Egyesült Államokban, két gyárat bővítünk, és Nebraskában új, jelentős akadémiát hozunk létre. Kelet-Európában is nagyon aktívak vagyunk, Oroszországban 120 millió eurós befektetéssel bővítjük krasznodari gyárunkat. Ázsiában Gaomi és Daqing városokban gyártunk és fejlesztünk a kínai piacra betakarítógépeket. Indiában három nagy telephelyünk van, főleg CROP TIGER betakarítógépeket gyártunk TERRA TRAC járószerkezettel, melyek igen keresettek Dél-India, Sri Lanka, Dél-Korea és Délkelet-Ázsia nedves területein. A thai fővárosban, Bangkokban 2012-ben alapítottuk meg a Kelet-Ázsia Regionális Centrumot, innen az délkelet-ázsiai kereskedők látják el termékekkel az egész területet. Itt most bővítettük a termékkínálatot, a DOMINATOR 50 az egyik sikertermék. Kínában pedig a DOMINATOR 370-ből gyártjuk a legtöbbet, szóval egészen új, a helyi igényeknek megfelelő modelleket vezetünk be a piacokra. És természetesen reméljük, hogy Ázsiában nagyon meg tudjuk növelni az értékesített gépek darabszámát, hiszen hatalmas potenciált látunk ott. Délkelet-Ázsiában a szálastakarmány betakarítógépekkel vagyunk aktívak, és mostanában a QUADRANT bálázó is igazán sikeres. Ezek stratégiai régiók, de meg kell említeni természetesen Dél-Amerikát és Afrikát is, ahol eddig még nem fektettünk be a gyártásba, de ki tudja, mit hoz a jövő. Egyszóval, globális szereplők vagyunk úgy, hogy nagyon odafigyelünk a nemzeti igényekre. És rengeteg ötletünk van a merre és hogyan továbbra.

 

A teljes CLAAS-flotta átlagos teljesítménynövekedése évi 2,5%

 

Hogyan hat a Brexit a CLAAS-ra, mint globális játékosra?

Alapvetően abban vagyunk érdekeltek, hogy mindenhol egyenlő esélyekkel tudjunk dolgozni. A határok, vámok és a kereskedést akadályozó egyéb tényezők ellen vagyunk. Magyarországról például a világ minden tájára szállítjuk a vágóasztalokat. Ha Nagy-Britanniába ez nem lesz egyszerű, akkor egyéb következmények mellett drágul az eszköz, csökken a vonzerőnk partnereink szemében, hiszen az adóvisszatérítés több időt vesz igénybe. Egyszerűen kevésbé leszünk versenyképesek, piacot vesztünk. A legkülönbözőbb negatív hatásai lehetnek a Brexitnek, tehát nekünk nem jó, hogy az angolok megszavazták. A véghezvitele még mindig függőben van, csak később látni, mi fog ebből kisülni. Ha lezárul az egész folyamat, akkor kell megfelelő megoldásokat kidolgozni a mindkét félnek gyümölcsöző kereskedésre. Egyelőre várnunk kell.

 

Persze nem mindennel lehet várni. A globális felmelegedés miatt változnak a vetésforgók. Hogyan tart lépést a CLAAS ezzel?

A változás folyamatos, nem ugrásszerű, lassú, de az utóbbi időben egyre gyorsul. Mi is tapasztaljuk, hogy kevesebb gabona, és több hüvelyes, például borsó, bab terem. A CLAAS válasza az úgynevezett „multi-grain” képesség: gépeink a legkülönfélébb terményeket tudják jól betakarítani. Helmut Claas mindig különösen odafigyelt erre. Természetesen át kell szerelni a gépeket, a rizshez némileg több acél, a hüvelyesekhez több szita kell. Egy CLAAS az egészen kicsi magoktól, például a máktól, egészen a nagyokig, például a babig mindent be tud takarítani. Most, hogy erre sürgősen, egyre több helyen igény van, nem kell kapkodnunk, nyugodtan foglalkozhatunk a többi fejlesztéssel. Ez természetesen vevőink javára válik, mert aki tőlünk vásárol, 10-15 évig nagy teljesítménnyel tud betakarítani.

 

A CLAAS gépeket az ügyfelek igényeinek megfelelően fejlesztik, minden piacra a megfelelő gépet kínálva

 

Jó, hogy 10-15 évig valaki megbízhatóan, folytonosan használható a CLAAS gépe. Önöknek azonban mindig valami újat kell mutatniuk. Hogyan egyeztetik össze a kétféle igényt?

A CLAAS évi 250 millió eurót fektet be a kutatás-fejlesztésbe, rendszeresen jelentkezünk újdonságokkal. Különböző tulajdonságokat fejlesztünk, különösen feszített tempóban a digitalizáció területén. Például TELEMATICS rendszert állandóan frissítjük, javítjuk. A gépek automatizálásával szintén rengeteget kell foglalkozni.

Igazán fontos megemlítenem, hogy apróbb lépésenként évente átlagosan 2,5 százalékkal nő gépeink teljesítménye. Néha előfordul, hogy 15-20 vagy akár 25 százalékot is ugrunk. Ez már a gép felépítésének változásával jár. Pontosan ez történik most a LEXION új generációjával. Nem csak evolúciós a változás: az augusztus elsején bemutatkozó LEXION teljesen új kombájn lesz, más felszereltséggel. A cséplődob, a szalagok nagyobbak, ezáltal a leválasztó felület is, a dízelmotor kap pár plusz lóerőt, a fülke csendesebb, a magtartály megnő. Új felépítésű elektronikája a CEMOS CAN. Természetesen TELEMATICS is lesz benne: a munka közben rögzített adatokat farmmenedzsment programokba lehet küldeni. Az új generációs LEXION forradalmasítja a kombájnt.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a mostani LEXION-ok ne lennének tökéletesen jók! Ugyanolyan megbízhatók, nagy teljesítményűek maradnak, mint korábban, s továbbra is büszkék leszünk rájuk. Mégis időben lépünk, hiszen ezt kívánja meg a fejlődés, például az adatok előállításában és kezelésében is.

 

A CLAAS betakarítógépeire a „multi-grain” képeség jellemző, azaz többféle terményt képesek optimálisan betakarítani

 

Apropó, adatkezelés. Sokan használják a CLAAS TELEMATICS rendszerét?

Minden adat, amire szükségem van, a géptől érkezik. Kitűnő érzékelők kellenek, és az is fontos, hogy az óriási adathalmazból ki tudja választani a gép a használhatókat. Aztán ezeket továbbítani, megjeleníteni, értelmezni és elemezni, értékelni kell. Az ábrázolás legyen könnyen értelmezhető, például oszlop- vagy tortadiagrammon. Lényeges, hogy azokat az adatokat kapja meg a gazdálkodó, amelyekkel jövőre területspecifikusan gazdálkodhat, juttathatja ki a vetőmagot, a műtrágyát, a növényvédelmi szereket, hogy a lehető legjobb eredményt érje el.

Mindig hangsúlyozzuk, hogy adatbiztonságunk nagyon magas színvonalú, ez a TELEMATICS szerződések egyik alapvető pontja. Az adatok nem lehetnek személyhez köthetők, felhasználásuk anonim és statisztikai jellegű. Kérdés, hogy akar-e változtatni a mezőgazdász, van-e affinitása a digitális folyamatokhoz, vagy továbbra is analóg módon akar gazdálkodni. Szívesen beül az irodába, elemezni? Megkérdezi néha magától, hogyan tudna valamin javítani? Az adatvezérelt rendszerekkel következtetéseket, tanulságokat lehet levonni. Természetesen semmilyen rendszer nem helyettesítheti a gazda valódi tudását, ezek csak támogathatják a tapasztalatot és a megérzéseket. Azok az üzemvezetők, akik használják az adatokat és a belőlük nyerhető tudást, sokkal kifinomultabban tudnak dolgozni. Én személy szerint úgy gondolom, hogy ezzel eredményesebbek lesznek.

E rendszerek és módszerek mostanában terjednek el, a mezőgazdaságban egyre nagyobb jelentőségűek. Látjuk, hogy egyre több gépen aktiválják, vagy újra aktiválják a TELEMATICS szolgálatást. Minden mezőgazdasági konferencián erről van szó, legyen az DLG-konferencia Németországban vagy bármely magyarországi esemény. Ez egy akut téma, beszélni kell róla, és meggyőződésem szerint ez az elkövetkezendő évek útja, a TELEMATICS egyre terjed. 10-15 év múlva már ez lehet a mezőgazdasági üzemek vezetésének standardja. Végül, de nem utolsó sorban újabb aspektus a dokumentálási kötelezettség: a politika pontosan szeretné tudni, mit csinált a gazdálkodó a földeken, hogy ez alapján állapíthassa meg a támogatásokat. Így a gazda érdeke mindent pontosan dokumentálni. Ezek a rendszerek sokat segítenek!

 

Globális játékosként a CLAAS az egész világon jelen van

 

Ön minden kérdésre igazán lelkesen válaszol. Pedig már 1984 óta, azaz 35 éve tevékenykedik a CLAAS-nál. Hogyan tud ennyi idő után is motivált maradni?

Számomra egy dolog számít: soha ne legyen unalmas. A munkám mindig nagyon-nagyon izgalmas volt, és ha visszatekintek az elmúlt 35 évre, különböző szakaszokat tudok felfedezni. A kezdetekre még a nyugat-európai mezőgép-ipar konszolidációja nyomta rá bélyegét. Ezen az időszakon sikeresen és jól tudtunk úrrá lenni. Majd a Vasfüggöny lehullása következett, amiről már beszéltünk is, ekkor nyílt meg előttünk az út Kelet-Európa felé. Izgalmas és mozgalmas időszak volt, például eljutottunk az orosz piacra, és persze a magyar piacon is bővíthettünk. Pillanatnyilag a globális aktivitásunkat kell felügyelni és irányítani, Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és Ázsiában, meg persze Dél-Amerikában, Afrikában és Ausztráliában, ez utóbbi piacokon egyelőre még rengeteg a kiaknázatlan potenciál. A kihívás egyik része tisztán piaci: ki kell dolgozni és felügyelni kell a közös munka menetét olyan értékesítő partnerekkel, mint az AXIÁL. A másik oldal pedig műszaki: én mérnökként dolgoztam már az értékesítés területén is, de a 35 év legnagyobb részét a műszaki területen töltöttem el. A jövőben folyamatosan fejleszteni kell, beszéltünk már a kombájnok új generációjáról. A gépek felépítésének változtatásával lehet a teljesítményt növelni, de a digitalizációban is óriási lehetőségek rejteznek. És számos utat lehetne még leírni… Ötletekből mindig van elég. És mindez rengeteg feszültséggel, izgalommal jár, ami a munkát érdekessé teszi. Ha szereti a munkáját az ember, örömét leli benne, ha izgalmas, és ha lelkes kollégákkal, megbízható partnerekkel dolgozhatunk együtt, akkor 35 év után sem érezni fáradtságot.

 

Szöveg: Vas Magdolna marketingkommunikációs menedzser

Fotó: Földvári István

Forrás: Agritech 2019. július

Elérhető

Kapcsolódó cikkek