CLAAS kombájn és adapter újdonságok

CLAAS kombájn és adapter újdonságok

A vetészöld mezőgazdasági gépek német gyártója augusztusban tartotta éves nemzetközi sajtóeseményét, ahol főszerepet kaptak a 2023-as modellévre továbbfejlesztett kombájnok és adapterek.

A mérnökök munkájának köszönhetően a LEXION család jelentős fejlesztése mellett a vágóasztalok teljes palettája is szintet lép a következő modellévre, ráadásul a kukoricacső-törő adapterek egy igazi világújdonsággal gazdagodtak. Részletes cikkünkben sorra vesszük a CLAAS 2023-as újdonságait a szántóföldi betakarítás gépkínálatában.

A CLAAS LEXION sorozat 1995-ben történt bemutatása óta a teljesítmény, hatékonyság és sokoldalúság mércéje sokak szemében. A gépcsalád APS SYNFLOW WALKER és APS SYNFLOW HYBRID cséplőrendszerrel szerelt legújabb szériája 2019-ben mutatkozott be, most pedig tovább bővül a paletta, miközben új funkciók és teljesítményparaméterek válnak elérhetővé az egyes típusokon.

Rögtön kezdésnek egy Európában újnak számító modell érkezését jelentették be LEXION 8600 és LEXION 8600 TERRA TRAC néven. A hibrid rendszerű kombájnok közé érkező új modell 1700 mm széles cséplőrendszerrel rendelkezik, amihez 12,4 liter lökettérfogatú, 549 lóerő teljesítményű, STAGE V normának megfelelő MAN típusú motor társul, DYNAMIC POWER funkcióval. Ezekkel a paraméterekkel a típus várhatóan közvetlenül az 1420 mm széles terményáramú LEXION 7700 típus fölé illeszkedik majd be a kínálatban. Ehhez igazodik a magtartály kapacitása is, ami 12 500 liter lesz a kerekes típusban és 13 500 literig emelkedik majd a gumihevederes járószerkezetű verzióban. Az új típusok sorát gazdagítja továbbá két MONTANA-kivitelű modell is LEXION 5500 MONTANA és LEXION 7700 MONTANA néven.

Az újdonságok sorát gazdagítja az összes LEXION típusra érkező újgenerációs fülke is, ami 2021-ben mutatkozott be a középkategóriás TRION betakarítógépeken. Ezzel még tágasabb fejtér és lábtér áll rendelkezésre a gépkezelők számára, valamint szélesebb szélvédők és keskenyebb A-oszlopok is javítják a térérzetet és a kilátást, amihez az új formatervet kapott külső tükrök is hozzájárulnak. Az egyedülálló komfortot mindkét irányban 30 fokban állítható bőrülés, valamint kényelmes lábtartó garantálja, amihez akár 30 literes hűtőszekrény és mélynyomóval szerelt multimédia-rendszer is társulhat. A gépkezelők kényelmét növeli a DYNAMIC STEERING feláras opció is, mely csökkenti a szükséges kormányfordulatok számát a táblavégi fordulók során.

A GPS PILOT funkcióval rendelkező gépekhez új terminál is érkezik CEMIS 1200 néven. Az új fejlesztésű 12”-os érintőkijelzős eszköz felhasználói rendszere a CEBIS rendszeren alapul, így használata egyszerű és felhasználóbarát. A terminál részletes funkcióiról és újdonságairól külön cikkben is beszámolunk.

Műszaki oldalról fontos fejlesztés a szegmensekre osztott oszlatódob bevezetése a LEXION 7000 és 8000 sorozatoknál, melynek segítségével a terményátadás még egyenletesebbé válik a cséplőrendszer és a rotorok között. Emellett a teljes kínálatban növekszenek a magtartály-kapacitások, illetve a magtartály üritőcsigákhoz elérhetővé vált az elektromosan mozgatható surrantócső. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a LEXION 6600 esetében opcionálisan elérhető a 11 000 literes magtartály, valamint a LEXION 6700 esetében 12 500 literes, a LEXION 7600 esetében pedig 13 500 literes kapacitás érhető el. A LEXION 8800 típuson opcionális tételként megjelenik a 18 000 literes tartály, ami korábban csak a legnagyobb típusnál volt elérhető. Végezetül 15 000 literes tartály is választható a LEXION 8700 modellhez, míg a korábbi 12 500 és 13 500 literes opciók a LEXION 7700 típusnál kisebb modelleken jelennek meg.

A LEXION 8800 és LEXION 8700 modellek esetében növekszik a motorok teljesítménye is. A 8800-as típus megkapja a zászlóshajó LEXION 8900-as modellben található 16,2 literes MAN D42 erőforrást, így teljesítménye 700 lóerőre emelkedik. A LEXION 8700 típus szintén kap 41 extra lóerőt, így teljesítménye 626 lőerőre növekszik. Változik a visszaforgató rendszer is valamennyi LEXION betakarítógépen, ahol a „lassú töltés” funkció megjelenésével lassabban és egyenletesebben indul meg a terményáram a gépbe a visszaforgatást követően.

Szoftverek terén se maradtunk fejlesztések nélkül, hiszen a CEMOS kezelőtámogató rendszerbe megérkezett a CEMOS CONNECT funkció, amivel a munka során megtalált ideális cséplési beállításokat át tudjuk küldeni a táblában dolgozó többi LEXION és TRION kombájnra. Szintén újdonság a CEMOS DIALOG rendszer, aminek segítségével a veszteségméréshez használt mérőtálcák paraméterei bevihetők a rendszerbe, így a szenzorok pontosabban és egyszerűbben kalibrálhatók, amihez a rendszer lépéről-lépésre segítséget nyújt.

Fejlődik az adapterkínálat

A gabonák és kapás növények betakarításához azonban nem csak a kombájnok gazdagodtak új funkciókkal. A CLAAS ezzel párhuzamosan fejlesztette a gépekhez kínált adaptereket is, ahol a gépkezelők munkáját jelentős mértékben egyszerűsítik a 2023-ra bemutatott új képességek. Ezek közé tartozik a VARIO vágóasztalokra érkező CEMOS AUTO HEADER funkció, ami automatikusan módosítja a vágóasztal beállításait, egészen pontosan kaszaszerkezet kitolását és behúzását, illetve a motolla vertikális és horizontális pozícióját folyamatosan a körülményekhez igazítva. A megoldás előnye, hogy egyenletesebb terményáramot garantál, így segít kisimítani a terhelési csúcsokat, ezáltal közelebb engedi a betakarítógépet a teljesítményhatárhoz. A megbízható működéshez a FIELD SCANNER lézeres szenzor egy további tisztítási funkciót kapott, így extrém körülmények között is pontosan követi az állományt a kormányzás és a CEMOS AUTO HEADER funkció számára.

Emellett új repcekasza is elérhetővé válik a következő modellévtől, aminek legnagyobb előnye a teljesen mechanikus hajtás, aminek köszönhetően csökkent a tömeg miközben a vágási teljesítmény pedig tovább növekedett. Szintén változik a motolla meghajtása immár a kisebb VARIO asztalokon is. A lánchajtás helyét átvevő hajtóműnek köszönhetően a behúzáshoz szükséges hidraulikanyomás mérhetővé válik, az eltérések alapján pedig automatikusan állítható lett a motolla magassága. A teljes körképhez tartoznak a MAXFLEX adapterek is, ahol mostantól megjelenik az AUTO FLEX funkció, más egyéb fejlesztések mellett. A szélesebb palettára kitekintve örömteli változás az is, hogy mostantól valamennyi vágóasztalt kezelni tudja a korábban bizonyos típusokra bevezetett adapterfelismerő funkció, ami valamennyi típushoz automatikusan betölti a szükséges adatokat és beállításokat.

Végül a szántóföldi betakarításról szóló innovációk sorát egy igazi világújdonsággal zárta a CLAAS: bemutatták a forradalmi CORIO STUBBLE CRACKER típusú kukoricacső-törő adaptert. Az új fejlesztés lényege az integrált egyedi tarlózúzó megoldás, amivel az aratási munkamenettel egyszerre lehet elvégezni a tarlón maradó szármaradványok elmunkálását. A STUBBLE CRACKER soronként egy forgó tányérra működik, ami két darab speciális kialakítású, különleges bevonattal rendelkező zúzó található. A rotorok percenként 1200-as fordulattal üzemelnek és párosával vannak meghajtva egy kardántengelyen keresztül. A hajtásláncot racsnis biztonsági kapcsoló védi, valamint a fordulatszám alapján a rendszer automatikusan érzékeli az esetleges eltömődéseket vagy akadályokat is. Ilyen esetben a gépkezelő hibajelzést kap, de a rendszer automatikusan ki is emeli a rotorokat két hidraulikus munkahenger segítségével, de ugyanígy automatikus a kiemelés a fordulók során, valamint tolatáskor és az adapter felemelésekor is.

A funkció működtetése mindössze hektáronként 2 literrel növeli a kombájn fogyasztását, ami hatalmas megtakarítást jelent a külön munkamenetben végzett tarlózúzáshoz képest, nem is beszélve az alacsonyabb munkaerő-igényről és a csökkentő talajtömörödésről. A nyolcsoros CORIO 875 FC STUBBLE CRACKER adapteren előszériában elérhetővé váló fejlesztés mindössze 400 kg plusz súlyt jelent, kompakt kialakítása miatt pedig alig csökkenti a látóteret közúti vonulás során.

 

Forrás: CLAAS

Fordította: Fejes Tamás, marketingmenedzser, Axiál Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek