CLAAS AXION 950 gyakorlati teszten – 420 lóerő nem hazudik!

CLAAS AXION 950 gyakorlati teszten – 420 lóerő nem hazudik!

Már 2017 vége óta kapható az AXION traktorok második generációja. Egyhetes tesztre küldtük az AXION 950-et, megbizonyosodni a fejlesztések gyakorlati hasznáról. Hová került a nagytraktor, s mennyire volt elégedett a gazda, megtudhatják cikkünkből!

 

 

Ostheim – egy nyugodt falu Közép-Frankföldön, aminek keleti határán található Stefan Funk gazdasága. Az 1 megawattos biogázüzem szilázsdombjai, 200 hektár mezőgazdaságilag hasznosított terület, a gépszínben látható hatfejes eke és a mélylazító rögtön egyértelművé teszik, hogy a tesztgép 420 lóereje itt pont jó helyre került. Jó három hónappal korábban jelentkezett a 40 éves mezőgazdász Funk a tesztre: „Természetesen nem is számoltam azzal, hogy pont hozzánk kerül majd az AXION 950. Habár azt kell, hogy mondjam, pont jól illik a gazdaságunkba. A nagyobb traktorunk a 300 lóerejével egyre gyakrabban dolgozik a teljesítményhatárán, és már egy ideje gondolkodom valami alternatíván.”

 

Szerencsére az AXION 950-et olyan héten tudtuk tesztelőjéhez eljuttatni, amikor nem esett túl sok csapadék, aki így mindenféle munkában megtapasztalhatta a gép előnyeit. 

 

Rögtön észre lehet venni, hogy a tetterős gazda mindene a mezőgazdaság. Mezőgazdasági géptechnikusi végzettsége is jól észrevehető. Az udvaron álló összes gépét alaposan megvizsgálja, így számunkra nyilvánvaló, hogy ő a legmegfelelőbb jelölt. A teszt során az AXION 950-nek a nagytraktoroknak a Funk-gazdaságban adódó tipikus feladataival kellett szembenéznie. 

 

Szűrők tisztítása, olaj- és hűtőfolyadékszint-ellenőrzés – minden karbantartási ponthoz jól oda lehet férni. 

 

I. kihívás: silótaposás

Az AXION 950 első kihívása egy hét méter magas, 60x45 méter felületű silódomb legyűrése volt. Ehhez a traktorra egy 1750 kg súlyú kukoricatoló-lapot, keréksúlyokat és egy 5 tonnás farsúlyt, összesen 22 tonna ellensúlyt szereltek. „Ezt a munkát tulajdonképpen az AXION 850 traktorunkkal szoktuk végezni. Ezzel szemben a 950-es természetesen jóval nagyobb nyomatékú. Még a nedves szilázst is fel lehet vinni egy menetben a 900-as gumírozásának köszönhetően. A 12-soros silózóval betakarított teljes terménymennyiséget egyetlen erőgéppel el tudtuk teríteni a silóban.” mesélte a gépész. Csak a siló végénél kellett odafigyelni: „A 22 tonnás összsúly tiszteletet követel magának, időben le kell fékezni. A siló pereménél oda kell figyelni a munka során, nehogy túlfussunk a célon.”

Közel 22 órát dolgozott a traktor a silótaposásban. Funk úr a fogyasztását óránként 22 literben állapította meg. „Ez az első pillanatban kicsit magasnak tűnik. De ha az összsúlyt és a töltési magasságot is figyelembe veszem, akkor már teljesen renden van. Az AXION 950-nel egyedül el tudtuk teríteni a 12-soros silózóval betakarított teljes terménymennyiséget. Ehhez normális esetben egy második gépet is használok, amit most a nagy teljesítményű AXION 950-nel megspóroltam.” Azért egy problémát megemlített: „Az első napon eltört egy hidraulikacső. Szerencsére a problémát a műhelyben gyorsan helyre tudtuk hozni, aztán minden mehetett tovább a maga útján.”

 

Stefan Funk rajong a mezőgazdaságért és a mezőgazdsági gépekért. Ahogy megérkezett az AXION 950, Funk úr rögtön vet is egy pillantást a motorháztető alá.

 

II. kihívás: szántás

Az AXION 950 második feladataként a szántást jelölték ki. Egy hatfejes Lemken Vario ekével szántja fel a gazda a leginkább nehéz talajait közel három méter szélességben és 18-23 centiméter mélységben. Egy huncut mosollyal az arcán mesél a 40 éves gazda: „Azon a földemen, ahol meredek a lejtés és váltakozó a talajminőség, nem voltam teljesen biztos abban, hogy az ekémet egyben ki tudom hozni a földről.”. De ahogy az eke, úgy az erőgép is megfelelt a kihívásnak. „A Fendt 930-cammal összehasonlítva közel 2 km/órás sebességgel többel tudtam haladni. Ha leszedtük volna a keréksúlyokat, a különbség valószínűleg még egyértelműbb lett volna. De így viszonylag nagy súlyt kellett az erőgépnek pluszban vinnie. De már a 2 km/órás sebességkülönbség is egy teljes napra levetítve 1 plusz megművelt hektárt jelentett. A nagy nyomaték azért felel, hogy a nehéz körülmények között is egyenletes sebeséggel lehessen szántani.”

A gazda igazán elégedett volt a fülke kényelmével: „Meglepődtem, milyen csendes a kabin annak ellenére, hogy milyen nagy teljesítményű a motor. Ráadásul a világítás tényleg nagyon erős! Nem fárasztja a szemet, és ha jól van beállítva, minden egyes zugot bevilágít.” Kacsintva folytatja: „Ez még a környező lakóknak is feltűnt.” Funk úrnak azért van egy észrevétele a kartámaszhoz kapcsolódóan: „Nekem az 1,87 méteres magasságomnak megfelelően relatív hosszú az alkarom. Jó lenne, ha a kartámaszt még egy kicsit jobban előre lehetne tolni.” Az üzemanyag-felhasználás a szántásnál óránként körülbelül 43 liter volt. Ez hektáronként nagyjából 23 literes fogyasztásnak felel meg. 

Összegzésül elmondja: „A 300 lóerős teljesítményű traktorunk fogyasztása általában 35 liter hektáronként. Az AXION 950-nel ez óránként 2 literrel kevesebb – ráadásul most teljes szélességében tudom használni az ekét. Tehát kevesebb a fogyasztás ezzel a géppel nagyobb területteljesítmény mellett.”

 

A nagy nyomaték azért felel, hogy a nehéz körülmények között is egyenletes sebeséggel lehessen szántani.

 

III. kihívás: mélylazítás

Az AXION traktor legnagyobb kihívása a 3-méteres Maschio mélylazító volt. „Amikor az ember leereszti a hét kést 40 centiméter mélyen a talajba, az olyan, mint egy horgony.” magyarázza a gazda. „A mi, többször nehéz agyagtalajunkban már egy 420 lóerős traktor is hamar lefékeződik.” Itt aztán tényleg megmutathatja az AXION nagytraktor a képességeit: „A saját súlya a 900-as kerekekkel nagyon kis szlipet eredményez. A húzóteljesítménye tényleg nagyon meggyőző.” lelkendezik Funk úr. De nem is volna igazi frankföldi, ha nem találna valami tovább fejleszteni valót: „Az indulás terhelt állapotban mehetne egy kicsit finomabban is. És a sebességfokozatok váltását is lehet érezni a teljesítményhatáron.”

Azért zárásként megint talál valami pozitívumot is: „Az AXION 950 a nagy méretei ellenére is elboldogul a kis helyeken is. A gép tényleg fordulékony. Táblavégi fordulóknál és tolatásnál pozitívan lepett meg a kormányozhatósága.”

 

Stefan Funk (balra) Josel Müllerrel (középen) és Ulrich Gerlinggel (jobbra) tesztelik az AXION 950-et mélylazítás közben.

 

Összegzés:

Egy hetes nehéz munka és közel 80 üzemóra után Funk úr levonja következtetéseit: „Egészen világos – 420 lóerő nem hazudik! A saját tömeg, a 900-as kerekek és a hatalmas nyomaték egyértelműen kihozzák egy nagytraktor előnyeit.”

 

„Az új terminál jól áttekinthető, és rövid idő alatt meg lehet szokni a használatát.” összegez Stefan Funk.

 

A kezeléssel is könnyen megbarátkozott. „Az új terminál jól áttekinthető, és rövid idő alatt meg lehet szokni a használatát. Rangidős munkatársunk is, aki az újdonságokra mindig kicsit szkeptikusan tekint, jól tudta ezt a gépet kezelni. Amikor röviddel azután, hogy a 300 lóerős gépet felkészítette a szántásra, egyértelmű véleményt mondott: ’A CLAAS-szal azért teljesen más volt!’” És ez Frank úr szerint a legnagyobb dicséret, amit egy frankfölditől csak hallani lehet.

 

A gazdaságról
Üzemvezető Stefan Funk (40 éves)
Családi állapot Házas - négy gyerek
Képesítés Növénynemesítő és mezőgazdasági géptechnikus
Hely 91747 Ostheim - Közép-Frankföld
Üzem jellege Biogáz / takarmánynövény termesztés / állattartás
Üzem nagysága 1MW biogáz üzem, mely Ostheim 117 lakásának távfűtését biztosítja
Dolgozók száma Az üzemvezető, édesapja, gyakornok, 1 részmunkaidős irodai dolgozó és 4 időszakosan foglalkoztatott
Hasznos terület (ha) 200 hektár, ebből 40 hektár legelő (további megbízások egyéb mezőgazdasági szolgáltatások elvégzésére)
Állatok 400 hízó
Géppark - erőgépek és rakodók CLAAS AXION 830, CLAAS SCORPION 9055, Fendt 930, Fendt 720, Fendt 716, NH M 135 és 6150
Traktorok - munkagépek CLAAS frontkasza, CLAAS LINER 3000, CLAAS CARGOS 9500, Krone Easycollect, Krampe Big Body 700, 6-fejes Lemken eke, 3 méteres Maschio mélylazító, 6 méteres kultivátor
A gépek fő feladatai CLAAS AXION 830: tárcsázás, trágyaszállítás, silótaposás és kaszálás és rendképzés, Fendt 930: szántás, mélylazítás, CARGOS felszedő-szállítókocsi vontatása és silótaposás, Fendt 720: növényvédelem, műtrágyázás, vetés és szállítás
A gazdaság sajátosságai Nagyon ütőképes a kitűnő gépesítettsége miatt (sok lóerő, nagy munkaszélesség és szállítójárművek)

 

Mit fűz ehhez Guido Hilderink, a CLAAS traktorokért felelőstermékmenedzsere?

A silótaposásban tapasztalt óránkénti 20 literes dízelüzemanyag-felhasználást az elvégzett munkát figyelembe véve kell értékelni. Ebben az esetben az AXION 950 annyi munkát végzett el, amit egyébként két traktorral szoktak megoldani. Ráadásul nem lett volna feltétlenül fontos a traktort 22 tonnára pótsúlyozni, mivel a gép saját tömege elegendő az erőátvitelre és a tömörítésre. A szántásnál a kevesebb pótsúly, főleg a hátsó keréken, pozitív hatású lett volna. Durván számolva ez 2 km/órával nagyobb munkasebességet jelentett volna, ami egy 10 üzemórás munkanap végén közel 4,5 hektárral, vagy 9000 m3-rel több megmozgatott földet – a fordulási időket is figyelembe véve. És mindezt az üzem saját traktorjánál három literrel alacsonyabb üzemanyag-felhasználással. De legyen is elég a sajátosságokból és a részletekből – a teszt igazolta, hogy a gép az erőpróbán jól megállta a helyét. Ráadásul nagyon örülünk annak, hogy a terminál funkcionalitásban és kezelhetőségben miden résztvevőnek tetszett. Az olyan észrevételeket, mint például a kartámasz állítás, figyelembe vesszük, hogy a részletekben is még jobbak lehessünk a jövőben.”

 

Fordította: Vas Magdolna, marketingmenedzser

Forrás és kép: Trends magazin

 

Egy hetes nehéz munka és közel 80 üzemóra után Funk úr levonja következtetéseit: „Egészen világos – 420 lóerő nem hazudik! A saját tömeg, a 900-as kerekek és a hatalmas nyomaték egyértelműen kihozzák egy nagytraktor előnyeit.”

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek