AXIÁL workshop a PREGA konferencián

AXIÁL workshop a PREGA konferencián

Jövő hét kedden megnyitja kapuit a PREGA Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia&Kiállítás, amelynek második napján workshoppal is készülünk! Miért érdemes ellátogatni erre?

Az AXIÁL workshopunknak a Precíziós gazdálkodási szoftveres megoldások- helyspecifikus adatok gyűjtése és feldolgozása a gyakorlatban címet adtuk. Nem véletlenül, hiszen be szeretnénk mutatni, milyen megoldásokat tudunk nyújtani!

 

A precíziós gazdálkodás jó néhány éve jelen van a hazai növénytermesztési gyakorlatban. Ugyanakkor, az esetek nagy részében ez többnyire az erőgépek automatikus kormányzását, esetleg permetezőgépek vagy vetőgépek automatikus szakaszvezérlését illetve sorelzárását, talán hozammérést jelent. De a teljes technológia jellemzően nem került kiépítésre, különösen igaz ez a technológia helyspecifikus oldalára. Sokkal inkább különálló megoldások, alkalmazások vannak jelen egy-egy gazdaságban, azok összefogása, rendszerbe foglalása még nem jellemző.

 

Trimble OfficeSync

 

Akik már használnak egy-egy ilyen megoldást, tisztában vannak annak előnyeivel, a benne rejlő lehetőséggel, a gazdálkodásuk hatékonyságának növelésével. Azt is könnyű belátni, hogy a technológia teljes kiépítése, minél több elemének használata még több potenciált kínál, és a fajlagos beruházási igény is kedvezőbb képet mutat, hiszen egy új funkció hozzáadása egy meglévő rendszerhez lényegesen kisebb költségvonzattal jár, mint egy új rendszer kiépítése. Annak, hogy a helyspecifikus gazdálkodás lassabban tud elterjedni, megvannak az okai. Az egyik legfontosabb ok, hogy pontos, helyspecifikus adatbázisokra van szükség, több évre visszamenőleg, hogy objektív képet tudjunk kialakítani területeink heterogenitásáról, annak okairól és a táblákon belüli zónáink valós termőképességéről. Csak ezek alapján tudunk helyes döntést hozni az alkalmazandó agrotechnikáról, tápanyag-gazdálkodásról.

 

De számos kérdés felmerül:

  • Hogy tudom ezt megvalósítani?
  • Milyen adatokat gyűjtsek?
  • Mit kezdjek az adatokkal? Azok sokfélék, ahány gép, ahány GPS-eszköz, annyiféle formátum.
  • Hogy tudok ebből hasznos információt kinyerni?
  • Hogy tudom ezeket az adatokat egységes rendszerbe foglalni?
  • Hogy tudom a különböző forrásból származó adataimat együtt kezelni és elemezni?
  • Hogyan tudok az adataimból szakszerűen térképeket készíteni?
  • Hogy tudom eldönteni, hogy mi a valódi heterogenitás és honnan ismerem fel a szakszerűtlenül készített térképek hamis mintázatát?
  • Hogy tudok kijuttatási tervet készíteni?
  • Hogy tudom a SIMA Innovációs Bronz érmével kitüntetett Trimble OfficeSync segítségével az adataimat szinkronizálni az erőgép monitorja és az irodai szoftver között?
  • Mi a Trimble munkautasítások előnye?

 

Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a fent megemlített adatokat, sokféleségüktől, gyártóspecifikus mivoltukból adódóan - megfelelő háttértudás nélkül -, korlátozottan használjuk csak fel. Igaz, hogy az „adategységességet” egyre több terület próbálja adatstruktúrájába építeni, mégis vannak kisebb akadályozó tényezők a SHAPE és ISOBUS szabvány szoftver oldali értelmezésével kapcsolatban. Mind a térinformatikai, mind a gépvezérlési szabványformátum használata törekvés arra, hogy valamelyest egységesen kezeljük adatainkat, azonban hiánycikknek gondoljuk, hogy ezeket az adatokat egy minél egyszerűbb, magyar nyelvű felületen is tudják partnereink kezelni, értelmezni, elemezni.

Adódik is a kérdés: Mit tud az AXIÁL saját fejlesztésű precíziós gazdálkodási szoftvere, a mAXI-MAP?

 

Ilyen és hasonló kérdésekre igyekszünk választ adni, gyakorlati bemutató keretében Okvátovity István térinformatikai fejlesztő kollégánk vezetésével. A résztvevőknek lehetősége nyílik kérdéseket feltenni, vagy közvetlen eszmecserét folytatni Nick Hughes-zal, a Trimble Ag üzletfejlesztési menedzserével, a Trimble AG Business Software európai, közel-keleti és afrikai bevezetésért felelős vezető szakemberével is. Dr. Mesterházi Péter Ákos precíziós gazdálkodási csoportvezető kollégánk szintén az érdeklődők rendelkezésére áll, nemcsak a workshop ideje, hanem a konferencia mindkét napja alatt!

 

További információt kollégáinktól, illetve a PREGA weboldalán kaphat!

 

 

 

 

A PREGA 2. napján több munkatársunk is előad

 

6 nap múlva nyitja kapuit a PREGA, a Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás, amelynek helyszíne az Aquaworld Hotel Resort. Cikkünkben az AXIÁL Kft. kollégáinak előadásaiba nyerhetnek betekintést. >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek