Annaburger = pontosság és megbízhatóság

Annaburger = pontosság és megbízhatóság

Összesen 18 darab Annaburger gépe van jelenleg a MANAX Kft-nek. Erre a kiemelt darabszámra felkaptuk a fejünket és megkértük Szellár Gábort, a gépbérlettel és kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozó cég termékfelelős kollégáját, meséljen a flottáról!

Kérlek, mutasd be a munkád!

A MANAX-nál vagyok termékfelelős és a szolgáltatás rész tartozik hozzám. Az igények a területi képviselőktől érkeznek be, ők jelenleg hatan vannak. Továbbítják nekem ezeket a partneri igényeket és ez alapján kötünk szerződést. Hozzám elsősorban azok a szolgáltatásos gépek tartoznak, amelyeket kezelővel, traktorral és munkagéppel lehet kérni. Ide értendők az Annaburger típusok is.

 

 

Mekkora az Annaburger flottátok?

Szolgáltatásban jelenleg van hat darab HTS 20.04-es univerzális trágyaszórónk, három darab HTS 33.27-es hígtrágyakijuttatónk és bérletben van négy darab HTS 16.04-es univerzális trágyaszórónk. Az igények generálták ezt a nagyszámú Annaburger flottát. Amikor hét éve ide kerültem, akkor össze vissza három darab 14.04-es cserefelépítményesünk volt. Az eltelt évek alatt viszont jelentős mértékben szükségessé vált az állomány bővítése.

Az Annaburger univerzális trágyaszórók és hígtrágyakijuttatók mellett vannak Annaburger átrakókocsijaink is. Ebből van 5 darab, ebből 2-3 darab megy bérletbe, a többi pedig szolgáltatásba. Az átrakókocsikra nagyon nagy igény van a piacon. Jó gépek, kedvelik a termelők ezeket a típusokat. Most már, aki nagy kombájnokkal arat, annak mindenképpen szükséges az átrakókocsi. Ha két kombájn mellett van egy átrakókocsi, akkor az olyan, mintha három géppel aratna.

 

Mikor van a trágyaszórók és hígtrágyakijuttatók szezonja?

A trágyaszóróknak február végétől maximum május elejéig van szezonja. A hígtrágyakijuttatóknak február végétől egészen november elejéig. Kb. annyi szünet van benne, amikor megy a betakarítás nyáron. Akkor abban a két-három hétben nem dolgoznak, de utána, ahol már learatták a terményt, azokra a tarlókra juttatjuk ki a hígtrágyát.

 

 

Mennyi idősek a gépeitek?

Hígtrágyakijuttatóból a legöregebb az négyéves, jövőre fogjuk cserélni. A másik kettő, ami van, az három- és kétévesek, de ebből az egyiket most cseréljük is. Utóbbival együtt összesen kettő új érkezik. A trágyaszóróknál is négyéves a legöregebb.

 

Milyen a gépek felszereltsége?

Ezeknél a gépeknél túl sok extra felszereltség nincs. Mi, amit kérünk a 20.04-es szórók esetében az, hogy az első tengely felemelhető legyen, mert ugye üresen nem kell mind a négy keréknek érnie a talajt, így a kopást is kicsit kordában tudjuk tartani. Most azon gondolkozunk, hogy beleszereltetjük a mérlegeket a kocsikba, mert előfordul, hogy túlterhelik a gépeinket, tehát jóval többet ráraknak, mint a megengedett, ezt értelemszerűen nem támogathatjuk.

Hígtrágyakijuttatóban nem az alapváltozatot rendeljük, kérjük hozzá a 12 méteres csőfüggönyt is, így mégis tisztábban tudjuk kijuttatni a hígtrágyát, mintha csak a sima ütközőlap lenne rajta. Ez, ami talán plusz rajta. Ugye ezek nagy kocsik, már háromtengelyesek, hátsókerék-kormányzottak.

 

 

Milyen teljesítményű erőgépekhez használjátok?

A 20.04-es trágyaszóróinkat 230-250 lóerő kategóriájú erőgépekkel, a hígtrágyakijuttatókat pedig 330-360 lóerős traktorokkal húzzuk. Mi így tudjuk biztonsággal üzemeltetni őket, és a helyi adottságok figyelembevételével hasonló traktorokhoz ajánlanánk.

 

Kezelted már ezeket a gépeket? Mennyire bonyolultak?

Igen, kezeltem már. Mindenféleképp szaktudást igényel a kezelésük, mert ha egy teljesen tudatlan ember ül rá, az nagyon sokba kerül. Nálunk olyan a gépkezelői csapat, hogy megosztják egymással a tapasztalataikat, segítenek egymásnak a kollégák, ha szükség van rá. Illetve az AXIÁL-tól lehet kérni oktatást a gépekről. Mivel már régóta csináljuk, ezeket megoldjuk házon belül.

 

Volt már a MANAX kínálatában másfajta trágyaszóró, hígtrágyakijuttató?

Nem, de dolgozunk olyan helyen is, ahol más típust is használnak. Amiben nagyon kijön a különbség mondjuk egy trágyaszórónál, az a szóráskép. Szerintünk sokkal szebb és egyenletesebb szórásképet tud egy Annaburger, mint a piacon megtalálható más márkájú gép. Talán ezt tudnám elsősorban kiemelni. Strapabíró kocsik. Évente körülbelül 8000 fordulót viszünk ki, ami 16 tonnájával számolva elég szép szám, az anyagi ráfordítás ehhez képest minimális – gondolva első sorban a javításokra és karbantartásokra. Ehhez természetesen az is kell, hogy mindig tudjuk mit szórunk, ne legyen tele kővel stb., mert ezek nagyon könnyen tönkreteszik a gépet, ami nem kimondottan a berendezés hibája, hanem a nem megfelelő használaté.

 

 

Tipikus meghibásodás?

Ha trágyából olyat raknak fel, ami tele van betonnal, akkor nagyon könnyen elszakadnak a lehordóláncok, csapágyakat szoktunk cserélgetni, de ezek nem kimondottan típushibák. Jelentősebb meghibásodások nincsenek. Mi minden év elejét azzal kezdjük, hogy átnézzük az összes gépet, amit kell kicserélünk, hogy ne szezonban kelljen ezekkel foglalkozni.

Ami az alkatrészellátást illeti van saját raktárunk, ami a gépekhez kell, azt előre berendeljük és polcon tartjuk, készletezzük, amíg szükségünk nem lesz rá.

 

Hogy dolgoznak a gépek, milyen a területteljesítményük?

Univerzális trágyaszóró esetében, ha a tábla mellett van a trágya, akkor naponta olyan 25-30 fordulót tudunk kivinni, kiszórni, de természetesen ezt azért sok körülmény tudja befolyásolni. Hektárra pontosan nem tudom megmondani, mert minden partner mást kér, hektáronként más mennyiséget szeretne kijuttatni.

 

Miért ajánlanád ezeket a gépeket másoknak?

A megbízhatóságuk miatt. Nagyon jó partneri visszajelzéseket kapunk az Annaburger gépek munkájával kapcsolatban és nekünk az a legfontosabb, hogy az ügyfelek igényeinek maximálisan eleget tegyünk.

 

Köszönöm az interjút!

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Kép: Steinhauser Tamás, marketingmenedzser

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 02. szám

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek