A silózó fáradjon, ne az ember!

A silózó fáradjon, ne az ember!

Mindegy, hogy silózó, takarmányszállító kocsi vagy bálázó – aki fűszilázs betakarításkor a megfelelő rendszélességet akarja beállítani, fáradtság nélkül megteheti a CLAAS oldalrend-képzőivel.

Be kell látni: ilyen szabályos rendekkel, mint ezen a képen, nem gyakran találkozunk. A bal oldali képen LINER 1900-zal, a jobb oldalin LINER 2900-zal készült rendek láthatók. Az első közép-, a második oldalrendképző, mindkettő nagy, 3,80 méter átmérőjű rotorral és 14 rugós karral. Egy hektárnyi területre átszámolva, a kilenc méteres működési szélességű középrendképző 1100 méteres keskenyebb rendet képez, a 16 méter LINER 1900 pedig 625 méteres, dupla olyan széleset.

A kettőt összehasonlítva a középrendképzővel lehet a legjobb és legegyenletesebb minőséget megcélozni. Kezelése sokkal egyszerűbb, gyakorlatlan gépkezelő is jól tud vele dolgozni. Az oldalrendképző legnagyobb előnye az erősebb rend képzése, ezzel egy nagyobb teljesítményű silózót, késői vágásnál is optimálisan ki lehet szolgálni. Ezt máskülönben csak négyrotoros rendképző tudná elvégezni, amit a bérmunkát szolgáltatók szoktak alkalmazni, de további szempont, hogy az oldalrendképző szinte bárhol alkalmazható.

 

 

Gyakorlati előnyök

Erre példa Heino Schemering üzeme Groß Strückhasenben, amely az elsők között vett LINER 1900-at, mikor a gépet tavaly bevezették a piacra.

Gazdaságának megművelt területe körülbelül 160 hektár, ebből 140 gyepes terület. A karámokban 250 tejelő tehén áll, borjaival. Az átlagos éves tejtermelés a gazdaságban jó tízezer kilogramm.

Fűszilázs készítéshez első menetben kicsit több mint száz hektárnyit takarítanak be, majd a következő menetben már csak a felét. Hogy ezt a mennyiséget megfelelő hatékonysággal tudják besilózni, nagy részét leginkább a gazdasághoz közel eső területekről, egy alvállalkozó JAGUAR 960 silózójával takarítják be. A távolabb fekvő területekre, illetve a különösen keskeny földdarabokra a gazdaság saját szállítókocsijával, és a gyepterület utolsó tisztító vágására, körbálázót használ.

 

Az optimális szárazanyag-tartalom

Nálunk nem ideális a bérvállalkozóra bízni a rendképzést, magyarázza Hergen Schemering, „hiszen az ő rendképzője általában mindig kicsivel a silózó előtt halad. Területeinkre állandóan változó szélerősség és eltérő intenzitású napsütés jellemző, ezért a bérvállalkozó nem tud azonnal itt teremni, amikor a szilázsunk elérte az optimális szárazanyag-tartalmat. A saját rendképzővel időben sokkal rugalmasabban tudjuk elérni a pontosan 32-35 százalékos szárazanyag-tartalmat.”

 

 

Mindig a megfelelő rendvastagság

Ám nem csak az időzítéssel rugalmas a gazdaság a LINER 1900-zal. „Mindegy, hogy nagy vagy kis rendet akarunk – ezzel a géppel mindig a silózónak, a szállítójárműnek vagy a körbálázónak megfelelő vastagságú rendeket képezhetünk,” mondja Hergen Schemering elégedetten. Így a növényzet erősségének megfelelően 8-tól 25, néha 30 méter szélességig dolgozik. Bár a gép eközben többször is megmozgatja a takarmányt, szépen formált, egyenletes rendet képez. „A silózó-kezelők igazából nem rajonganak az oldalrend képzőkért, de a mienkkel egészen elégedettek,” kacsint a fiatal mezőgazdász.

 

Akár 15 km/órával

Hergen Schemering, ha minden jól megy, akár 15 km/órás munkasebességgel is tudja használni a rendképzőt, s így óránként hat-hét hektárt teljesíít.

Tapasztalatai szerint a gép – a hosszától függetlenül – nagyon fordulékony, és a kényszerkormányzásnak köszönhetően a fordulókban és a sarkokban is szépen formázott rendet készít.

 

 

Sok múlik a helyes beállításon!

A takarmány tisztaság mindennél fontosabb. Ennek eléréséhez helyesen kell beállítani a rendképzőt is.

 

  • A keréknyomást ellenőrizni, és mindjárt be is állítani: Csak akkor lehet helyesen beállítani a kerekeket, ha azonos bennük a nyomás. Az eltérő keréknyomás következtében az ujjak leérnek a földre, illetve csökken a munkateljesítmény.

 

  • A rotorok dőlését ellenőrizni: A rotoroknak mindig enyhén a rendképző ponyva irányába kell dőlniük, hogy a rugós fogak még növekvő terménymennyiség esetén is mindig pontosan ugyanolyan távolságban legyenek a talajtól. Beállítani szilárd talajon kell, és a rotor átmérőjének megfelelő dőlést (a kezelési könyvből olvasható ki), 1,5 és 2,5 cm között, a tengelyek furatmintázata alapján, vagy modelltől függően az alátétlemez áthelyezésével lehet beállítani.
  • Áthelyezni átdugás nélkül: LINER-modelltől függően a rendképző kiemelését vagy áthelyezését állítórugó támogatja, hogy a rugós fogak ne túrjanak bele a talajba. Időnként mindegyik rugó beállítását meg kell vizsgálni, illetve helyesbíteni.

 

  • A lehető legkisebb fordulatszámot választani: A lehetséges menetsebesség függ a takarmány összetételétől, a domborzattól és a vágás magasságától. Helyesen beállított keresztirányú dőléssel többnyire jelentősen csökkenthető a rotorok fordulatszáma – például 12 km/órás sebességnél 420 TLT fordulatra. Kisebb fordulatszámmal jobb, szögletesebb rendeket lehet létrehozni.

 

  • Optimalizálni a rend formáját: Az oldalrend-képzőkhöz és a duplarend-képzőkhöz ajánljuk, hogy magasra állított parkoló pozícióban használják a rendképző ponyvákat, így lehet a lehető legegyenletesebb, széles, szögletes rendeket képezni.

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: Agritech 2018. 05. szám

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek