A robotpilóta is hasznos, de a munkagép kormányzása fontosabb! (+videó)

A robotpilóta is hasznos, de a munkagép kormányzása fontosabb! (+videó)

Az AXIÁL Kft. kezdetek óta főtámogatóként járul hozzá a PREGA, azaz a Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia sikeréhez. Így történt az idén is, amikor a rendezvény már 4. alkalommal fogadta a mezőgazdasági ágazatok szereplőit.

De miért is tették le az AXIÁL Kft. szakemberei a PREGA rendezvény mellé a voksukat?

Harsányi Zsolt, tulajdonos-ügyvezető: Mit láttunk az elmúlt években? Azt, hogy minden évben többen voltak a rendezvényen. Itt megjelenik az a 100-150 nagy mezőgazdasági termelő, aki már elvetette a precíziós mezőgazdaság magjait, sőt! Ezeknek a próbálkozásoknak az eredményeit tudják megmutatni, beszélgetni róla, mi az ami működik, mi az ami nem, mi az ami sikerül, mi az ami nem. Hogy előre megy a precíziós gazdálkodás, az annak is köszönhető, hogy ezek az emberek kísérleteznek.

 

Umenhoffer Péter, marketingigazgató: Azt elmondhatjuk, hogy ez nem a jövő, ami itt van a konferencián, hanem a jelenről beszélgetünk. Nem is az a kérdés, hogy mit tudunk megoldani ezekkel az eszközökkel, hanem hogy ki fogja ezeket a műveleteket végrehajtani. Ki az az ember, az a gépkezelő, aki ezeket kezelni tudja. Én azt látom, hogy amelyik fiatalt meg tudtuk ezzel „fertőzni”, annak tetszik ez a technológia. Maga a mezőgazdaságot nagyon sokan egy olajos, piszkos munkaként képzelik el, de ha megnézik azokat az eszközöket, amelyet egy PREGA konferencián felvonultatunk, akkor látható, hogy ezek régen nem azok az eszközök, melyekkel 10-15 évvel ezelőtt dolgoztak, hanem mai, modern eszközöket kell használniuk.

 

Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető: Két dologgal készültünk, egyrészt egy kicsi kiállítással, hogy megmutathassuk az eszközeinket. Ezen a téren újdonság a Trimble mezőgazdasági GPS-eszközök, melyeket az idei évtől forgalmazunk Magyarországon, illetve az ehhez kapcsolódó Vantage nevű szolgáltatási háttér. Másrészt pedig előadók is voltunk, egy korábban elvégzett helyspecifikus kísérletünk eredményéről és az ez során felhasznált módszerekről számoltunk be.

A tavalyi évben azt láttuk, hogy megjelent az igény arra, hogy a munkagépeket is tudjuk kormányozni. Az egyik legkényesebb művelet a sorközművelés és ebben az esetben hiába van robotpilótánk, ha például olyan a domborzat, nehézkes a területek művelése. Mi magunk is fejlesztettünk egy eszközt, ez a mAXI-CAM névre hallgató munkagép-kormányzás, amely gyakorlatilag egy mesterséges látásra, illetve egy mechanikus szenzorra alapozva mindig a sorközben tartja a munkaeszközt.

 

Forrás, kép, videó: Agroinform.hu / Youtube

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek