„A rendszerek adottak, az embereket kell megtalálni”

„A rendszerek adottak, az embereket kell megtalálni”

Negyedik alkalommal rendezték meg a PREGA-t, a Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia központjában idén a különbözős precíziós megoldások és azok költségei, megtérülése állt. A Magyar gazda című műsorban is beszámoltak az eseményről.

A konferencia és a precíziós gazdálkodás nagy utat tett meg az elmúlt években. Amikor az Agroinformmal megálmodták ezt a programot, akkor még az volt a cél, hogy a köztudatba eljusson ez a technológia, a mai feladat az, hogy a gyakorlati megvalósulásokat és a megtérüléseket megmutassuk a gazdálkodóknak – mondta Milics Gábor, a Magyarországi Precziós Gazdálkodási Egyesület elnöke.

A rendezvény plenáris részében többen is előadást tartottak, elmondták, hogy a precíziós gazdálkodás egyik legnagyobb előnye, hogy ezzel a technológiával a gazdálkodók fenntartható módon tudják ellátni bolygónk növekvő lakosságát egészséges és jó minőségű élelmiszerrel. A környezetvédelmi intézkedések előretörésével várhatóan a precíziós gazdálkodás egyre nagyobb szerepet is kap, pl. a KAP-ban is. Az is fontos, hogy legyenek olyan szakemberek, akik ezeket a berendezéseket tudják kezelni.

„A vetésmélység ellenőrzéstől kezdve a hozammérésig már minden folyamat digitalizálva van, sőt most már azt meg tudjuk mondani, hogy az adott kultúrában egy növénynek milyen klorofill tartalma van, ha térképezzük, a műtrágyaszóróval pedig azt a mennyiségű műtrágyát juttatjuk ki, amire éppen az adott kultúrának szüksége van. Tehát maguk a rendszerek adottak, itt vannak. Ez nem a jövő, hanem a jelen. Most már csak azokat az embereket kell megtalálni és kiképezni, akik ezeket a rendszereket használni fogják.” – mondta Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgató a negyedik precíziós gazdálkodási konferencián.

Jó hír, hogy három egyetemen elindult már a precíziós szakmérnök képzés és a hallgatók megismerhetik a technológia műszaki és informatikai hátterét. A gépforgalmazók – köztük az AXIÁL Kft. is - pedig a duális képzés keretén belül várják a mezőgépész szakiskolásokat és egyetemi hallgatókat, akik a legmodernebb gépeken tanulhatják meg a precíziós berendezések használatát – hangzott el a Magyar gazda 2018. március 5-ei adásában.

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

Forrás és kép: Mediaklikk.hu

https://www.mediaklikk.hu/video/magyar-gazda-2018-03-05-i-adas-5/

Elérhető

Kapcsolódó cikkek