A professzionális Berthoud Vantage

A professzionális Berthoud Vantage

Amikor Paul Berthoud 1895-ben megépítette első lóvontatású ültetvény-permetezőgépét, és megalapította cégét, csak remélhette, hogy 124 év múlva is virágzik a vállalkozás – de így lett!

Alapvetés, hogy a permetezőgép feladata a növényvédő szakmérnök által meghatározott hatóanyag pontos kijuttatása a növény felületére. Ez precíz, felelősségteljes munkavégzést követel – mondhatnánk, megismételhetetlen művelet. A manapság jellemző szeszélyes időjárásban nehéz az optimálishoz legalább közelítő körülmények között elvégezni. Nagyon fontos, hogy a permetezőgép a legpontosabb permetlé-szabályozással, kiváló keretstabilitással, alkalmas legyen nagy sebességű munkavégzésre.

A VANTAGE a Berthoud új vontatott permetezője, melyet a SIMA kiállításon mutattak be először. Ugyanakkor nemzetközi versenyben mérettetett meg, előkelő mezőnyt maga mögé utasítva, az „Év Gépe 2017” díjat (Machine of the Year 2017) nyerte permetező kategóriában. A Berthoud VANTAGE permetező vásárlója korszerű technikát, tetszetős, modern formavilágú gépet, maximális üzembiztonságot kap, a márka saját, fantáziadús szabadalmaival. Feketébe hajló dizájnja különbözteti meg a piactársaktól, valamint a Berthoud több különlegessége, mint az ACTIFLEX II hídrugózás, a DUALMATIC szelepek és az ezeket vezérlő DUALELEC rendszer. A VANTAGE család legfőbb tervezési szempontjai a végletekig leegyszerűsített kezelhetőség, a lehető legcsekélyebb karbantartási igény és a maximális megbízhatóság volt, és e szempontoknak sikerült is eleget tenni.

 

 

2800, 3500, 4300, 5500, 6700 literes tartálytérfogatával, 24 és 44 méter közötti szórókeret választékkal, széles körből választható felszereltségeivel, mind közepes, mind nagy gazdaságoknak ideális választás. A Berthoud VANTAGE sajátos formájú polietilén permetlétartályai maximálisan képesek tompítani a folyadék mozgását, ami a kényelmes munkavégzés egyik biztosítéka. A tartályban nincsenek folyadékmegtartó zugok, nehezen hozzáférhető részek. Belső mosására és a visszamaradó vegyszer hígítására két darab, golyó alakú szórófej való, nagyon csekély meghibásodásai és eltömődési valószínűséggel. A gyémánt alakú tartályfenéken elhelyezett oldalsó leeresztő cső maradéktalanul eltünteti a lerakódott vegyszert, illetve a maximum három liternyi visszamaradt permetlét a rendszerből. A modern, könnyen leolvasható szalagos szintjelző mellett elektronikus NIVOMATIC igényelhető, amely például feltöltés közben hangjelzést ad a kívánt folyadékszint elérésekor. A technológiai tisztavíztartályt a gép súlyvonalában, az orr-részben helyezték el. Ez hegymenetben nagy segítség a vontató erőgépnek.

A permetezési, keverési, tisztítási funkciókat saját gyártású, nagy munkabírású kétlépcsős centrifugálszivattyú szolgálja ki, 550 liter/perc teljesítménnyel. Előnye a visszakeveréskor, hogy nagy mennyiséget szállít kis nyomáson, így nem habosodik a permetlé. Permetezés leállításakor nem kell a tartályba visszavezetni a levet, a szakaszolókig a beállított nyomáson marad a permetlévezeték. A hektáronként kijuttatandó lémennyiség szabályzása egyszerű, a szintén saját fejlesztésű eCTronic számítógéppel. Nem átfolyásmérős, hanem nyomásadatok alapján számol, így rugalmasabban követi a munkasebesség-ingadozásokat, és gyorsabban reagál a táblavégi bekezdéseknél. Nem mellesleg kiküszöböli az átfolyásmérésen alapuló szabályozások hibás méréseit, eltéréseit, melyek az átfolyásmérésen alapuló szabályzások hibás méréseit, eltéréseit, melyek az átfolyó keresztmetszet változásból, kopásából erednek. Nincs mozgó alkatrész, akkor is közöl információt, ha nincs folyadékáramlás a fúvókán, nem kell évenként újrakalibrálni. Azért is remek megoldás, mert az eCTronichoz nincs szükség visszafolyó ágra, ezért kevesebb a műszaki maradék, amit szerváltás esetén könnyebb kimosni a gépből. A monitort előkészítették GPS-alapú automatikus szakaszolásra, tehát ez az opciót utólag is egyszerű pótolni.

 

DUALMATIC: a szelepek szakaszolása lehetővé teszi a csövek hosszúságának és a maradék permetszer mennyiségének csökkentését a permetezés végén.

 

A végletekig leegyszerűsített kezelés záloga a gép bal oldalán, a Berlogic panelen elhelyezett szeleprendszer, amely csupán három karral, másodpercek alatt teszi lehetővé a permetezőgép mintegy 17 funkciójának vezérlését. A szivattyú közvetlenül a szeleprendszer mögött van, aminek hatására lecsökken a csövek száma és hossza, a visszamaradó permetlé mennyisége, valamint a lerakódás. A vegyszerbekeverő tartályt műszaki, ergonómiai és egészségügyi szempontok szerint helyezték el, közvetlenül a Berlogic panel mellett. A permetlé könnyen s gyorsan juttatható a rendszerbe, mialatt a kezelő személy arca és testfelülete a lehető legmesszebb helyezkedik el a vegyszertől.

A szórókeret felfüggesztési megoldása közvetlenül a hat a permetezés minőségére. A központi csapon nyugvó térhálós AXIALE II szórókeret jól követi a talajfelszínt, egyenletessé teszi a vegyszer eloszlását, nem billeg a keret, így sem a keresztirányú, sem a hosszirányú eloszlási kép nem tér el a kívánatostól. Az AXIALE keret lengéscsillapítói és rugói hatására nem terhelik káros lengések a vázat, ugyanakkor igény esetén hidraulikusan lehet változtatni a keret dőlésszögét. Fontos, hogy ha nyitva van a térszerkezetű keret, akkor a működtető munkahengerek zártak, így védettek a kemikáliáktól.

 

Balról jobbra: 1. OMEGA szivattyú 2. A permetezőgép opcióként teljesen elektromos DUALELEC változatban is rendelhető. Ezzel az összes VANTAGE funkció a fülkéből, egyetlen felületről kezelhető. 3. Teljesen mechanikus a terheléstől függetlenül szabályozható keménységű ACTIFLEX 2 rugózás.

 

A stabil, mégis légiesnek tűnő keret a tömegközépponthoz közeli forgócsapra van felfüggesztve, a traktorhídhoz viszonyított egyensúlyáról és a párhuzamosságról a fix és a mozgó váz közé szerelt négy rugó gondoskodik, a lengéseket pedig két lengéscsillapító nyeli el. A csuklópontok nagyfokú tartóssága a hidraulikus munkahengerek hosszú élettartamával párosul.

A háromszög-tartószerkezet szilárdságának köszönhetően nincs csapkodás és kilengés. Opcionális dőlésszög-szabályozással és változtatható geometriával a legszélsőségesebb körülmények között is alkalmazható a Berthoud VANTAGE.

A stabilitás és egyben a nagy menetsebesség titka mégis a Berthoud szabadalmai közé tartozó ACTIFLEX II hídrugózás igazi lengéscsillapítása – nagy a különbség az egyéb gépek gumibakos, vagy függőlegesen pozícionált rugós megoldásaihoz képest. Működésének lényege, hogy a tartály telítettségétől függetlenül csökkenti a talajfelszínről a kerekeken át a gépre ható erőhatásokat.

A keréktengely lengőkarja és a rugó támasztó karja olyan kialakítású, hogy a terhelés függvényében változik a rugónál az erőkar hossza, így függetlenül a töltési mennyiségtől ugyanazzal a csillapítással mozog a gép a földeken. Az ACTIFLEX-el felszerelt permetezőgépek vontatása kisebb vonóerőt igényel, a traktor vonószerkezetén csekélyebb a terhelés. A rugó tovább javítja az amúgy is masszív szórókeret stabilitását, és fokozza a gépkezelő komfortját.

A szórókeret még egy komoly előnye, hogy felszerelhetőek az elektrohidraulikus működtetésű GV (változtatható geometria) opcióval is, melynek segítségével a keret oldalanként vertikálisan emelhető-süllyeszthető, 3D-s gödörben is makulátlanul működik. Ez az opció teszi lehető, hogy a VANTAGE permetezők is felszerelhetők már a legmodernebb ultrahangos működtetésű keretradarokkal. A Berthoud gyár keretradarok terén a kanadai NORAC cég által gyártott ultrahangos szenzorokkal felszerelt radarokat biztosítja gépeihez.

A VANTAGE teljes ISOBUS kompatibilitással is elérhető, ez esetben a traktor monitorja vezérli a permetezőgépet, illetve rendelhető hozzá VT TRONIC érintőkijelző, amennyiben nem kívánják a traktor kijelzőjét használni. Érdekes opcióként mutatkozik be a SPRAYTRONIC rendszer, mely lehetővé teszi egy sebességtartományon belül az azonos nyomású permetezést, ezáltal az ideális cseppméret megtartása mellett a sebességnek megfelelő lémennyiség kijuttatását.

 

További információt Berthoud gépeinkről területileg illetékes kollégáinktól kaphat!

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2019. 02. szám

 

 

Csak a vizsgára bejelentett vagy már levizsgázott permetezőgépek használhatóak

 

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek