A Mester

A Mester

A LEXION 700 sorozat a CLAAS több mint 75 éves szakmai tapasztalatának és kutató-fejlesztő munkájának eredménye. Olyan innovációk mesteri összessége a gép, amiknek nevét talán már hallottuk, működésükről viszont csak nagy vonalakban vannak elképzeléseink.

 

 

Biztosan hallottak már a CLAAS HYBRID rendszerről, mely a CLAAS két korszakalkotó találmányának, a szabadalmaztatott APS-cséplőszerkezetnek és a nagy hatékonyságú ROTO PLUS leválasztó rendszernek ötvözete. De tudják pontosan, mit takarnak ezek a fantázianevek? Esetleg tudják, mi az a CEMOS AUTOMATIC, amelyik folyamatosan és automatikusan változtatja a gép beállításait a betakarítási körülményeknek megfelelően? Használják már a rendkívül hasznos CRUISE PILOT automatikus menetsebesség szabályozót, ami a különböző műszaki és agrotechnikai paraméterek; azaz a gépsebesség, a ferdefelhordóban kialakuló rétegvastagság és a szemveszteség folyamatos mérése alapján a motorterheléstől függően automatikusan szabályozza a betakarítás sebességét? A nagy felfekvő felületű TERRA TRAC gumihevederes járószerkezetről egészen biztosan tudják már, hogy alkalmazásával csökken a talajtaposás, és csapadékos körülmények között is lehet a kombájnnal dolgozni. A csúcsteljesítményű VARIO vágóasztalokat pedig aligha kellene bemutatnunk, de azért egy-két szóval ezeknek a működésére is kitérünk.

Lássuk hát!

 

Az APS HYBRID SYSTEM cséplőrendszer

A CLAAS HYBRID SYSTEM, ahogy fentebb írtuk is, az APS cséplő- és a nagy hatékonyságú ROTO PLUS leválasztó rendszer ötvözésének eredménye. Kizárólag csak a CLAAS kombinálja ezt a két rendszert, ennek köszönhetően jelentős teljesítménytöbbletet kínál a többi rendszerhez képest. A legfontosabb előnyök, hogy a gyorsító-, a cséplő- és utóverődob fordulatszabályozása a leválasztó rotorok fordulatszámától függetlenül történik, így a nap folyamán a változó aratási körülmények esetén is egyedülállóan alkalmazkodik minden folyamathoz. Így kíméletes cséplés érhető el magas áteresztési teljesítmény mellett.

 

 

A százalékos veszteségek a szalmarázóládás kombájnoknál egy meghatározott áteresztőképesség felett meredeken növekednek, mivel a másodlagos leválasztás egy teljesítménymeghatározó tényező. A LEXION ROTO PLUS leválasztó rendszerének köszönhetően változatlanul alacsony veszteségszint mellett, jelentősen magasabb áteresztőképesség érhető el.

 

Még több gyorsítás: APS

Egyedülálló APS-cséplőszerkezet gyakorlatilag egy gyorsítódob a cséplőszerkezetben: ez a szabadalommal védett rendszer csak a CLAAS kínálatában érhető el. A CLAAS cséplési technológiájának előnye már a cséplődob előtt megmutatkozik: a termény drasztikus felgyorsítása 3-ról 20 méter/másodperc sebességre rendkívül hatékony folyamatok láncolatát eredményezi. A cséplődob előtt a terményt egy gyorsítódob szétteríti. Az anyagáram egyenletes, és akár 33%-kal gyorsabb lesz. A nagyobb centrifugális erők lényegesen több magot választanak le. A gyorsítódob alatt található előleválasztó kosár a magvak 30 százalékát felfogja, amely jelentősen tehermentesíti a főkosarat. Végül, de nem utolsósorban: azonos üzemanyag-fogyasztás mellett akár 20 százalékos az elérhető teljesítménynövekedés!

 

 

 

A nyitott verőléces cséplődob mellett univerzális, megfelelő terményáramlást és jobb magminőséget biztosító zárt cséplődobbal is rendelhetők a LEXION kombájnok, amivel a termény kezelése még kíméletesebbé válik. A túlterhelés elleni védelem növeli a napi teljesítményt. A cséplőkosarat hidraulikusan, a vezetőülésből kényelmesen be lehet állítani. A párhuzamos kosárállítás kiváló cséplési minőséget garantál. Ugyanakkor a beépített hidraulikus túlterhelés elleni védelem megbízhatóan, még az idegen testek okozta sérülések előtt lehetővé teszi, hogy kockázatmentesen, mindig a kombájn teljesítményhatárán dolgozhasson. APS-rendszerrel a legjobb szemminőségért A legjobb cséplés érdekében az APS-cséplőrendszer többfokozatos illesztési lehetőségeket kínál. A cséplőelemekkel és a toklászolólemezekkel, amelyeket pillanatok alatt egy karral kapcsolhatunk, gondoskodik az APS a kiemelkedő szemminőségről.

 

 

A gyorsítódobot, a cséplődobot és az utóverő dobot egy központi variátorral hozhatjuk működésbe. A cséplődob fordulatszámának változásakor azonnal változik a gyorsítódob és az utóverő dob fordulatszáma, illetve kerületi sebessége is. Az eredmény: a termény kíméletes kezelése, egyenletes terményáram mellett. Az előkosár MULTICROP-kosárként funkcionál: a három kosárszegmens gyors cseréjének lehetősége minimalizálja az átszerelési időt és maximalizálja a gazdaságosságot.

 

 

Még több biztonság: AUTO CROP FLOW

Mindannyiunknak kézben kell. tartani a kockázatot. Mégis mit tehetünk, hogy az aratás biztonságosabb legyen? Extrém aratási körülmények esetén a vezetőnek teljes koncentrációval kell dolgoznia, hogy a gép hibamentes működtetését garantálni tudja. Gyakran csak néhány nap áll rendelkezésre, hogy a gabonát optimális minőségben lehessen betakarítani, s ilyenkor minden egyes perc számít. Nagyon fontos hát, hogy a gép egyetlen pillanatot se álljon olyan hiba miatt, ami elkerülhető lett volna. A kritikus terhelési csúcsokat idejében kell felismerni, ebben segít az AUTO CROP FLOW az APS-cséplőszerkezet, a ROTO PLUS rotorok és másodlagos leválasztás, illetve a motor fordulatszámait ellenőrizve. Egy előre beállított határérték túllépése automatikusan aktiválja a vágóasztalféket, kikapcsolja a ferdefelhordót és az adaptert, majd a tempomat vagy a CRUISE PILOT a sebességet 1,5 km/órára csökkenti, ha a rendszerek aktívak, s végül a magtartályürítés is kikapcsol, ha aktív. Ezek az intézkedések biztosítják, hogy már ne jusson több anyag a gépbe, így a dugulás vagy károsodás miatti állásidők csökkennek. Természetesen ez a biztonsági rendszer a szecskázó és a törekterítő leállítására is kihatással van.

Az AUTO CROP FLOW funkció a CEBIS-en be- és kikapcsolható. Tehát a kezelő választhat, hogy használni szeretné-e vagy sem. A csúszási határ érzékenységét 3 szinten állíthatjuk, hogy a rendszer optimálisan a mezőn lévő körülményekhez alkalmazkodjon. Az AUTO CROP FLOW funkciónak a kezelőt kell segítenie abban, hogy a gép a teljesítményhatáron haladhasson. Ez adja a szükséges biztonságot az anyagárammal összeköthető kiemelt elemek megfigyelésével és a szükséges lépések bevezetésével.

 

 

 

Több előny a másodlagos leválasztásnál: ROTO PLUS

Az egyedülálló APS cséplőszerkezet az exkluzív ROTO PLUS rendszerrel egészül ki. Ezt a kiváló műszaki megoldást APS HYBRID SYSTEM-nek nevezik. Az APS-től érkező egyenletes terményáram ideális előfeltételeket teremt a ROTO PLUS másodlagos leválasztás számára. A ROTO PLUS működési elve egyszerű, de rendkívül hatékony. Az APS cséplőszerkezet utóverő dobja a kicsépelt szalmát két különálló anyagáramra választja szét, és két egymással ellentétesen forgó nagyteljesítményű rotorba vezeti. Az excentrikusan csapágyazott rotorok magas centrifugális erőt képesek kifejteni, így a maradék szemek könnyen kiválasztódnak. A 445 mm átmérőjű és 4.200 mm hosszú rotorokkal a LEXION leválasztófelülete rendkívül nagy. A gyűjtőasztalon keresztül a mag-szalma-pelyva keverék először az előkészítő asztalra, majd az ejtőlépcsőkön keresztül a rostaszekrényre kerül, ami ezáltal jelentős mértékben tehermentesül.

 

 

 

Optimális terményáram

A CLAAS VARIO vágóasztalokat a legnehezebb szántóföldi körülményekre tervezték. Optimális terményáram, tiszta vágás és nagy szilárdság emelik ki mindkét modellt, a VARIO 1230-at és a VARIO 1080-at a piactársak közül. Ezeknél a munkaszélességeknél a CLAAS maradt az osztott motollás és osztott behúzócsigás felépítménynél, illetve az osztott kaszasínnél. A nagy teljesítményű LEXION kombájnok már 2009 óta bebizonyították a rendszer megfelelő működését minden körülmények között, különösképp nagy térfogatáramnál. A vágóasztalok mindkét oldaláról a vágóasztalok közepére vezeti össze az anyagáramot. A nagy anyagmennyiség maximumot követel meg a stabilitásban és a szilárdságban - itt szemlélteti a CLAAS VARIO vágóasztal a rátermettségét.

 

 

 

Ha Önnek bármilyen további technikai kérdése adódna a CLAAS gépekkel kapcsolatban, keresse bizalommal az AXIÁL Kft. CLAAS Gépüzletágának kollégáit!

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingmenedzser

Kép: CLAAS

Elérhető

Kapcsolódó cikkek