A legkisebb testvér az AgrárgépShown!

A legkisebb testvér az AgrárgépShown!

Az első Leeb permetező a mai napig aktívan dolgozik, pedig jócskán túllépte már a nagykorúság küszöbét. Ezzel a géppel egy olyan név vonult be a növényvédelmi gépek szegmensébe, ami napjainkra kivívta magának a felhasználók elégedettségét.

Egyre növekvő darabszámban találkozhatunk valamelyik típusával. A Horsch és Leeb család régre visszanyúló baráti kapcsolata az üzleti életben is gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen 2011 óta közös név alatt gördülnek ki a gépek a gyártósorról.

A növényvédelem fontos szerepet játszik a mezőgazdaságban, hiszen egy jól és időben elvégzett kezelés jelentősen befolyásolja a termést. Sok gyártó csak nagy méretekben gondolkodik, esetleg a nemzetközi piac meghatározó résztvevői miatt kényszerül erre, és sajnos a „kicsik” kimaradnak bizonyos technikai megoldásokból. Az új Horsch Leeb 4 AX vontatott permetező a piac egy másik szegmensét célozza meg, mind árszintben, mind műszaki paraméterekben.

 

 

A korábbi GS és LT szériák után az AX a „kistestvér” tartályméretben és keretszélességben is kisebb az elődeinél. 3800 literes tartályú AX 18-tól 30 méteres keretszélességig rendelhető, 50 centiméteres fúvókaosztással. Minden keretmérethez optimális darabszámú szakasz tartozik, kategóriánként változóan, illetve előre meghatározott az elérhető szakaszok mérete is. Keretvezérlésben nincs kompromisszum! Az AX permetezők giroszkópos rendszere nagy sebességű permetezést és kitűnő keretvezetést tesz lehetővé. A 270 liter/perc teljesítményű membránszivattyút igény szerint 400 liter/perces változatra lehet cserélni az opciós listából. A nyomtáv egyszerűen, a kerekek széttolásával, illetve összehúzásával változtatható, 1,5 és 2,25 méter között. A korábbi típusokhoz képest jelentős a tömegcsökkentés, hiszen mindössze 3,5 tonna az önsúly. Mindegyik AX permetező ISOBUS-kompatibilis, csak össze kell kötni a traktorral, hogy annak, illetve a GPS-rendszernek a kijelzőjéről vezérelhessék: nincs szükség külön monitorra. Ha viszont nincs ISOBUS előkészítés a traktoron, akkor a permetezőhöz kérhető minden szükséges tartozék, monitor is. A funkciók gyorsabb és egyszerűbb kezelése érdekében érdemes megrendelni a gyári joysticket, amely programozható billentyűkkel szabható a felhasználó igényeihez. Továbbra is nagy előny, hogy nem nagy hidraulikateljesítményű erőgépekhez is könnyen illeszthető az AX, mert kardánhajtással lehet működtetni a szivattyút.

Erre a permetezőre talán a „kicsi a bors, de erős” kifejezés illek a legjobban, hiszen méreteivel és műszaki paramétereivel kisebb a GS vagy LT típusnál, de a nagyokat megcsúfoló sebességgel és precizitással falja a hektárokat.

 

Tekintse meg a gépet 2019. január 23. és 26. között az AgrárgépShown, a Hungexpo D pavilonjában, az AXIÁL standon! Szeretettel várjuk!

 

Szöveg: Szabó Gábor, termékmenedzser

Forrás és kép: AXIÁL Híradó AgrárgépShow 2019 különszám

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek