A Hyundai HX10A – A kotrógépcsalád legkisebb tagja

A Hyundai HX10A – A kotrógépcsalád legkisebb tagja

Vannak helyzetek, amikor sajnos, imponáló mérete és teljesítménye ellenére sem megoldás egy giga-megagép és éppen a paletta másik végéről, a legapróbb modellek valamelyike lesz ideális!

Beltéri bontás, netán munka üvegházban, fóliasátorban? A HX10A mikrokotró megoldja, hiszen elektrohidraulikusan akár károsanyag-kibocsátásmentes működésre is képes.

A Hyundai HX10A mikrokotrót a piaci igények hívták életre. A mindösszesen egy tonna önsúlyú gépet olyan helyzetek megoldására fejlesztették, amikor fontos a kompakt méret – közlekedés ajtókon, szűk átjárókon át, kis belmagasság, és beltéri, vagy más szempontból érzékeny környezetben végzett munka megköveteli a kipufogógáz-mentes működést. A típus a 2019-es BAUMA kiállításon mutatkozott be. A dél-koreai gépgyártó így 1-90 tonna önsúlyig kínál kotrógépeket, ezzel teljessé vált a paletta.

 

 

Milyen munkákra ideális a Hyundai HX10A?

  • Kis önsúlyával beltéri, akár emeleti munkavégzés sem akadály.
  • Beépített dízelmotorja mellett aggregátorral is működtethető (Hyundai Twin Drive koncepció), így nemcsak a zéró-emisszió az előnye, hanem az alacsony zajszintű működés is. Emiatt ideális például apróbb földmunkák, bontási munkálatok elvégzésére, lakóövezetben is.
  • Kertészetek, kertépítők optimális gépe lehet, hiszen szűk helyen elfér, ráadásul mivel lehajtható a bukókerete, alacsony helyiségekben is boldogul.
  • A „nagytestvérek” teljes munkaeszköz-arzenálja a mini kotróhoz is rendelkezésre áll, a különféle kanalak mellett akár bontókalapács is üzemeltethető vele.
  • A Hyundai biztosra ment a legkisebb modelljével, hiszen ahogy több másikhoz, a HX10A-hoz is a piacon elismert Yanmar szállítja a háromhengeres, vízhűtéses, négyütemű, 854 köbcentiméteres 13,3 lóerős dízelmotort. Ezekhez a parméterekhez 1766 milliméter ásási mélység párosul, magasságban közel három méterre, 2853 milliméterre képes.

 

 

A motor megfelel a legszigorúbb Stage V környezetvédelmi előírásoknak.

Hidraulikusan állítható nyomtáv, 700-860 mm között.

A lehajtható bukókeret tovább egyszerűsíti a munkát, szűk, alacsony környezetben.

Twin drive: A generátort egyszerűen a tolólappal felemelve tudja szállítani a kotró, nem kell kézi erő a szállításhoz.

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2020. 3. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek