A faüzem sztárja

A faüzem sztárja

Az AXIÁL Kft. által forgalmazott első Dimos gép, a nagy teljesítményű oldalvillás elektromos targonca egy vadonatúj ács- és asztalosüzembe került, ahol 13 méter hosszúságú faárukat is mozgatnak majd vele.

Öt tonna a teherbírása, ezt a súlyt négy méter magasra is felemeli, és ebben a pozícióban is képes manőverezni vele. Nemcsak előre-hátra, jobbra-balra, de haránt irányban is tud mozogni.
 

A Merkbau Zrt. kiskunhalasi telephelyén, a befejezés előtt álló hatalmas üzemcsarnokban találkozunk Magyar Attilával. Ő lesz az épülő ács- és asztalosüzem üzemvezetője. Itt várja a bevetést a Dimos csúcsgépe is, az elektromos multidirekcionális targonca, amelyet kifejezetten a faipar speciális igényei szerint fejlesztett ki a német gyártó.

Gép és csarnok jól illenek egymáshoz, mindkettő a csúcstechnikát képviseli.

„A cégvezetés mindig is nyitott volt az innovációra, az új technológiákra. A mostani, mind nehezebb körülmények idején is az a filozófiája, hogy a fejlesztések nem állhatnak meg. Jól mutatja ezt a modern CNC-gépparkkal rendelkező vadonatúj asztalos- és ácsüzemünk, vagy maga a MerkWood üzletágunk, amelynek egyik meghatározó profilja a CLT (keresztirányú ragasztással és préseléssel rétegelt fapanelek) technológiával történő építkezés. Ez az innovatív technológia a faépítészet adta lehetőségeket kihasználva gyorsabb, költség- és környezetkímélőbb építkezési módot tesz lehetővé, mint a hagyományos” – magyarázza Magyar Attila.

A kétezer m²-es csarnok is a fenntarthatósági szempontok maximális érvényesítésével készült, „tulajdonképpen nem is hagyunk ökológiai lábnyomot”. Az energiatakarékos fűtés-hűtés-világítás napelemekkel történik. „Hulladékgazdálkodásunk is 21. századi: a fűrészpor és a fahulladék fűtési szezonban egyenest az automata tüzelésű  kazánba kerül, a nyáron pedig brikett készül belőle. A csarnok 1300 m²-e az üzemterület, 550 a fedett raktár, a kazánházak és ipargépészeti állomások helye, a többi pedig az irodáé és a szociális helyiségeké. Napokon belül megkezdődik az faipari gépek és elszívóberendezések telepítése. December elejétől elindul a próbaüzem, és a jövő év elejétől már élesben folyik a gyártás.”
 


Mit gyártanak? „Azt a munkát folytatjuk sokkal modernebb körülmények között, amit eddig egy kisebb üzemben is csináltunk. Tehát különböző előregyártott tetőket, köztük a mezőgazdaságban is előszeretettel alkalmazott nagy fesztávú szeglemezes tetőket, továbbá az építőiparhoz kapcsolódó egyéb faipari szerkezeteket. Ezeket a munkákat szolgálja ki a Dimos.”

Hogyan találtak rá? „Az AXIÁL javaslatára jutottunk el a márkához. Egyébként az első körben még egy dízelüzemű targonca volt tervben, de nem illett a cég fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ideológiájába. Ekkor jött a képbe az AXIÁL. 2007 óta nagyon jó üzleti kapcsolatokat ápolunk, sok építőipari gépet vásároltunk már tőlük. Szoros a szerviz-összeköttetésünk is, így aztán megkérdeztük tőlük, hogy mit ajánlanak.”

Milyen paramétereket határoztak meg? „Az alap az volt, hogy elektromos és oldalvillás legyen, valamint tudjon 5 tonnát mozgatni, emelni.”

Hogy esett a Dimos gyártmányára a választás? „Az AXIÁL begyűjtötte a szóba jöhető ajánlatokat, és ez volt közülük a legmegfelelőbb.”

Milyen speciális körülményeknek kellett megfelelnie? „Elsősorban hosszú gerendák, deszkák, terjedelmes és nagy súlyú faszerkezetek mozgatására kerestünk gépet. Pont az ilyen feladatok ellátására fejlesztették ki a Dimos DMS 50-40P – EL targoncát! Nagy felületen támasztja alá a szállítandó faárut, így stabilan és biztonságosan oldható meg vele az anyagmozgatás. 5 tonna teherbírású, 4 méter az emelési magassága, és a maximális súllyal is a teljes magasságig  képes manőverezni. Hidraulikus villatávolság-állítás van a gépen, amelynek tartománya 0,56 métertől 4,50-ig terjed, ahhoz igazodva, hogy éppen milyen hosszú árut mozgat, és ahhoz mekkora alátámasztás szükséges. 13 méter hosszúságú anyagokat is mozgatunk majd vele. Multidirekcionális irányítással rendelkezik, ezáltal nemcsak előre-hátra, jobbra-balra, hanem haránt irányban is képes mozogni, vagy akár 360 fokban fordulni, ezzel is segítve a kezelőt a speciális méretű áruk mozgatásában. A gép váza egy himbaszerkezetre van felépítve, így a kerekeknek folyamatos kapcsolata van a talajjal akár egyenetlen felületeken is.”

A gép kezelői külön örülnek annak, hogy kényelmes fülkében végezhetik a munkájukat. Egy joystick segítségével vezérelhető a gép minden hidraulikus művelete: az oszlopemelés és -süllyesztés, a kitolás, a behúzás, a villatávolság-állítás, a haladási irány kiválasztása. A gép energiaellátásáról egy 80V/620AH teljesítményű akkumulátor gondoskodik, amelyhez gyorstöltő tartozik. A gyártó a gép hasznosélet-tartamát minimum 10 évre tervezi.
 


Hogyan készültek az üzemeltetésére? Kíván-e speciális betanítást? „A gép átadás-átvételénél jelen voltak azok a kollégák, aki rendelkeznek a kezeléséhez előírt típusú jogosítvánnyal. Nekik az AXIÁL szervizes munkatársa bemutatta a gépet, tartott egy kis eligazítást, és ennyi elég is volt.”

Hányan kezelik majd a gépet? „A tervek szerint négy kezelője lesz, ám úgy, hogy közülük egy lesz a gazdája, a felelőse, ezáltal is elősegítve az értékmegőrzést, no meg a szervizzel való kapcsolattartást.”
 


Üzemvezetőként mit jelent önnek ez a Dimos targonca? „Büszke vagyok rá, hogy a környéken egyedülálló üzemünkbe egy ilyen különleges képességekkel rendelkező targonca érkezett! Ez a legelső gépünk, amely már készenlétben áll, így rögtön bevethető a hamarosan érkező többi gép helyretételekor is, nem kell kölcsöntargoncát  igénybe vennem.”

 

Szöveg, fotó: Popovics Gizella

Forrás: AXIÁL Híradó 2022. évi 5. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek