A DOMINATOR új ruhája

A DOMINATOR új ruhája

Szokott annyit beszélni a feleségéről, mint a gépeiről? Nem, mondja mosolyogva. Pedig rólam és a gyerekekről sem feledkezik meg, fűzi hozzá az asszony. Ez lehetne családi riport is, de Szummer Lászlóhoz egy felújított DOMINATOR 106 kapcsán látogattunk el.

Házigazdánk tíz évvel ezelőttig a pacsai Haladás termelőszövetkezet – a környék meghatározó gazdasága volt – domboldalain aratta a gabonát. A nagykanizsai iskola elvégzését követően gépésztechnikusként lépett be a téeszbe, a raktárból hamar gépre kérte magát, úgy érezte, ott találja meg a helyét. Így került a kombájnosok közé, s azonnal egy CLAAS DOMINATOR 106-ra ült. „Nem volt ritka, hogy a hónap minden napján hajnaltól késő estig arattunk” – volt ideje begyakorolni a munkát! A 106-ost egy CLAAS MEGA 218-as követte. Eleinte őstermelő volt, ma már családi gazdálkodóként műveli a 145 hektárt. Klasszikus vetésforgójában őszi árpa, őszi búza, őszi repce, napraforgó és kukorica váltja egymást. Területei széttagoltak, bár a tömbösítési igyekezetnek köszönhetően vannak már tizen-hektáros táblák is. Ráadásul a zalai meredek lejtők és emelkedők sem könnyítik meg a dolgát.

Szummer László jellemzően nagy erőgépekkel dolgozik – amúgy a Rába-Steiger lelkes rajongója, társaival az agrolux.hu fórumon tartják a kapcsolatot -, így időt, energiát spórol. A típust nem csak azért választotta, mert ismeri, ért hozzá, de a vállalkozás anyagi helyzetét sem terheli meg. „Édesapám a téeszben 1975-ben kapta meg az első Rába-Steigert” – még a legelső szériából származott, amiből alig 70 gördült ki a gyár kapuján, s közülük ő a 35-ödikkel dolgozhatott.

 

 

Az 1986-os gyártású DOMINATOR-t 2007 őszén sikerült megvásárolnia, s Szummer László idén vele kezdi meg tizenkilencedik aratási szezonját. A gép elején látható, hogy a típusból legyártott 3983. példány. A zalaapáti szövetkezetből érkezett, jó szerkezeti állapotú, megkímélt kombájnra leltek benne. A gazda tavaly döntött úgy, hogy új eszköz vásárlása helyett inkább erre költ, felújítják, s akkor biztos, hogy évekig nem kell hozzányúlni

A maga idejében korszerű eszköznek számított a DOMINATOR 106, a 80-as évek meghatározó gépe volt, már horganyzott lemezekkel készült. Házigazdánk véleménye szerint, ha újra gyártaná a CLAAS, biztosan akadna rá elegendő vevő. Korszerűbb motorral, előcséplővel minden igényt ki tudna elégíteni. – magyarázta a szakember. Konstrukciós hibáit gyorsan javították, folyamatosan fejlesztettek rajta. Ugyan 1986-os évjárat, de utólag beépíthető a háromdimenziós rostaszerkezet, amely a 90-es évek közepén jelent meg. A széria gépei gyárilag zöldre voltak fényezve, de az akkori forgalmazó sárgán kérte a gyártótól, így maradtak hűek a színhez. Abban is egyedi, hogy a könnyű honosítás érdekében magyar fülkével és Rába motorral szerelték fel.

Szummer László a felújításkor csak az új alkatrészekkel dolgozott, ezek beszerzésében nagy segítségére volt az AXIÁL Kft. A vázig visszabontották a gépet, ami mozdítható volt, az leszerelték. Mindenhová új csapágy került. A magtartályt szétszedték, kivágták a csigák alatti fenéklemezt, új vályúkat hegesztettek a helyére. A szilenteket is cserélték. Elfekvő készletből újra kábelezték a DOMINATOR-t; szerencsére a mai napig kapható ilyen, a huzalok színre megegyeznek, szinte gyerekjáték volt a szerelőnek a helyére tenni. A repedt szélvédő cserére szorult, a kabin új kárpitot kapott, s a motortér szigetelési is megújult. „Mindenhová eredeti CLAAS alkatrész kerület, nem volt jó tapasztalatom az újragyártottakkal” – fogalmazta meg véleményét a szentpéterúri gazda. A teljes felújítást hárman, a barátaival végezték el, viszont a kerékcserében már az általános iskolás fiai is besegítettek.

 

Szummer László (középen) a felújított DOMINATOR előtt Tóth László és Borbély Balázs axiálos kollégákkal.

 

A DOMINATOR mind a mai napig gyári motorral üzemel. Négy évvel ezelőtt az egyik kipufogószelep beleesett a hengerbe, ám a csattogásra azonnal leállította a gépet a gazdája. Akkorra 8000 üzemórát futott a kombájn, ami szép teljesítménynek számít. „Úgy döntöttem, hogy megérdemli a motorfelújítást” – amit Tatán szakszerűen el is végeztek. Éves szinten mintegy kétszáz üzemórával számolnak, így még több aratásban, „boldogíthatják” egymást.

DOMINATOR 106-osból ma még sok fut az országban. Híre ment a felújításnak, s azóta többen jelezték az ország különböző részeiből, hogy ők is belevágnának. Akinek az anyagi helyzete nem enged meg újat, vagy éppen a területnagyság indokolja, még mindig jó választás a 106-os.

 

 

Bár egyes tapasztalatok szerint „szereti” törni a szemet, ennyi még bőven belefér az átvevő minősítési szintjébe. Szummer László jórészt Sármellékre szállítja a termését, szinte el sem hiszik, hogy DOMINATOR 106-ból került ki, olyan tiszta a gabona. „A fejemben van, hogy mekkora legyen a dob- vagy a szelelő fordulatszáma” – mutatott rá, hogy sokat számít a gyakorlat. Hiába a gyári előírás, aszályos évben, amikor a toklász rásül az árpára, nem jön le. Ilyenkor megnöveli a dob fordulatszámát, húz a kosáron, s átvételkor nincsen minőségi kifogás. Mindezt egy híján húsz év tapasztalata mondatja vele.

A Szummer család éppen generációváltás előtt áll. A nagyobbik gyerek most került pályaválasztás elé, s a mezőgazdaság mellett döntött. Nem meglepő, hiszen már hetedikesként MTZ-re ült, s aratott a kombájnnal. Ahogy mondják, van érzéke hozzá.

Szummer László beszélgetésünk vége felé büszkén mutatta a gépudvaron legújabb szerzeményeit. A Rába-Steiger 240-es igazi ritkaság, csupán egy darab készült belőle. Az 1980-as budapesti gépkiállításon szerepelt, a gyár szerette volna újra bevezetni a piacon. Tavaly pedig két IHC trakorral lett gazdagabb a gyűjtemény. Felújításra várnak, de azután nem törik a rögöt a szentpéterúri határban, kiállítási tárgyak lesznek.

 

Szöveg: Viniczai Sándor, szakújságíró

Képek: Varga Csaba

Forrás: Agritech 2019. április

Elérhető

Kapcsolódó cikkek