A CLAAS új világcsúcsa

A CLAAS új világcsúcsa

A DISCO 1100 RC szársértős kaszával új világrekordot állítottak fel. 8 óra alatt összesen 141,1 hektáron takarítottak be lucernát szársértővel, 5,24 tonna/hektár átlagos hozammal. A korábbi rekordot több mint 40 hektárral haladták meg így.

 

 

 

Rekord az USA-ból

A Mesbergen Farms képviselőjeként Tate Mesbergen 2018. július 1-jén egy AXION 800 és DISCO 1100 RC gépkapcsolattal indult az addigi rekord megdöntésére. Pontosan 8 órával később új világrekorderként szállt ki erőgépének fülkéjéből. Az őt segítő csapat és független tanúk erősíthetik meg, hogy Tate összesen 141,1 hektárt kaszált le 4 különböző földterületen. Ezzel az eredménnyel az addigi világrekordot 40,5 hektárral lépte túl.

A szántóföldön maximálisan 30 km/órás, a földek közötti vonulás során pedig több mint 50 km/órás sebességgel Tate a rekordkísérlet során átlagosan 17,6 hektár/óra eredményt ért el. „Nem minden földterület volt közel a másikhoz, ezért a kasza gyors szállítási pozícióba állítása és a közutakon a nagy sebességű vonulás igazi előny volt.” értékelt Tate.

 

 

Nem minden alakult a tervek szerint

A kísérlet napján vihar alakult ki, amely 12,7 mm esőt hozott magával. Ezért az altalaj különösen az első földterületen a szokottnál sokkal nedvesebb volt. A kísérlet kezdete elhúzódott egy pár órával, és Tate-nek a rekordkísérlet alatt két váratlan szünetet is kellett tartania. „Az első területen beleszaladtam egy betondarabba, és először meg kellett néznem, hogy a kasza megsérült-e. Rövid vizsgálódás után kiderült, hogy semmi nem történt, még csak kést sem kellett cserélnem. Másodszor akkor kellett megszakítanom a kísérletet, amikor meg kellett vizsgálnom, hogy a DISCO kasza rendesen szállítási pozícióba került-e, mielőtt a közútra mentem, hogy az utolsó földterülethez érjek.”

 

 

Az előző rekord fűben

Az előző rekordot fűben, és nem lucernában vitték véghez, annál a munkánál a kasza szársértő nélkül dolgozott. Az pedig egyértelműen könnyebb feladat. A DISCO 1100 RC kaszánál a szársértő két v-formájú, egymásba nyúló poliuretán-henger. A hengerek összenyomják a kemény szárakat, mialatt védik az értékes leveleket. Ez csökkenti a fonnyadáshoz szükséges időt, és a levelek megőrzésével garantálja a takarmány maximális tápértékét. A szársértő használata miatt megnő a kasza teljesítmény-igénye, de ez Tate Mesbergent nem fékezte le: rekordkísérlete alatt hektáronként 5,24 tonna szárazanyagot kaszált le. A CLAAS a szükséges igazolásokat elküldi a Gusinessnek, hogy a rekordot hivatalosan is meg lehessen erősíteni.

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingmenedzser

Forrás és kép: CLAAS

 

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek