A CEMIS 1200 terminál új mércét állít a precíziós gazdálkodási műveletek terén a CLAAS kínálatában

A CEMIS 1200 terminál új mércét állít a precíziós gazdálkodási műveletek terén a CLAAS kínálatában

A TRION kombájnokban 2021-ben bemutatkozó CLAAS CEMIS 1200 terminál mostantól elérhető a LEXION és JAGUAR géptípusokhoz, valamint a CLAAS traktorcsaládokhoz is!

Az automatikus kormányzás mellett az eszköz kezeli az online dokumentációkat, az ISOBUS és a TASK Controller kapcsolódó alkalmazásait, a szakaszvezérlést és a mennyiségszabályzást is.

A CLAAS ELECTRONIC SYSTEMS által kifejlesztett új CEMIS 1200 a korábbi S10-es univerzális terminált váltja le. A 12 colos érintőképernyő kialakítása, grafikája és felhasználói rendszere a CLAAS CEBIS rendszeren alapul, így használata egyszerű és felhasználóbarát. Az új CEMIS 1200-ban alkalmazott vevőegység és vezérlés technológiáját a Trimble és a CLAAS közös stratégiai partnerség keretében fejlesztette ki.

Éles felbontás és áttekinthető felület

A CEMIS 1200 terminál nagy fényerejű, 12 colos és érintőkijelzős, valamint a nappali és éjszakai nézet között manuálisan lehet váltani rajta. A munkavégzéshez és az automatikus kormányzáshoz, valamint a helyspecifikus mennyiségkijuttatáshoz és a dokumentációhoz használt felületek mind szabadon konfigurálhatók. A gyors-elérés segítségével pillanatok alatt egyszerűen hozzá lehet férni a fontos funkciókhoz és menükhöz.

Maximális sávszélesség az automatikus kormányzáshoz

A CEMIS 1200 terminál SAT 900 multi-GNSS vevőegységgel érkezik, így a lehetőségek széles skálájához tud alkalmazkodni. A vevőegységet és a támogató szenzorokat egyetlen egységbe kombinálták. A SAT 900 egység támogatja az összes korrekciós jelet (világszerte SATCOR - Trimble RTX, EGNOS Európa részére, RTK NET és RTK Ready, SBAS Amerika és Japán részére), valamint képes a GPS, GLONASS, Galileo és BEIDOU műholdrendszerek jeleinek vételére is. A vevőegység és a terminál gyorsan és egyszerűen áttelepíthető a flottában dolgozó különböző gépek között.

A CEMIS 1200 alapfelszereltségként tartalmazza az integrált CLAAS licenszkezelés funkciót, illetve a GPS COPILOT műhold alapú párhuzamvezetést. A műhold alapú automatikus kormányzást a CLAAS GPS PILOT biztosítja. Szintén az alapfelszereltség része egy 5 éves SATCOR 15 előfizetés a Trimble RTX korrekciós jelei közül, ami +/- 15 cm pontossággal vezeti a gépet. Ennél pontosabb munkavégzéshez alternatívaként elérhető opció a Trimble RTX egy másik terméke SATCOR 3 néven, mely +/- 3 cm pontosságot nyújt. Észak-Amerikában és Európában a SATCOR 3 FAST szintén elérhető a Trimble RTX palettájáról, ami a megismételhető pontossághoz kevesebb mint 2 perces üzembeállást igényel.

Kifejezetten az állandó művelőutas vagy strip-till technológiával dolgozó gazdálkodók számára hasznosak az RTK NET interfészen keresztül elérhető RTK korrekciós jelek, melyek rendkívül pontos megismételhetőséget tesznek lehetővé a +/- 2-3 cm pontosságú sávban, több éven keresztül. Minden RTK lincensz része az RTK BRIDGING STANDARD áthidaló jel, ami zökkenőmentes centiméteres tartalék korrekciót tartalmaz akár 20 percig, egy esetleges jelvesztés vagy hiba esetén. Korlátlan tartalék korrekciós jelért szintén elérhető az RTK BRIDGING PREMIUM licensz.

Multifunkciós ISOBUS képességek

A GPS PILOT automatikus kormányzás mellett a CEMIS 1200 terminál az alapfelszereltség részeként tartalmazza az ISOBUS UT / AUX-N és ISO Task Controller TC-BAS funkciókat az ISOBUS alapon vezérelhető munkagépekhez, továbbá az online fájlátvitelt a dokumentációkhoz kapcsolódóan. A TC-BAS funkció lehetővé teszi a megbízások importálását és exportálását, beleértve a referencia vonalakat, a határvonalakat, illetve a munka paramétereit is, mindezt ISO-XML formátumban, hogy azokat a farm-management szoftver is fel tudja dolgozni. A TELEMATICS platform vagy az FMIS rendszerek segítségével (365FarmNet és Omnia) a megbízások online is átküldhetők. További elérhető opcionális funkciók:

  • TC-SC, melynek segítségével a szakaszvezérlés oldható meg az erre alkalmas ISOBUS rendszerű munkagépeken, például permetezőkön, vetőgépeken vagy a mechanikus gyomírtás eszközein
  • TC-GEO, melynek segítségével az adatgyűjtés, adattovábbítás és adattérképezés dokumentációja oldható meg, alapot nyújtva a tábla tervezéséhez
  • Mennyiség-szabályozás (VRA), mely GPS alapon pontosan a megfelelő mennyiségű inputanyagot juttatja ki a vetés-, a műtrágyázás- és a növényvédelem munkamenetei során. A kijuttatási tervek ISO-XML formátumban érkeznek a Task Manager felületre.


Szöveg: Fejes Tamás, marketingmenedzser, Axiál Kft.

Fotók: CLAAS

Elérhető

Kapcsolódó cikkek