25 éve tartó töretlen népszerűség

25 éve tartó töretlen népszerűség

December 10-én rendeztük meg harmadik webkonferenciánkat, melyen kilenc gépet mutattunk be. A típusok között szerepelt az immár hatodjára megújult Fendt 936 Vario traktor is.

 

Nagy Róbert termékmenedzser ismertette a gép tulajdonságait. Elmondta, hogy 1995 óta létezik a Fendtnél a 900-as széria és hatszor újult meg. Az első 900-as szériában is MAN motor volt, utána egészen az S4-esig Deutz volt az erőforrás, most pedig ismét MAN motor, amely 9 literes.

A modell a nagytestvér, az 1000-es Fendt váltóját kapta meg, ami egy VarioDrive hajtáslánc. Ennek a lényege, hogy teljesen függetlenül hajtja meg az első kereket, tehát független elsőkerék-hajtás van a hátsótól, ezért a kezelőfülkében nem is találunk összkerékhajtást kapcsoló gombot. A gép, amikor szükséges, automatikusan zárja az összkerékhajtást, amúgy pedig 25 km/h-ig állandó összkerékhajtású a gép. Ehhez társul az alacsony motorfordulatszám koncepció, a Fendt ID. „A maximális fordulatszáma ennek a motornak 1750, tehát amikor dolgozik, akkor olyan 1300 és 1500 motorfordulat között érzi jól magát, adja le a legnagyobb nyomatékot.” – teszi hozzá a termékmenedzser.

Az elődtől megmaradt a független kerékfelfüggesztés, nincsenek zsírzógombok, gondozásmentes az egész első híd. A rugóút továbbra is 300 mm-es. Hátul látható a munkahenger, ami rugóztatja magát az első hidat, illetve a felfüggesztést. „Érdekessége, hogy nagyobb sebességgel haladva - 50 vagy akár 60 km/h-ra is képes ez az erőgép -, stabilizátorként működik, tehát nagyobb sebességnél kitámasztja a két oldalát a független felfüggesztésnek és így lehet vele száguldozni és kanyarokban is stabil.” – magyarázza Nagy Róbert.

A webkonferencián látott bemutatógépen fix orrsúlytartó van, de front eszköz használata is lehetséges. A hátsó kerekeken is vannak súlyok, ami a bemutatógépen 1-1 tonnás keréksúly. Ha nem indokolt ennek a használata, akkor le lehet szedni, mindössze 2x3 db csavar tartja és egy targoncával könnyen levehető.

 

 

A gép tömege az elődhöz képest egy jó tonnával nehezebb lett.

A bemutatott modell 936-os, 360LE-s. A széria legkisebb tagja 300 LE-s, a legnagyobb 420 LE-s.

A GPS antenna a tető alá van beépítve, így nem akad el, nem törik le stb. „Ezek a gépek robotkormánnyal rendelkeznek. MAXI-NET előfizetéssel a 2 cm pontosságra is képesek.” – jegyzi meg a szakember. „A tetőn található két „cápauszony-szerű” kis antenna. Ez a Fendt Connecthez kell, ezen keresztül tartja a gép a gyárral a kapcsolatot. Tehát otthonról le lehet követni a traktor pozícióját, haladási sebességet, üzemanyag-fogyasztást stb.”

Elhangzott, hogy mezőgazdaságon kívüli alkalmazásba is rendelhető a 800-as és 900-as széria ún. fordító adapterrel, ami azt jelenti, hogy a fülke belsejét kormányoszloppal, üléssel együtt 180 fokban át lehet fordítani és így hátramenetben tolt üzemmódú gépek üzemeltetéséhez is teljes értékű gépet lehet kapni.

A hárompontos felfüggesztésű vezetőfülkét a pneumatikus légrugózás nagyon kényelmessé teszi. ISOBUS csatlakozó található hátul a gépen, de opcióban előre is lehet kérni. A hátsó felfüggesztés megmaradt a normál 3-as kategória, de emellett a TLT 1000, 1000 Eco, tehát két fordulatú vagy választható 540 Eco és 1000 fordulat is igény szerint.

Az új EU-s szabványnak megfelelően a traktort csak két veztékes pótkocsi-légfékkel lehet gyárilag felszerelni. Utólag azonban van rá lehetőség egy vezetékes légfék rászerelésére is. A traktor 5 kihelyezett hidraulika körrel és szabad visszafolyó csatlakozással kerül alapfelszereltségként szállításra. Utóbbi arra az esetre, ha valaki hidromotort szeretne üzemeltetni. Lehet kérni nagyobb átfolyással is, hogy 140 liter/percet legyen képes átengedi a vezérlőtömb. Igény esetén LoadSensing (LS) csatlakozót is lehet kérni.

 

Az AXIÁL Webkonferencia 3.0 Fendt modelljéről szóló közvetítését IDE kattintva nézheti vissza!

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser, AXIÁL Kft.

Lektorálta: Nagy Róbert, termékmenedzser és Kresz Gábor, Fendt-referens, AXIÁL Kft.

Kép: Fendt

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek