18 ÉVES A MANAX!

18 ÉVES A MANAX!

Az alkalomból három, különböző feladatkört ellátó „MANAX-os kollégát” kértünk meg, hogy osszák meg gondolataikat velünk és meséljenek a vállalatnál szerzett élményeikről, illetve tapasztalataikról.

Bosnyák Benedek, szervizvezető

2007 óta vagyok a MANAX-nál, eleinte gépen dolgoztam, majd bekerültem a műhelybe, ahol leginkább a CLAAS gépek, kombájnok és silózók javítása tartozik hozzám, és körülbelül másfél éve szervizvezető is vagyok.

Sok a kedves emlékem, legnagyobb hatással az utazások voltak rám. Jártam Csehországban, Szlovákiában, Romániában is. Csehországban és Szlovákiában arattunk, Romániában pedig silózóval bemutatóztunk. Ezek többnapos, illetve hetes „kiruccanások” voltak, örömmel gondolok vissza rájuk.

 

A képen Bosnyák Benedek - készítette: Földvári István

 

A cég rengeteget változott az eltelt évek alatt, sokat fejlődtünk, a géppark nagyobb lett, a gépek összetettebbek lettek. Ez folyamatos kihívás, főleg az elektronika, de együtt megoldunk mindent. A műhelyt két emberrel kezdték, most már heten dolgozunk itt.

Minden évben megyünk csapatépítőre, legutóbb Romániában voltunk, de egyik évben például Tapolcán jártunk, megnéztük a tavasbarlangot. Jók ezek a kötetlen programok, összekovácsolják a csapatot.

A manaxos munkatársak, a műhelyi dolgozók erősen összetartók. Nagyon jó a közösségünk, a vezetőink is. Soha jobb főnökeim ne legyenek, mint akik most vannak! A kollégákkal segítünk egymásnak a feladatokban, helyettesítjük a másikat, ha szükséges. Családias a hangulat, megértjük a másik dolgait, gondjait. A lányom is a cégcsoportban, az AXIÁL-nál dolgozik, örülök, hogy ő is nap, mint nap ilyen légkörben lehet.

Ha valaki nem illik ebbe a közösségbe, az hamar meglátszik. Itt azért bírni kell az utazást, a távollétet a családtól, ez nem mindenkinek felel meg. Viszont szakmailag nagyon sokat lehet ennél a cégnél fejlődni, és muszáj is, mert ha nem akarsz fejlődni, akkor lemaradsz.

 

Kovács István, gépkezelő

2010. április 8-a óta dolgozom a MANAX Kft-nél. A vegyszerezésre vettek fel és azóta is ez a fő profilom. Korábban téeszben dolgoztam traktorosként, de ott nem volt ilyen komoly technika, mint nálunk. Ez kihívás, de sok gyakorlással megoldható.

A MANAX-nál Berthoud-val kezdtem, majd megérkezett az Agrifac márka és azóta ezzel a típussal dolgozom, ez már a hatodik Agrifacunk. A cég valamennyi gépét tudom kezelni, ezért néha előfordul, hogy besegítek másban is, például amikor megjött az első hígtrágya-kijuttató, én kezeltem, de szórtam trágyát, szántottam és tárcsáztam is. Kezeltem SCORPION rakodógépet, marógépet is, tulajdonképpen, amiben gázolaj van, az jöhet, a kombájn az egyedüli kivétel.

 

A képen Kovács István - készítette: Földvári István

 

Van, aki csak egy típushoz ért, csupán néhányan vagyunk „jolly jokerek”, akik bármivel tudunk dolgozni. Ha ember kell, és szabad vagyok, akkor Gábor (szerk. Szellár Gábor termékfelelős) tudja, hogy beugrom. Voltam Romániában talajmunkázni, permetezni, Szlovákiában és Csehországban aratni, ahol átrakókocsiztam.

A legjobb élmények a csapatépítő tréningek. Idén Romániában voltunk, de jártunk már Hévízen is. Mind emlékezetes, talán a hajdúszoboszlói volt a legérdekesebb, mert akkor a cégcsoport többi vállalatával, üzletágával együtt voltunk. A csapatépítőkön arról is beszélgetünk, hogyan kell a partnerekkel bánni, és voltak olyan játékos feladataink, amelyek az összetartást, a bizalmat erősítették a csapatban, de a kötetlenebb részek a legjobbak. Minden évben van közös disznóvágás is, szeretjük ezeket.

Talán arra vagyok a legbüszkébb az itt töltött idő alatt, hogy én kezelhettem az első Agrifac permetezőt az országban. Két éven keresztül csak angol nyelvű volt a terminál, de megbirkóztam vele. A jó gépkezelő szerintem egyébként megold mindent, szereti, amit csinál, és ismeri a gép tulajdonságait. A MANAX-nál szerintem minden adott, hogy nagyon jól elsajátítsa a szakmáját az ember.

 

A MANAX csapata - készítette: Fekete Gábor, marketingkommunikációs menedzser

 

Tóth Zoltán, szolgáltatásvezető

2011 júniusában, a legmélyebb vízben kezdtem a MANAX-nál. A belépésem után egy héttel kezdődött az aratás, és akit váltottam, hamar távozott a cégtől, tehát gyakorlatilag 2-3 nap maradt az információátadásra. A feladatok, folyamatok megismeréséhez a munkatársak nyújtottak segítséget az első évben.

Korábban az AXIÁL-hoz is jelentkeztem, de nem jártam sikerrel, viszont mikor a MANAX-nál megüresedett ez a pozíció, rám gondoltak, ez nagyon megtisztelt. Szerintem az embernek úgy kell élnie, hogy pozitív dolgokat tudjon átadni másoknak, és akkor az élete is pozitív lesz.

Arra vagyok a legbüszkébb az itt töltött évek alatt, hogy láthattam a kiskamaszból nagykorúvá válni a vállalatot és úgy érzem ehhez az én munkám és képességeim is hozzájárultak. Az első két évben voltak nehézségeink, de a feltételek egyre színvonalasabbak, a munkatársak egyre professzionálisabbak lettek.

Én mindig is arra törekedtem, hogy megfelelő szerszámozottság, géppark álljon rendelkezésre, hogy minél hatékonyabban dolgozhassunk. Ezt segíti elő a nagy műhelycsarnok is, amely, amikor idekerültem nem volt meg, így például a kombájnok felkészítését a szezonra csak jó időben tudtuk elkezdeni. Most már gyakorlatilag ősszel kezdetét veszi a felkészülés.

Fontos nekem, hogy jó személyes kapcsolatot alakítsak ki a munkatársaimmal, ugyanakkor ez ne menjen a munka rovására. Lojális embernek tartom magam, ez éppen úgy igaz a márkákra, a munkahelyeimre és a magánéletemre is.

 

A képen Tóth Zoltán - készítette: Földvári István

 

Sokat olvasok, vezetéselméletről is. Igyekszem a munkatársaknak nem csupán nagy projektek után, hanem az apróbb dolgok esetében is visszajelzést adni és dicsérni, mert tudom, hogy ez jól esik az embernek, megjegyzi a kolléga, és legközelebb is ugyanilyen jól fog teljesíteni, megoldani egy problémát.

Ügyelek rá, ha dicsérek, a mondat vége mindig pozitív legyen. Senki sem szereti úgy hallani a dicséretet, hogy jó volt, de… Mert akkor az már nem az! Véleményem szerint erre minden vezető munkatársnak nagy figyelmet kell fordítania.

A MANAX-nál jó másfél, két év mire eljut addig egy kolléga, hogy tisztán látja, mit jelent itt dolgozni, mit jelent manaxosnak lenni. Ez egy hosszú tanulási folyamat, míg megismeri az eszköz-, folyamat- és kapcsolatrendszerünket, valamint az értékrendünket. Nálunk jól „hadra fogható” munkatársak dolgoznak, akiknek a munkájában teljes mértékben megbízom.

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 03. szám

 

 

Annaburger = pontosság és megbízhatóság

 

Összesen 18 darab Annaburger gépe van jelenleg a MANAX Kft-nek. Erre a kiemelt darabszámra felkaptuk a fejünket és megkértük Szellár Gábort, a gépbérlettel és kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozó cég termékfelelős kollégáját, meséljen a flottáról! >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek