Tűzveszély: Ezt kell tudnia a mezőgazdasági termelőnek!

Tűzveszély: Ezt kell tudnia a mezőgazdasági termelőnek!

Szinte mindenhol magas a tűzterhelés a száraz időben, ahol növények, szalma, műtrágya, illetve üzemanyag van. Az aszályos időben elég egy szikra, hogy kigyulladjon egy tarló, istálló, erdő vagy épp egy mezőgazdasági gép.

A mezőgazdasági tüzek gyakran nagy károkkal járnak; nem ritkán egy-egy gazdaság létezése is múlhat rajtuk. A leggyakoribb tűzveszély okok között szerepelnek: az elektromos telepítés hibái (23%), a gyújtogatás (15%), a túlmelegedés (9%), a gyúlékony tevékenységek (5%). Az emberi hibákat, valamint a szalma és széna öngyulladását is szintén gyakran alábecsülik.

 

 

Megelőző és védekező jellegű tűzvédelmi intézkedések

A tűzveszély megelőzése vagy a keletkezési fázis sikeres leküzdése érdekében a következő fontos intézkedéseket kell megtenni, illetve figyelembe venni:

  • Rendszeresen portalanítsa és tartsa karban a gépeket, a felszereléseket.
  • A szénát, szalmát mindig száraz helyen tárolja, ugyanakkor rendszeresen ellenőrizze azt.
  • Kerülje a csűrben és az istállóban a gyúlékony munkavégzést.
  • A csiszolási, hegesztési és javítási munkák után távolítson el minden gyúlékony anyagot, és legalább egy tűzoltó készüléket – ajánlott egy 6 kg-os ABC porral oltó – tartson a közvetlen közelben.
  • A fokozott tűzveszélynek kitett traktorok, kombájnok és egyéb mezőgazdasági gépek legyenek szintén tűzoltó készülékkel felszerelve.
  • Minden menekülési útvonalon fel kell szerelni tűzoltó készüléket. Nagyobb épületekben a fali tűzcsapok jelentik az elsődleges tűzoltó rendszert, amelyek több oltóvizet biztosítanak.
  • Emellett rendszeresen tájékoztatni kell a munkavállalókat a munkahelyi biztonságról. Ez lehetővé teszi a dolgozók számára, biztonságban érezzék magukat és megfelelően viselkedjenek vészhelyzetekben. A tűzvédelemi intézkedések mellett kiemelt jelentősége van az elsősegélynyújtásnak és a menekülési útvonalak és vészkijáratok kialakításának, ismertetésének.

 

 

Az ABC porral oltó készülékek hatékony, standard megoldást jelentenek

Az ABC-porok a mezőgazdaság általános oltószerei. Az oltóporok finom porított sókeverékek, melyek tulajdonképpen elfojtják a tűzforrást. Ugyanolyan jól működnek szilárd anyagok (A), folyékony anyagok (B), és gyúlékony gázok (C) esetében.

Az irodákban habbal oltó tűzoltó készülékek (A és B tűzvédelmi osztály) vagy 6 liter tűzoltóanyag tartalmú, vízzel oltó készülékek (A tűzvédelmi osztály) szükségesek. Elektromos berendezések esetében szén-dioxiddal oltó készülékek (2 kg vagy 5 kg oltóanyag) javasoltak.

Telepítés során fontos meggyőződni arról, hogy az eszközök vészhelyzet esetén is szabadon hozzáférhetők-e. Az elhelyezett készülékeket pedig típustól függően szakszerűen ellenőriztetni kell, hogy biztosan működjenek.

 

 

Legyen előrelátó és körültekintő! A pontos jogszabályokért, illetve további információért keresse fel a www.katasztrofavedelem.hu oldalt!

 

Fordította: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Kép: pixabay.com

Forrás: agrarheute.com

 

 

A kullancs kedvenc csemegéje a mezőgazdász

 

Az enyhe tél és a csapadékos nyár kedvez a kullancsok szaporodásának, amely ízeltlábúak a Lyme-kórt vagy más néven a borreliózist terjeszthetik. A természetben dolgozó mezőgazdasági szakemberek különösen veszélyben vannak. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek