A kullancs kedvenc csemegéje a mezőgazdász

A kullancs kedvenc csemegéje a mezőgazdász

Az enyhe tél és a csapadékos nyár kedvez a kullancsok szaporodásának, amely ízeltlábúak a Lyme-kórt vagy más néven a borreliózist terjeszthetik. A természetben dolgozó mezőgazdasági szakemberek különösen veszélyben vannak.

A fű készen áll a kaszálásra. A zöld szárak majdnem térdig érnek. A kullancs a fűszálon ül és várja a lehetőséget. A gazdálkodó/erdész/vadász/természetjáró nadrágjára kapaszkodik az ízeltlábú és keresi a tökéletes csípési helyet, a hajlatokat. Csak szerencse kérdése, hogy a kis vérszívó hordoz-e Borrelia baktériumokat, amelyek a szervezetbe jutva felelősek a Lyme-kór kialakulásáért. Ez a leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség Európában. Bár a borreliózis nem mindig alakul ki, de bizonyos személyeknél hosszú idő, több hónap után is jelentkezhetnek a tünetek.

 

 

Magyarországon 2014-ben 615, 2015-ben 1420, 2016-ban 1338, 2017-ben 1480, 2018-ben pedig 1610 bejelentett, Lyme-kórral diagnosztizált személyről tudunk az ÁNTSZ adatai alapján. A statisztikából is látszik, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt a betegségben szenvedők száma. Közép-Európa egyébként a világ egyik legfertőzöttebb területe, Magyarországon különösen sok beteget észleltek a Budai-hegységben, a Balaton-felvidéken, és a nyugat-magyarországi területeken elszenvedett csípések után.

 

10 tény a kullancsokról:

A kullancsok 5 évig élhetnek táplálkozás nélkül.

A kullancsok 3 hétig is túlélnek a víz alatt.

A Lyme-kór kialakulásának az esélye a csípéstől számítva 1:40-hez.

Az emberi történelem legrégebbi, dokumentált áldozata Ötzi. A jégben talált férfi Lyme-kórban szenvedett.

Vérszíváskor a kullancs testtömegének 200-szorosára hízik.

Azoktól a kullancsoktól, amelyek korábban kérődzők vérével táplálkoztak, már nem kaphatunk borreliózist.

A Lone Star kullancs csípése húsallergiát okozhat.

A kullancs nem csíp azonnal, a megfelelő hely megtalálásához hosszabb ideig mászik a testen.

Több, mint 900 kullancsfajt ismerünk a világon.

A hím kullancs párzás után elpusztul.

 

A legelső tünet általában a csípés körül megjelenő, ovális alakú bőrpír, amit Lyme-foltnak neveznek. Többnyire nem viszket, nem fájdalmas. A folt legalább egy hétig, néha azonban egy évig is látható, és a folt megjelenése tulajdonképp eldönti a diagnózist– olvashatjuk a hazipatika.com oldalon. A Lyme-kór okozhat szívritmuszavart, szívizomgyulladást, agyvelő-, agyhártyagyulladást, arcidegbénulást, ideg-, illetve izületigyulladást. Kezelése négy antibiotikumcsalád használatával történhet, ha megfelelően adagolják, akkor gyógyítható a fertőzés. Mégis mivel komoly következményekkel jár a betegség, nem érdemes kockáztatni, fordítsunk figyelmet a megelőzésre!

 

 

Ha nem kérünk vírusos agyvelőgyulladás elleni védőoltást vagy nem használunk riasztószereket, attól még lehetünk körültekintők. Húzzunk hosszú nadrágot, a nadrágszárát tűrjük be a zokniba. Az amerikaiak még széles ragasztócsíkkal is leragasztják ezt a behatolási kaput. Ugyanis a kullancs lentről mászik fölfelé. Ha világos ruházatot viselünk, hamarabb felfedezhetjük magunkon a kullancsot. Ha mégis a bőrbe fúródott a vérszívó, minél hamarabb távolítsuk el. A gyógyszertárakban lehet kapni erre a célra fejlesztett csipeszt, de ennél is az fontos, hogy ne tekergessük a kullancsot, gyorsan, határozottan húzzuk ki, majd fertőtlenítsük a sebet.

 

Egy szó, mint száz, kedves olvasók figyeljünk oda és vigyázzunk magunkra!

 

Összeállította: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Kép: Pixabay.com

Forrás: Agrarheute 2019. június, ÁNTSZ, Házipatika.com, Wikipédia

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek