Történelmi pillanat: rovarölőszer az első drónnal kijuttatható növényvédőszer!

Történelmi pillanat: rovarölőszer az első drónnal kijuttatható növényvédőszer!

A NÉBIH-közleménye alapján az acetamiprid hatóanyagú, Mospilan 20 SG rovarölő szer esetében történt meg először az engedély kiterjesztése.

Így az már pilóta nélküli légijárművel, azaz drónnal is kijuttatható, egyelőre cseresznyében, meggyben és dió állományban. A piac szereplői kíváncsian várják, hogy lesz-e folytatás, esetleg ezzel a lépéssel felgyorsulnak-e a az engedélyeztetési folyamatok.
 


A kép csupán illusztráció.

A Hivatal a közleményében külön felhívja a figyelmet a rendkívül szigorú részletszabályokra. A drónnak típusminősítéssel kell rendelkeznie, még a pilótának az NÉBIH által vezetett nyilvántartásban szerepelnie kell. Külön hangsúlyozzák, hogy a drónok kijuttatás továbbra is légi növényvédelmi kategóriába tartozik, így kizárólag a növényorvos felügyelete mellett végezhető, engedély köteles tevékenység.

Egész pontosan a Mospilan 20 SG rovarölő szer a Combi-protec csaléket és rovarölő szer hatásjavító segédanyaggal kombinációban permetezhető ki.

 

A drónos kijuttatás szabályai:

  • pilóta nélküli légi jármű maximum 2 méteres magasságban repülhet a kultúra felett
  • a drón legnagyobb megengedett repülési sebessége 15 km/h
  • a permetezés során továbbá biztosítani kell azt is, hogy a kezelendő kultúrára kerülő permetlé cseppek 50%os térfogat szerinti átmérője legalább 200 µm legyen
  • A kezelt területtől tartandó védőtávolság 20 méter
  • A kezelt területet és a hozzá tartozó védősáv szélén, előírás szerinti figyelmeztető táblát kell kihelyezni

 

Bővebben lásd: Magyarországon elsőként egy rovarölő szert juttathatnak ki drónnal - Nébih (gov.hu)
 

A kép csupán illusztráció.


Mint ismeretes, régóta várt erre a lépésre a szektor, hiszen nem volt még engedélyezett, drónnal kijuttatható növényvédőszer. A monitoring drónok a megfelelő szabályok betartása mellett reptethetők elsősorban állapot vagy akár kárfelmérési céllal.

Egyes permetező drónok esetében már a reptetés is a nyílt műveleti kategóriát meghaladó tevékenység, növényvédő szer kijuttatását pedig csak olyan személy végezheti, aki szerepel a NÉBIH növényvényvédelmi drónpilóta adatbázisában, aminek feltétele a sikeres növényvédelmi drónpilóta vizsga."

 

Az AXIÁL digitális kínálatában a DJI drónok is elérhetők!

A tájékoztatás nem teljeskörű, érdeklődjenek területileg illetékes kollégáinknál!

 

Szöveg: Ruzsicsné Krascsenics Nelli, marketingmenedzser, AXIÁL Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek