Tojástermelő telepen támogatják a takarmánytermesztést a Landinik

Tojástermelő telepen támogatják a takarmánytermesztést a Landinik

Immár két Landini traktorral dolgozik Salga Ottó és családja a Kerekegyháza melletti gazdaságuk körüli földeken, ahol nagyon jól bevált a világoskék traktorpáros.

A Kecskeméthez közeli Kerekegyházától néhány kilométernyire nevel jércéket és termel étkezési tojást a Salga-család: az állományt egy 20 ezres és egy 10 ezres istállóban tartják.

 

 

Egy további 20 ezres istállóban saját maguk nevelnek a megvásárolt naposcsirkékből 4 hónap alatt jércéket, amelyek aztán 1,5 évig termelnek a tojóházban. Az állatoknak szükséges takarmányt nem veszik, hanem nagyrészt helyben termelik meg, és saját takarmánykeverő üzemükben készítik el. Így lényegesen olcsóbb, mintha vennénk a terményt és jércét – mondja Salga Ottó, akivel épp tojásszállítás közben beszéltünk telefonon.

A telepen a fiával együtt összesen 6-an dolgoznak, ezért szükség van a költségek és a munkára fordított idő csökkentésére. Ezek miatt vettek 2 éve, és tavaly is Landini traktorokat az AXIÁL-tól, mert ahogy növekedett a tojástermelő telepet körülvevő földjeik nagysága, egyre több lóerőre és nagyobb hatékonyságra volt szükségük a takarmánytermeléshez. Ráadásul az ifjabbik Ottó saját húsmarhatartó gazdaságának feladatai mellett segít be édesapjának: a legtöbb esetben az aratást és a traktorozást ő vállalja. Persze, amikor szezonban sok munka van, az apa is felül a Landini-fülkébe.

Az első kék traktort 2016. novemberében vették az AXIÁL-tól; egy Landini 6-140C típust, majd újabb földterületeket vásároltak, ezért, hogy győzzék a feladatokat, tavaly beszereztek egy Landini 7-215-öst is.

 

 

Mivel az állatok körüli feladatok miatt nem tudunk egész nap kint lenni a földeken, kevesebb időnk van a takarmánytermesztéssel kapcsolatos munkákra. Ezért sok lóerőre és hatékony traktorra volt szükségünk.

Amikor az előző gépeinket kinőttük, szerencsére nagyon kedvező áron jutottunk hozzá a nagyobb teljesítményű, hatékonyabb Landinikhez. Mivel itt, Bács-Kiskun megye közepén, Kecskemét mellett nem a legjobb minőségűek a földek, ár-érték arány alapján döntöttünk a gépvásárlásról, ebben pedig a piacon körülnézve nem volt jobb az AXIÁL Landini-ajánlatánál – mondja Ottó.

Sajnos az időjárás rákényszerít minket arra, hogy ne szántsunk. Nem száríthatjuk ki a termőföldet, ezért azt a nagyon kevés vizet, amit kapunk, megpróbáljuk megtartani. Most állunk át szántás nélküli művelési ágra, amihez lóerők kellenek.

Jelenleg 100 hektáron termesztünk búza, kukorica, tritikálé és szemes cirok kultúrákat, amihez óriási segítség a Landini nagyon könnyen kezelhető párosa.

Egyszerű rajtuk beállítani a munkafolyamatokat, kényelmesek, a fülkék pedig tágasak. Ehhez jön hozzá a dinamikus motor, és a váltó is kiválóan szolgál a munkavégzés közben. Az igényeinknek teljesen megfelelnek, és még jól is néznek ki – meséli a gépekről Salga Ottó.

 

 

A szervizszolgáltatás is remek; napi kapcsolatban vagyunk az AXIÁL szervizes csapatával, ha megakadunk valamiben, telefonon segítenek – folytatja. Ráadásul nagyon rugalmasak, akár hétvégén is fel tudom őket hívni, ha pedig véletlenül nem érném el őket, mindig visszahívnak. Ez a megbízhatóság sokat jelent nekünk.

A 2 Landini nagy előnye, hogy korszerűbb és kényelmesebb a korábban használt traktorainknál. Szántáskor például egy gombnyomással át lehet fordítani a váltvaforgó ekét. Ráadásul a pótkocsis munkáknál hasznos, hogy a köves úton haladáshoz teljesen automata üzemmódra is be lehet állítani a gépet, a fül­kerugózás pedig kíméli a traktoros derekát.

 

Forrás és kép: agronaplo.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek