Szőlőművelés fullextrás gépekkel!

Szőlőművelés fullextrás gépekkel!

Szűk sortávolság, kis parcellák, egri lejtők, 120 méteres sorok – mindezek az adottságok olyan gépparkot igényelnek a szőlőművelésben, amelynek minden egyes darabja hozza a keskeny nyomtávot, a könnyed fordulást és az egyszerű, villámgyors váltást.


Balázs András szőlész-borász a Landini Rex 100 F-re, a Vision 100-ra, és az 5-100 H Top-ra esküszik, minden extrával felszerelve, mert szerinte a plusz befektetés hamar megtérül. Ezek a gépek száz lóerővel a legkeményebb meredélyeken is lazán viszik a 2000 literes Berthoud permetezőket, és úgy fordulnak a sorok között, mint egy kecses primadonna a színpadon.


A ’90-es évek elején alapított családi gazdaságot vette át szüleitől Balázs András. Mivel felmenői is az egri borvidéken éltek, apai és anyai ágon is több generáción át folyt szőlőtermesztés, borkészítés. A rendszerváltás idején a szülők csupán másfél hektárt műveltek, amit sok munkával és kitartással mára 55 hektár szőlőterületre sikerül felfejleszteni. Lassan, a nyereséget mindig visszaforgatva sikerült vásárolniuk idős ültetvényeket. Fehér és kékszőlőt is termesztenek, így a muskotálytól kezdve a traminin és a chardonnay-n át a merlot-ig és a kékfrankosig számos fajta megtalálható szortimentjükben.

 


Balázs András szerint a plusz befektetés a gépekbe hamar megtérül – fotó: Agroinform.hu

 

András feleségével igazgatja a gazdaságot, és csupán egy pilóta segít be a traktoros munkálatokba. Mint mondja, nagyon kevés a jó szakember, vincellérek pedig szinte ma már egyáltalán nincsenek, így – és anyagi okokból is – kénytelen volt arra törekedni, hogy a kézi munkaerőt gépekkel helyettesítse.


„Mindent precízen, kis léptékkel, önerőből kigazdálkodva és pályázatokkal értünk el. A filozófiánk, hogy, ha szeretjük és nagy odaadással gondozzuk a növényt, és az jól érzi magát, meghálálja és biztos megélhetést nyújt nekünk. Bár már középiskolában is szőlőtermesztést tanultam, mindig rajongtam a gépekért. És ez a rajongás jól is jött, mert mindig tudtam, hogy muszáj gépesíteni, nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy fizessek valakinek azért a munkáért, amit egy jól felszerelt géppel én is el tudok végezni. 2002-ben vettem az első Landini Ghibli 90-est. Mindig nagyon körbejártam a gépeket vásárlás előtt. Soha nem vásároltam alap, fapados traktort, hiszen fontos, hogy legyen benne fronthidraulika, front TLT és minél komfortosabb, kényelmesebb legyen.”

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 

Landini Rex: speciális traktor speciális áron

A szőlő- és gyümölcsültetvények művelése technológiai sajátosságokat követel, cikkünkben egy igazi specialistát, az ültetvények királyát mutatjuk be. Ha szeretne egy ilyen különleges gépet, ne habozzon! Néhány darab még igen kedvező áron elérhető! >>


Eleinte nem volt még segítsége, így saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy elengedhetetlen néhány extra felszereltség (légkondicionáló, PowerShift váltó, kényelmes ülések) ahhoz, hogy a 8-12 órás munkanap végén ne egy roncsként szálljon ki a traktorból. Egy sikeres kertészeti pályázatnak köszönhetően 2010-ben vásárolt egy univerzális Landini Vison 100-as traktort, a régi Ghiblit pedig az AXIÁL Kft. beszámította használt gépként.

 


2010-ben érkezett meg a gazdaságba a Landini Vison 100 – fotó: Agroinform.hu

 

Nyolc év után most ezt szeretné egy még modernebbre cserélni, így hamarosan megérkezik a gazdaságba a szintén 100 lóerős Landini 5-100 H Top, amelyben már valamennyi kezelőszerv ergonomikus elrendezésű a maximális kényelem és a könnyű kezelhetőség érdekében. A teleszkóposan dönthető kormányoszlop együtt mozog a műszerfallal, így a gépkezelő folyamatosan figyelemmel kísérheti a traktor üzemi állapotát.


Az 5H traktorsorozatból a 100-as modellre esett a választás. Ezt is a professzionális tervezésű, 3,4 literes, négyhengeres, turbófeltöltéses, turbólevegő-utánhűtéses, Perkins 854E-E34TA motor hajtja, amit hengerenként 2-szelepes technológiával, közös nyomócsöves befecskendező és kipufogógáz visszavezetés (EGR) rendszerrel szereltek fel. Mivel az elektronikus motorvezérlést Dual Power rendszerrel kombinálták, a motor automatikusan extra teljesítmény- és nyomatékleadására képes a nagy teljesítményigényű TLT-s és szállítási feladatoknál.


Az 5H-t Speed Four sebességváltóval és irányváltóval is felszerelték, ami 4 sebességcsoportban elhelyezett 4-4 sebességfokozatot tartalmaz. Az alap sebességváltó T-Tronic sebességváltóval kombinálható 3 PowerShift sebességcsoporttal (gyors, közepes, lassú). Ezek menet közben kapcsolhatók a sebességváltó karba épített nyomógombokkal, ami nagyon nagy előny.


A Power Shuttle irányváltóval ez a konfiguráció 36 előremeneti és 12 hátrameneti sebességfokozat kapcsolását teszi lehetővé! A fülkéje pedig túlnyomásos, ami nem engedi, hogy beszivárogjon a pilótához a növényvédő szer. A fülke természetesen klimatizált, kényelmes és körpanorámás, mivel a B oszlopot megszüntette a Landini. Felszerelték elektronikus vezérlésű hidraulikus rendszerrel is, melynek köszönhetően potméterekkel állítható a munkaeszközök emelése-süllyesztése.


„Az 5H-ba is kértem minden extrát az AXIÁL-tól, amit csak lehetett. Már ismernek, tudják, hogy nekem soha nem az egyszerű, csupasz gép kell, hanem mindenből a maximum, mert így igazán funkcionális minden téren. Azt vallom, hogy soha nem szabad megelégedni azokkal az egyszerű gépekkel, amit elsőre kiajánlanak a kereskedők. Igenis a jobbat kell keresni náluk. Lehet, hogy fáj kiadni azt a 1-1,5 millió forinttal nagyobb összeget, de hamar megtérül.”


Mivel három éve elkezdték felújítani az öreg ültetvényeket, szükség volt egy nagyon keskeny nyomtávú kis traktorra is. Ezért vették meg a Landini Rex 100 F-et, amelybe szintén minden lehetséges extrát megrendelt András. Azt mondja, nemcsak a pilóta kényelme, hanem a praktikum miatt is: mivel ők szőlőt, és nem szántót művelnek, így 200-250 méteres sorok között is dolgoznak, gyakran kell fordulni, váltani, tolatni. A váltás és a fordulás könnyedsége nagyon fontos. 5000 tő/ hektáros térállásban dolgoznak, ami azt igényli, hogy ilyen kicsi és keskeny traktorokkal járják a sorokat.

 

A váltás és a fordulás könnyedsége miatt választotta a Landini Rex 100 F-et – fotó: Agroinform.hu

 

A Landini Rex 100 F esetében a motortér optimalizálása, illetve a 18 vagy 16 collos gumiabroncsok alkalmazása lehetővé teszi a bekormányzási szög 20%-os növelését. Ez kiváló fordulékonyságot biztosít szűk helyeken is.


Ezen kívül a kombinált első és hátsó nedvestárcsás fékek biztosítják a kerekek hatékony fékezését. András azért is szereti, mert rendkívül jó a hidraulikus rendszere, így a különböző szőlészeti művelő eszközök (pl. előmetsző, csonkázó, stb.) könnyen ráépíthetők és egyszerűen használhatók. Mindez csökkenti a kézi munkaerő igénybevételét, és számos műveletet megoldanak gépekkel.

 


A Landini Rex-re a szőlészeti művelő eszközök könnyen ráépíthetők és egyszerűen használhatók – fotó: Agroinform.hu

 

A 2002-es beruházás alkalmával vásároltak egy Axiál-ventillátoros Berthoud permetezőt is, 1500 literes tartállyal, aminek akkor elektromos szakaszolás- és nyomásállítása volt.


„A Berthoud cég saját fejlesztésű dugattyús szivattyúja van rajta, ami nekünk rettenetesen jól bevált, és az elmúlt 15 év alatt semmi baj nem volt ezzel a permetezővel, csak egy kicsit régebbi konstrukció. Azóta még kettőt vásároltunk belőle 2010-ben és 2016-ban, ezek már 2000 literes tartállyal bírnak, és ennek a 15 éves gépnek a továbbfejlesztett változatai. A kétéves permetezőről is csak jókat tudok mondani, fantasztikusan felszerelt gép, amit a kis traktor olyan gyönyörűen húz el, hogy magam is meglepődtem rajta. Nagyon kicsi energiát visz el a vontatáson kívül a TLT-hajtása. Profi a mérnöki munka, nem fogja vissza a 100 lóerős traktort az egri meredek, dombos részeken sem.

 


A 15 éves és a 2 éves permetezővel sem volt semmilyen problémája a gazdának – fotó: Agroinform.hu

 

Nem csak nyomkövető, elektromos szakaszolás, nyomásállítás van benne, de rendelkezik egy belső tartálymosóval és kívülről egy öblítéses bemosó technikával ellátott vegyszerbekeverő rendszerrel is. Ez azért praktikus, mert nem kell a tartály fölé hajolni, amikor öntjük be a vegyszert, hanem egyszerűen kihajtjuk az oldalán lévő bemosócsészét, amiben a sugárszerű vízöblítés bemossa a tartályba a növényvédő szert. Az Axiál-ventillátor pedig azért praktikus, mert menetsebességben nem hátulról szívja be a vegyszeres levegőt, hanem elölről a tisztát.


Eddig minden AXIÁL-tól vásárolt gépünk bevált, és elégedettek vagyunk az alkatrész-kiszolgálással, a szervizzel is. Gyakorlatilag ugyanazokkal a szervizesekkel dolgozunk, akik a 16 évvel ezelőtti traktorvásárláskor már segítették a munkánkat. Azt hiszem, ez sokat elárul.”

 

Szöveg: Mizsei Bernadett, szakújságíró
Forrás és kép: Agroinform.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek