Landini Rex: speciális traktor speciális áron

Landini Rex: speciális traktor speciális áron

A szőlő- és gyümölcsültetvények művelése technológiai sajátosságokat követel, cikkünkben egy igazi specialistát, az ültetvények királyát mutatjuk be. Ha szeretne egy ilyen különleges gépet, ne habozzon! Néhány darab még igen kedvező áron elérhető!

 

Királyi jelző

Az erőgépeknek a szántóföldi növénytermesztéshez képest sok szempontból eltérő igényeknek kell megfelelniük a szőlő- és gyümölcsültetvényeken. Gondoljunk csak a traktorok méretére, fordulékonyságára, valamint kiszolgáló berendezéseik sokoldalúságára. Ezekhez a különleges igényekhez ajánlja a Landiniket gyártó Argo Tractors Rex traktorcsaládját.

 

 

Nem minden ok nélküli a királyi jelző az elnevezésben. A Landini ültetvényspecialista Rex traktorcsalád, két alkalommal is „Az év traktora” lett a speciális traktorok kategóriájában. A széria 2008-as bevezetése óta több változáson is átesett, mire elérte mostani formáját és műszaki tartalmát. Legutóbb 2015-ben került sor némi ráncfelvarrásra, de a fejlesztések nem álltak meg, folyamatosak.

 

 

Minden, ami a teljesítményt biztosítja

A Rex széria, környezetbarát, Perkins motorokkal lett felszerelve az egyre szigorúbbá váló károsanyag kibocsátási szabványokkal összhangban. Jelenlegi modellek 82 és 110 LE teljesítménykategóriában állnak rendelkezésre

A Speedfive sebességváltó 5 szinkronizált sebességfokozatot tartalmaz három normál és egy mászó sebességcsoporttal, valamint egy mechanikusan kapcsolható szinkronizált irányváltóval. Így összesen 20 előre és 20 hátra fokozatunk van, 40 km/h haladási sebesség mellett. De lehetőség nyílik terhelés alatti irányváltó, Hi-Lo nyomatékváltó rendelésére is, mellyel a sebességfokozatok száma akár 40 is lehet mindkét irányban. 

A hidraulika rendszer működtetéséről alapfelszereltségben tandem elrendezésű szivattyú gondoskodik, amelynek teljes térfogatárama 82 l/min. Az ültetvényekben gyakori, extrém hidraulikus energiaigényű munkagépekhez a traktorok rendelhetők nagyobb, 100 liter/min szivattyúval. Összesen 5-5 pár hidraulikus csatlakozásra van lehetőségünk elöl és hátul. A számos vezérlőszelep kombinációk, optimális kezelői kényelmet és nagyobb termelékenységet biztosítanak.

 

 

Akadálytalan kilátás, maximális kényelem

Az első dolog, amit a gépkezelők nagyra fognak értékelni a Rex vezetőfülkéjébe történő beszálláskor, az a „Total View” kabin által nyújtott akadálytalan körkörös kilátás. A formatervezett és kiváló minőségű anyagokból álló, tágas, kezelőtér nagy komfortot ad a vezető számára. A hidrosztatikus kormányzás és az állítható kormánykerék tovább javítja a traktor manőverező képességét, és ezzel együtt a vezetési kényelmet. A továbbfejlesztett, mennyezetbe épített, aktív szenes szűrővel ellátott szellőző-, fűtő- és klímaberendezéssel felszerelt kabin garantálja a maximális kényelmet, és egyben óvja a kezelő egészségét a kemikáliáktól.

 

 

Aki már hatot vásárolt

Ma már az ország számos pontján Landini Rex traktorok segítik a termelőket a munkaműveletek elvégzése során. Ilyen a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó Vylyan Pincészet is, akinek műszaki vezetőjét, Lakatos Tivadart 2017 őszén az erőgéppel kapcsolatos tapasztalataikról kérdeztük.

120 hektáron gazdálkodunk, 5 dűlőnk van, dűlőnként több szőlőfajtával. A kékszőlők között van cabernet sauvignon, cabernet franc, kékfrankos, merlot, syrah, pinot noir, zweigelt, kékoportó, valamint két fehér fajtánk is van, chardonnay és olaszrizling. Hiszünk abban, hogy a borok minőségét döntően a szőlő határozza meg. Szép bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni, hiszen a házat is az alapoknál kezdjük építeni.

14 éve vagyok a cégnél, s amikor idekerültem, különböző márkájú erőgéppekkel dolgoztunk. Javasoltam is Debreceni Mónika birtokigazgatónak, hogy fenntartás és üzemeltetés szempontjából célszerű lenne egységesíteni a gépparkot, így egyszerűbb a szervizelés is. Ráadásul 72 hektáron 180 cm-es távolságú soraink vannak, amelyek művelése igazi kihívást jelent traktor és eszköz szempontjából. Így kerültünk kapcsolatba az AXIÁL-al, majd választottuk a Landinit.

Jelenleg 6 db Landini traktorunk van, ezek között van 1 db Powerfarm 100-as, melyet régi 300 cm-es sortávolság ültetvényeinken használunk. A többi Rex típusú: 2 db V, 1 db S, 2 db 110 F modell. Az AKG-ban vállaltak miatt most kevesebb talajmunkát végzünk, de kaszálást, fűszellőztetést, permetezést, gyomirtást, csonkázást, valamint vízhordást, azaz gyakorlatilag mindenféle feladatra bevetjük a Landiniket. Az egyik 110 F modellt idén vásároltuk, amelyet a különleges igényeinknek megfelelő felszereltséggel, s a legkisebb gumi mérettel rendeltünk, de ezen felül az első sárvédőket, légfék tartályt is át kellett helyezni. Minderre a keskeny sortáv és maximális hatékonyság elérése miatt volt szükség.

Nagyon ügyelünk a környezetre, a fenntarthatóságra. A lehető legkevesebb talaj terheléssel műveljük a szőlőt, ezért gyakran egy menetben több műveletet végzünk, például elöl csonkázunk, hátul pedig zúzunk. Ehhez speciális hidraulika csomagra is szükség volt.

Abból tanulunk, amit használunk. Megrendelésnél pedig nagyon át kell gondolni a gépcsomagot, a specifikációkat, mert később költségesebb átalakításokat végezni. Az S és az F modellekkel igen elégedettek vagyunk. Az AXIÁL a Landini traktorokkal nagyon jó ár-érték arányt képvisel a piacon. Jelenleg 335 üzemóra van a legfiatalabb Rex 110 F modellünkben, s eddig nem volt vele problémánk. Választásunkhoz az AXIÁL gyors és megbízható alkatrész- és szervizhálózata nagymértékben hozzájárult.

 

Aktuális Landini ajánlatainkért forduljon területileg illetékes gépértékesítő kollégáinkhoz!

 

Kép: Fekete Gábor marketingmenedzser

Szöveg: Sebesi István termékmenedzser, Borbély Zsanett marketingmenedzser

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek