Svédországban nemcsak IKEA van!

Svédországban nemcsak IKEA van!

Két évente kerül megrendezésre Svédországban a SkogsElmia erdészeti kiállítás. Jönköping közelében, egy széles erdei ösvény mellett lehetett megtekinteni a kiállított erdészeti gépeket, némelyiket munka közben is bemutatták.

Itt futottunk bele egy Fendt 828 S4 Vario modellbe, amin egy oldalazó erdészeti zúzót mutattak be. Más ismerős géppel is találkoztunk, ott is népszerűek a teleszkópos Manitou rakodógépek, melyeket az erdészeti anyagmozgatási feladatokhoz alkalmaznak. Láthattunk még erdészeti célra átépített Landini erőgépeket is. Megnéztünk egy Hyundai midikotrót, ami egy favágó ollóval volt felszerelve, hasonló gépkapcsolat üzemel hazánkban is.

Sok érdekes bemutató volt látható és nem feledkeztek meg a régi idők gépeiről sem, ugyanis külön klubjuk van az erdészeti veterán gépeseknek. Összefoglalva a kiállításon láthattunk az állati erővel vontatott kiközelítőtől a nagy, több száz lóerős faaprítókig mindent, ami az erdészettel fakitermeléssel kapcsolatos.

 

Idén június 6. és 8. között rendezték meg Svédországban a SkogsElmia erdészeti vásárt, amelyen több mint 300 kiállító és összesen 20.438 látogató vett részt. A SkogsElmia szabadtéri program, a Bratteborg erdőben, Jönköpingtől 30 km-re, délre rendezik meg. A szervezők célja egy olyan találkozóhely létrehozása, ahol az erdészeti szakemberek termékeket, szolgáltatásokat találhatnak a vetőmagtól a faanyag méréséig. Számos kis- és nagy erdészeti gépet, fafeldolgozó berendezést, láncfűrészt, tűzoltási, automatizálási, digitális megoldásokat láthatnak az érdeklődők a kétévente megrendezésre kerülő kiállításon.

 

Szöveg és kép: Nagy Róbert, termékmenedzser

Forrás és kép: elmia.se

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek