Rendkívüli CLAAS kombájn gépkezelői kurzus

Rendkívüli CLAAS kombájn gépkezelői kurzus

Az év első fele jellemzően a gépkezelői kurzusok jegyében telik: szervizmérnök kollegáink lehetőséget biztosítanak partnereink számára márkánként, típuscsaládonként szervezett oktatásokon való részvételre.

A bajai oktatótermük egészen június elejéig teljes kihasználtsággal üzemelt, olyannyira, hogy szükségesnek bizonyult idén is a szolnoki és csornai telephelyünk igénybevétele az oktatások gördülékeny leszervezése érdekében.

A nyári munkák azonban elkezdődtek, és most már gyakorlatban kell bemutatni, alkalmazni a nálunk megtanultakat – és mint az iskolákban, az AXIÁL Kft.-nél is nyári szünetet tartunk, de csak a képzések területén!

A tavaszi / nyári gépkezelői kurzusok sorát méltón zárta le a 2018. június 4-6. között Rittgasszer Péter, szervizmérnök által megszervezett CLAAS LEXION hibrid kombájn oktatás.

Összesen 21 fővel jelentkeztek partnereink a tanfolyamra, valamint részt vettek a MANAX Kft. gépkezelő kollegái is.

A kurzus több szempontból is rendhagyónak számít: az eddigi 2 napos összejövetelek esetünkben már 3 nap volt. Mégis, mi indokolta az időtartam meghosszabbítását? Többek között a rengeteg újdonság, ami a gépben található, illetve a megrendelt gépek felszereltségét végignézve, szükségesnek láttuk, hogy ezekre is részletesen kitérjünk, átbeszéljük a résztvevőkkel például mi is pontosan a 4D, a Quantimeter, ezeket hogyan kell beállítani, de a beállításoknál rengeteg időt el kellett töltenünk, hogy megismertessük a GPS vagy mondjuk a CEMOS automata cséplés állítását.

 

 

Az imént említettük, hogy hibrid kombájn tanfolyamot szerveztünk – azaz nemcsak az APS cséplőrendszer található meg az arató-cséplőgépben, hanem plusz 2 db rotor, amely az utólagos leválasztást hivatott segíteni.

Az elméleti tananyag is bőséges volt, az első napon és a második nap délelőttjén csak ezzel foglalkoztak a résztvevők. Rittgasszer Péter szervizmérnök igyekezett az ismereteket úgy átadni, hogy az szemléletes legyen, könnyen érthető, és az egyszerűbb megjegyezhetőség érdekében animációkkal egészítette ki.

Kedden délután a magas résztvevői létszám és az oktatás hatékonyságának növelése érdekében megbontottuk a csoportot, elkezdődött a gyakorlati tudnivalók elsajátítása: kollegáink, Ádám Róbert, Karagity István, Katona János és Kálmán Péter is belépett az oktatók körébe, hogy a kialakított csoportokkal részletesen meg tudják nézni például az átszerelés menetét, a GPS eszközök, a CEBIS beállítását, illetve az értékek kiolvasását és értelmezését.

A záró napon pedig szintén gyakorlati munka folyt kiscsoportos foglalkozás keretében: részletesen tanulmányoztuk a TELEMATICS rendszert, a felmerült kérdéseket átbeszéltük, majd a kurzust vizsgával zártuk.

Mindeközben pedig kijelenthetjük, hogy az aratási szezon elkezdődött – ehhez problémamentes betakarítást, kiemelkedő terményt kívánunk kedves partnereinknek!

 

Szöveg: Baranyiné Hutai Anikó, marketingmenedzser; Karagity István, szervizmérnök

Fotó: Major Vilmos, szervizmérnök

Elérhető

Kapcsolódó cikkek