Rendhagyó, de fontos témakör (+videó)

Rendhagyó, de fontos témakör (+videó)

7. alkalommal adott otthont az AXIÁL Akadémiának a beledi tehenészet. A két napos rendezvény első napján minden esztendőben egy kis konferencia is megrendezésre kerül, ebben az évben rendhagyó témakör volt napirenden.

Aszódi János, az Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-producere Pintér Zsoltot, az AXIÁL Kft., valamint az Extra Tej Kft. ügyvezetőjét kérdezte az eseményről, melynek középpontjában a munkaerő állt.

 

Hogyan válogattad össze az előadásokat, milyen szempont alapján?

Elsősorban megpróbáltam megkeresni a telep problémáit vagy másképp fogalmazva azokat a legfontosabb állomásokat és mérföldköveket, amelyeket meg kell oldanunk az elkövetkező időszakban. Ennek az egyik legnagyobb kihívása a munkaerőpiaci helyzet, főleg mint állattartó telep, itt Nyugat-Magyarországon, az osztrák határ mellett. A ma itt dolgozni vágyók arra hivatottak, hogy 365 napon keresztül, minden nap rendelkezésre álljanak a telep életében, hiszen a tehenek ezt igénylik.

 

Mennyire általános ez a probléma az ország más, szarvasmarha telepein?

Beszélgettünk a tegnapi konferencia résztvevőivel, így mondhatom, általános. Természetesen ez régiónként változhat, leginkább attól függ, hogy milyen lehetősége adódik a munkavállalóknak az ipari üzemekben történő elhelyezkedésre vagy éppen a határ túl oldalán dolgozni. Azonban egyértelműen komoly problémával küzdünk.

 

Kép: Steinhauser Tamás, marketingmenedzser / AXIÁL Kft.

 

Hogyan lehet megoldani ezt a munkaerő problémát? Hiszen nincs karácsony, húsvét, ünnepnap.

Bennem is nagy kérdést vet fel, hiszen ma Magyarországon az épített telepek javarészt idősebbek. Mi is 2012-ben építettük a fejőházunkat, nem tudom azt megtenni, hogy ezt a fejőházat 5 év után kidobom, és innentől kezdve csak robottechnikát alkalmazok. Van egy átmeneti időszak, amit mindenképpen munkaerővel, kézi munkaerővel kell megoldanom a munkaerő piacról. Belföldről vagy külföldről, ez most a nagy kérdés.

 

Mennyire lehet perspektivikus az, amit az előadásokból hallhattunk? Gondolok itt arra, hogy más országokból érkezne a szükséges munkaerő.

Muszáj ebbe az irányba lépni, mert ma Magyarországon mi nem találjuk meg azt, akit keresünk. Bármilyen csatornán keressük is – hirdetés, iskola, pályázati lehetőség -, nem találjuk meg az a munkaerőt, aki pl. a fejésben, a borjúnevelésben vagy az elletőistállóban tudna segíteni. Ezért olyan munkaerőre van szükségünk, aki alapvetően szereti a tehenet, szeret vele dolgozni, emellett dolgozni is akar és lojális is.

 

Kapcsolódó cikkek

 

Központban a munkaerő

2018. április 11-12-én immáron 7. alkalommal került megrendezésre az AXIÁL Gyakorlati Akadémia szakmai rendezvény a szarvasmarhatartók, azon belül is elsősorban a tejtermelő gazdaságok vezetői részére. >>

 

Hallottunk előadást arról, hogyan lehet robotokkal megfejni egy tehenet. Ez kicsit furcsán hangzik a laikusok számára.

Van Magyarországon már néhány telep, ahol dolgozik robot. Természetesen ez első generációs robotokról beszélünk, ahol be kell vallanunk őszintén, a jelen pillanatban a robotok mellett még mindig ott van a hagyományos fejőház is, ahol azokat a teheneket, állatokat fejik meg, melyek nem preferálják a robotot. Ugyanúgy, ahogy itt az istállóban is látható, van néhány egyed, amely nem megy be a boxba, képtelen megtanulni annak használatát.

Azt gondolom, hogy a következő időszakban a robot az új, zöldmezős beruházások, istállók technológiája lehet. Mi pedig meg fogjuk vizsgálni, hogy önmagában a fejést a néhány éve elkészült 50 férőhelyes karusszelállásban megtudjuk-e oldani robottechnikával.

 

Kép: Steinhauser Tamás, marketingmenedzser / AXIÁL Kft.

 

Terveztek állománybővítést az elkövetkezendő időszakban?

Igen, mindenképpen tervezünk, hiszen a jelenlegi istállólétszám kapacitásunk ezt megengedi, nagyságrendileg 950, 1000 fejt tehén létszámra lenne szükségünk vagyis ez azt jelenti, hogy 1200-1300 tehén létszámra. Mindenképpen megvan az utánpótlás, nagyon jók a szaporodási mutatóink, az ellés számaink, bízunk ezekben és szeretnék előrébb lépni.

 

Minden évben megkérdezem, hogy álltok a laktációs teljesítménnyel. Tudtatok emelni?

Mindenképpen tudtunk emelni, mert 2016-ban 11.722 kg volt, a 2017-es évben pedig 11.812 kg volt. Ez nem egy olyan nagy emelkedés, 12.000 kg volt az álom, de néhány egyedet ki kellett vágnunk és gyengébb teljesítményű teheneket kellett az állományban hagynunk. Illetve az állományunk 53-54%-a első borjas tehén, ilyenkor azért nem a 12.000 kg-okat termelik ezek az állatok. De nincs panaszunk rájuk, hiszen ezek is10.783 kg-mal zártak.

 

Forrás, kép, videó: Új Mezőgazdasági Magazin

 

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek