Precíziós bio-takarmányozás dekányi pontossággal

Precíziós bio-takarmányozás dekányi pontossággal

A biogazdálkodás szigorú előírásainak megfelelően működő üzem 2017-ben vásárolt egy RMH önjáró etetőkocsit, hogy a lehető leghatékonyabban és legprecízebben takarmányozhassa nyolcszáz szarvasmarháját. Indokaikról és tapasztalataikról érdeklődtem.

Köszönhetően a Földtörvény változásainak és a VP pályázati felhívások pluszpontjainak az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a „bio” népszerűsége a gazdák körében. Ám annak, aki igazán komolyan és hosszú távon gondolkodik a biogazdálkodásban, minden tekintetben szigorú előírásokat kell betartania és rendszeres ellenőrzéseknek kell magát alávetnie. A gyulai Körös-Maros Biofarm Kft., amelyet Ancsin Péter ügyvezető és Pántya János műszakvezető mutatott be nekem, nemcsak Magyarország, hanem egyúttal Közép-Kelet Európa legnagyobb biotej-előállító gazdasága, sőt, még más területen is figyelemreméltó: alakor búzából bio-minősítésű sört és a világon egyedülállóan bio sörpárlatot is gyárt. A „FEEDNRGY” című GINOP K+F projektje keretében pedig a tejhasznú szarvasmarhák antioxidánsokban gazdag takarmányozási receptúráját fejleszti.

Bio-növénytermesztésében nem használ vegyi eredetű műtrágyákat és szintetikus növényvédő szereket. Egész termesztéstechnológiája természetes folyamatokon alapul, akárcsak az iparosodás előtti idők mezőgazdasága, csakhogy immár nagyüzemi méretekben, precíziós technikákkal hatékonyan, kiszámítható eredménnyel.

Ökológiai állattartásuk lényegesen nagyobb férőhelyet biztosít a szarvasmarháiknak a konvencionális tartáshoz képest, a borjak három hónapig kapnak tejet, a teheneket pedig természetes adottságaiknak megfelelően hasznosítják, nem terhelik szervezetüket hozamfokozókkal, génmanipulált illetve bendővédett takarmányokkal, hormonkészítményekkel, állományi szintű preventív antibiotikumos kezelésekkel.

A Biofarmnak integrációs partnereivel közösen kétezer szarvasmarhája van (1050 tejelő tehén és szaporulata), két gyulai tehenészet, illetve a Körös-Maros Nemzeti Park mezőgyáni legelőterületeivel körülölelt növendékmarha-telep istállóiban. A cég 1700 hektáron gazdálkodik, amely kevés lenne az állatállomány biztonságos fenntartásához, főképp a biotermesztés csekélyebb hozama miatt, ezért vásárolnak is bio-takarmányokat.

Fordítsuk most figyelmünket a központi telepre, ahol 650 tehenet és 150 növendéket tartanak. Szép számú szénabála mellett ötezer tonna erjesztett takarmányt és kétezer-háromszáz tonna abrakot fogyaszt el ez az állomány évente, tehát összesen mintegy 11 ezer tonna takarmányt kell megkevernie az etetőkocsinak. Tavaly novemberig egy traktorvontatású modellt használtak, amely alapvetően megfelelt ugyan a célnak, de jóval munkaigényesebb volt a használata. A traktor és a takarmánykocsi mellett folyamatosan kellett rakodógépet is biztosítani. A gépkezelő ki-beugrált a fülkékbe, ami kellemes időjárásban is időt rabló, de hideg-esős évszakokban kimondottan kellemetlen. Manőverezni sem könnyű egy ilyen gépkapcsolattal, a ’70-es években túl szűkre szabott etető-utakon. Hosszú időt vett igénybe egy-egy forduló a tízistállós telepen, nagyon ki volt hegyezve, hogy időben véget érjen a takarmánykiosztás. A telepen naponta két etetés van, az egyik reggel négytől tíz óráig tart, a másik délután kettőtől hatig, aztán két szabadnapot kap a kezelő. Már csak a jó munkaerő megtartása érdekében is váltani kellett egy ergonomikus emberbarát technológiára.

Mivel a Biofarmnak 15 éves stabil kapcsolata van az AXIÁL-lal – amelytől korábban CLAAS és Fendt traktorokat, CLAAS LEXION kombájnokat, JAGUAR silózókat és zöldsori gépeket vásárolt – azt gondolhatnák, hogy egyszerűen döntöttek az AXIÁL és az RMH VS 12 mellett. De nem! Nagyon alapos felmérés és informálódás előzte meg a stratégiai fontosságú döntést. Sok szarvasmarha telepen jártak, megtekintettek négy egyéb gyártmányt is használat közben, véleményeket gyűjtöttek mind a szakmai vezetőktől, mind pedig a gépkezelőktől. Üzembiztonságával, tartósságával és kezelhetőségével az RMH kapta a legjobb osztályzatokat, de meghatározó volt az a szempont is, hogy a megfelelő szervizhátterű 12 köbméteres önjáró kocsik közül ennek olyanok a méretei, illetve fordulási paraméterei, hogy nem kellett a régi jászlakat többmilliós beruházással átalakítani. Ezek alapján döntöttek a speciális igényeknek megfelelő, egyedi felszereltségű gép megvásárlásáról, és 2017 szeptemberben üzembe helyezték a masinát. Mivel az ördög sosem alszik, és Murphy szerint „ami elromolhat, el is romlik”, tartaléknak félretették a régi etetőkocsit, amely „lezsírozva” várja, hogy szükség esetén helyettesíthesse az RMH VS-t. Megjegyzendő, hogy erre eddig egyszer sem volt szükség.

 

 

Milyenek az első félév tapasztalatai? Amikor a kezelők beültek a kényelmes, klimatizált fülkébe – amelyből egyszer sem kell kiszállni munka közben – bekapcsolták a rádiót, majd tapasztalták, hogy milyen ügyesen mozog a gép háromféle kormányzási módjával, mennyivel könnyebb tolatni vele, mint utánfutóval, úgy érezték magukat, mint aki a purgatóriumból a paradicsomba került. És – mint tudjuk – aki szereti a gépét, az büszke rá, és úgy is bánik vele: gondosan karbantartja, napi rendszerességgel letakarítja. Van is erre ideje, mert az RMH-val műszakonként másfél órát nyertek a fordulóidőkön. Nyugodtan lehet portalanítani, fülkét takarítani, ellenőrizni a kopóalkatrészeket és kenőanyag-szinteket.

Javult a TMR minősége, többek között azért, mert a pilóta kameraképen látja, hogy áll a keverés. A receptúrát pendrive-on lehet betölteni az RMH számítógépébe, minden paraméter beállítható, és műszak végén az összes adat átkerül az irodába, ellenőrzik például, hogy pontosan mit és mennyit kaptak az egyes csoportok. Egy-egy takarmányozási csoport adagját dekányi pontossággal mérik ki.

Nagyon fontos szempont, hogy egyenletesen 2-3 centiméter hosszúak legyenek a szénaszecskák, a hosszabbakat ugyanis gyakran félretúrja a jószág, de a finomabb állagú takarmányt jobb étvággyal, nagyobb mennyiségben fogyasztja, és ennek köszönhetően öt százalékkal nőtt a tejhozam. Önmagában ezzel az egyetlen tényezővel is pár év alatt megtérül a beruházás.

Ancsin Péter és Pántya János bizakodva tekint a jövő felé. A Biofarmon a lehető legjobb etetési technológiát honosították meg, a sok helyen bizonyított géptípussal, és nem okoz fejfájást a későbbi karbantartás, illetve javítás sem. Valamennyi motoros gépükre átalánydíjas szerződést kötöttek az AXIÁL-lal, a garanciális időszak után így lesz az RMH-val is, ezáltal kiszámíthatók a költségek, és több tekintetben elsőbbséget élveznek. Egyébként is elégedettek az AXIÁL gyorsaságával, különösen, mióta megnyílt a békéscsabai telephely. Biogazdálkodás és csúcstechnika, megfelelő háttértámogatással – verhetetlen kombináció.

 

Szöveg: Karlovitz Kristóf, szakújságíró

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2018. július 40-41. oldal

Elérhető

Kapcsolódó cikkek