Pontos vetés

Pontos vetés

A részletek mutatják a fejlődést, ez igaz a szemenkénti vetésre is. Meghatározott feltételeknek kell teljesülni az optimális vetőmag-kijuttatáshoz, a termőtalaj-kezeléshez, a jó minőségű, nagy hozamokhoz. Beszélgetőtársunk Philipp Horsch.

Horsch úr, mi teszi olyan különlegessé a kukoricatermesztést?

Véleményem szerint a kukorica a szántóföldi növénytermesztés egyik legérzékenyebb növénykultúrája. A legkisebb környezeti hatásokra is reagál, nagyon érzékeny a stresszre. Ezért a sikeres kukoricatermesztésben nemcsak a vetés szerepe központi, hanem a vetés előtti intézkedéseké is. A talajmegmunkálás vagy a kiválasztott műtrágya típusa jelentősen hat a növény jövőbeli fejlődésére, akárcsak a vetés előtt vagy alatt vétett hiba. A kukoricának különleges a helye a megművelt területeken. Az elmúlt években összegyűjtött ismereteink beértek, s a HORSCH Maestro szemenkénti vetőgép tökéletesítéséhez, illetve részletmegoldásaihoz vezettek. Szántóföldi növénytermesztői oldalról nézve mindig is intenzíven foglalkoztunk a kukoricatermesztéssel, és folyamatosan fejlesztettük technológiánkat.

 

Philipp Horsch

 

Hogyan fejlődött a Maestro az elmúlt 15 évben, és hol áll most?

Korábban megvásároltuk egy hidraulikus hajtású, mechanikus, szemenkénti adagolórendszer jogait. Ez azonban csak kukoricára volt specializálva, ezért nagyon korlátozott mértékben tudtuk használni.

Ám nagyon jól, és ami még fontosabb, megbízhatóan működött. A rendszer korlátai miatt azonban körülbelül tíz évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy kifejlesztjük saját, elektromos hajtású pneumatikus adagolónkat. Különösen fontos volt, hogy jó messzire előrepillantsunk a jövőbe, és amennyire csak lehet, felkészüljünk minden későbbi kihívásra.

Akkoriban világelsőként kínáltuk sorozatgyártásban nemcsak a szemenkénti adagoló direkt elektromos hajtását, hanem a hidraulikus csoroszlyanyomás-állítást is. Az elektromos hajtást máig csak kiegészítő vagy utólagos felszereltségként kínálják a piactársak. Az új Maestro-generációval akkoriban megalapoztuk jövőbeli AutoForce, a SectionControl vagy VariableRate témáinkat.

A súlypontot a nagy gépekre helyeztük, és ebből következően igen fontos és jó piaci pozíciót sikerült elérnünk – leginkább Kelet-Európában, illetve Dél- és Észak-Amerikában. A jövőben regionális szinten szeretnénk erősödni, az adott piacra specializált megoldásokat kínálva. A gazdálkodókra továbbra is partnerként tekintünk, akik ötleteket adnak nekünk, és segítenek meghatározni, mire összpontosítsunk.

 

A Maestro mely fejlesztései igazán hasznosak a gazdálkodóknak?

Ők természetesen elsősorban a gazdasági előnyöket nézik. E technika nagy hatással lehet a kukoricatermésre. Mindig ugyanarról van szó: a vetőmag tökéletes beágyazódása a talajba teremti meg az ideális feltételeket a mag optimális megeredéséhez. Ma már tudjuk, hogy a magok egyenletes mélységbe helyezése sokkal jobban hat a hozamra, mint a hosszirányú eloszlás.

 

A HORSCH SectionControllal elkerülhetők az átfedések.

 

Mire helyezték a hangsúlyt a Maestro fejlesztésekor?

Hadd kezdjem egészen elölről a magyarázatot, a vetőcsoroszlyától. Itt sokoldalú felépítménynek alkalmas helyet alakítottunk ki. Elsősorban a műtrágya-kijuttató és barázdatisztító rendszerekre gondoltunk, amelyekkel optimálisan előkészíthető a vetőbarázda. Ezután érkezünk el a csoroszlyához és a vetőmag elhelyezéséhez. Rendkívül fontos a megfelelő csoroszlyanyomás, mert egyenletes mélységben elhelyezett magokat és jó talajzárást eredményez. Ugyanakkor azért figyelni kell, nehogy túl erős legyen a visszatömörítés, különben nem tud megfelelő gyökérzetet ereszteni a kukorica, ami különösen száraz körülmények között baj.

Automatikus AutoForce csoroszlyanyomás-szabályozó rendszerünk még erősen változó talajviszonyok esetén is mindig optimálisan dolgozik. Szintén fontos tápanyagot juttatni a vetőbarázdába, mellé vagy alá. Ehhez többek között többkamrás rendszerekre, mikrogranulátum, szilárd vagy folyékony mikro-tápanyagok kijuttatásának lehetőségére van szükség a gépen. Ezután lezárjuk a barázdát. A különböző talajkörülményekhez igazodó, többféle záróelemet kínálunk. Az egyes régiókban szerzett tapasztalatok alapján már számos ilyen részletet sikerült megvalósítani, a választható felszereltségek kínálata egyre gazdagabb és átfogóbb, így a gazdák optimálisan tudják gépeiket saját földjükhöz igazítani.

 

Ön szerint melyik részlet változtatta meg a leginkább a gépet?

Valószínűleg az dönt igazán, hogy szériafelszereltségként kínáljuk a vetőkocsik hidraulikus vezérlését. Csak ezáltal lett lehetséges az AutoForce. Önmagában minden bizonnyal az AutoForce növeli legjobban a hozamot.

 

A kukorica mellett mely növénykultúrák vethetők szemenként?

Szemenként a kukoricát vetik a legnagyobb területen. Persze más növényeket is, ilyenek a szója mellett a napraforgó, cirok, cukorrépa, repce, a hüvelyesek és a gyapot. A szóját néhány évvel ezelőttig főképp sorvetőgéppel vetették, ma már világszerte szinte csak szemenként. Ennek megfelelően mi is módosítunk.

A repcét is egyre inkább a szemenként vetik, de nem az adagolóhatás áll a középpontban, hiszen ez csak kicsit hat a hozamra, hanem a vetőmag pontos beágyazása. A nagy csírázási arány egyértelmű vetőmag-megtakarítást tesz lehetővé – Kanadában például megtanultuk, hogy akár 50 százalékost ist.

 

A HORSCH Maestro szemenkénti vetőgép munka közben.

 

Jelenleg mit fejleszt a HORSCH a szemenkénti kijuttatáson?

Jelenleg a meglévő technológiát fejlesztjük, tökéletesítjük, miközben folyamatosan bővítjük a termékkínálatot. A világ minden régiójában otthon vagyunk, és arra törekszünk, hogy egyedi megoldásokat kínáljunk. Leginkább Nyugat-Európában, a hárompont-függesztésű kukoricavetésben van még behozni valónk.

Azon dolgozunk, hogy minden kukoricavetőgépünk IoT-kész legyen, tehát internetes összeköttetésű. Eddig ezt sajnos technikai nehézségek akadályozták. Jelenleg teszteljük az újítást, és már közvetlenül a szériagyártás előtt vagyunk. Erre építve aztán számos új lehetőségünk lesz: például szervizelemzések, digitalizációs megoldások, telemetria, stb.

A szemenkénti vetés szakértőjeként küldetésünk, hogy világszerte versenyben maradjunk, és fenntartsuk a jelenlegi magas szintet. Ez persze csak akkor működik, ha továbbra is nagyon szorosan összedolgozunk partnereinkkel.

 

Még mi különbözteti meg a HORSCH Maestro gépeket?

A HORSCH Maestrónak a fent említett pontokon kívül van néhány döntő előnye: robusztus, erős, hosszú élettartamú, üzembiztos gép, nagyon eredményes. Ez különösen az olyan piacokon, mint Kelet-Európa, illetve Észak- és Dél-Amerika fontos, mivel ott akad jó néhány intenzív kukoricatermő terület.

 


A vetőmag szemenkénti adagolásában a HORSCH igazán különleges ütőkártyája 2017 óta a SingularSystem, gabonához és repcéhez, az ismert sorvetőgép-technológiával. A terraHORSCH Philipp Horsch-sal és Michael Braunnal beszélgetett az aktuális fejlesztésekről.

 

Horsch úr, a SingularSystem már jó egy éve elérhető a piacon. Miért kezdtek el ezzel foglalkozni, és hogyan jutottak el az eredményig?

Már az 1990-es években kérték a gazdák, hogy javítsunk a gabonakijuttatás hosszirányú eloszlásán. Körülbelül 15 évvel ezelőtt aztán elkezdtünk komolyabban foglalkozni ezzel. Az első kísérletek megmutatták, milyen sok lehetőség rejtőzik a szemenkénti kijuttatásban. Napjainkban, a SingularSystem második évében sok eladott gépünk vet évente ötszáz, vagy akár ezer hektáron. Ezekkel már bizonyítottuk, hogy nagy területeken is megállja a helyét, és készen is állunk a sorozatgyártásra. A HORSCH SingularSystem idáig világszerte az egyetlen ilyen rendszer gabonához. Lehetővé teszi, hogy megoldjuk az utolsó legnagyobb problémát, a hosszirányú eloszlást a vetősorban. Természetesen nagyon örülünk a SingularSystem kiemelkedő értékesítési tulajdonságainak. Kezd elfogadottá válni a nagy hozamú nemzetközi gabonatermesztésben is.

 

Voltak akadályok, amelyeket meg kellett oldani?

Egész sor! Az alapvető fejlesztési problémákat általában nem olyan könnyű megoldani. Sok mindent kipróbáltunk, számos kísérletet és tesztet végeztünk. Például itt van az adagolóegység hegesztése, optimalizáló varratokkal. Több optimalizáló varrat alkalmazásával azonban már mindent kézben tartunk.

 

Michael Braun

 

Braun úr, voltak gyakorlati nehézségek?

Igen, például a szemek különböző nagyságával és formájával. Hogy ezt a sokszínűséget jobban „fel tudjuk dolgozni”, egyrészt új standardot határoztunk meg a szemnagysághoz, másrészt többféle szállítórekeszt fejlesztettünk ki az adagolótárcsákhoz, illetve optimalizáltuk a geometriájukat.

A magok pontos kijuttatása szintén nem egyszerű. Nagy sebességgel érkeztek a talajba, szinte „belőttük” őket. Kellet néhány finomítás az ejtőcsövön. A szoftver folyamatos beállításokat igényel a vezérlőmechanizmus és a paraméterek optimalizálása érdekében.

 

Mik az eddigi tapasztalatok?

Európában már van egy kisebb géppopuláció SingularSystemmel és elektromos adagolóval (Funck-Doesierer) felszerelt Pronto, Express és Focus vetőgépekből. Németországban például tavaly ötszámjegyű hektármennyiséget vetettünk el gabonából, és többféle gyakorlati tapasztalatot gyűjtöttünk sokféle régióból, különböző növényfajtákkal. A gazdálkodók eredményei és beszámolói egyértelműen mutatják, hogy előnyös ez az egyedülálló rendszer: nemcsak gazdaságilag, hanem az inputanyag optimalizálásával, a nagyobb hozammal és a biztos keléssel is. Stabilabbak és ellenállóbbak a növények. A SingularSystemmel vetett állományok nyilvánvalóan hatékonyabban tudják felhasználni a tápanyagokat. Nagy lehetőségeket látunk még a fajtatenyésztésben. A szemenkénti vetés a fajtafejlődés új kritériuma lesz.

 

Mit változatott a mezőgazdasági termelőknek a szemenkénti vetés? Mire kell a jövőben számítaniuk?

A legfontosabb pont, amit a gyakorlat alapján újra és újra meg kell állapítanunk, a vetőmag minősége. Időbe telik, hogy a gazdálkodók felkészüljenek a precíziós vetőmagokra.

 

Szemenkénti adagolótárcsa-betét búzához.

 

Mik a SingularSystem rendszer magminőségi igényei?

Nagyobb jelentőséget kapnak az egyes növények: a nekik kijelölt területen zavartalanul csírázhatnak és képezhetnek gyökereket. Az állomány nagyon egyenletes tőállású, és a növények erős mellékhajtásokat képeznek. Ennek eredményeképpen kevesebb, de erősebb növénnyel érhető el a hozam. A SingularSystem 250 mag/négyzetméter mennyiségig alkalmazható, efelett már háttérbe szorulnak a szemenkénti vetés előnyei. De vissza a homogén és erős növényekhez! Az elmúlt öt évben minden kísérletünk a növények hosszának egyértelmű csökkentését és ezáltal kisebb támasztónyomás kialakulását mutatta. A SingularSystem leginkább intenzív búzatermesztésben nyújt valódi lehetőséget egészségesebb állomány fejlődéséhez, különösen, hogy így jobban elkerülhetők a klasszikus kalászos betegségek.

Nagyon érdekelt minket a szemenkénti vetéssel kapcsolatban az állomány tápanyag-igénye. Néhány kísérletben ki tudjuk mutatni, hogy hektáronként 15-25 kilogrammal kevesebb nitrogén használatával is ugyanolyan minőséget és hozamot kapunk, mint hagyományos vetéssel. A növény tápanyag-igényéről egészen biztosan kijelenthető, hogy néha jobb a kevesebb.

Az elmúlt években rengeteget foglalkoztunk a SingularSystemmel. Nagyon sokat beszéltünk a növénytermesztőkkel a kívánt vetőmag-ágyról. A szemenkénti terjedésével párhuzamosan jelentősen javul a magágy minősége, s ezzel együtt az egyes növények teljesítménye. A HORSCH a SingularSystemmel az első piacképes szemenkénti gabonavetési rendszert kínálja, amely megszokott vetési sebesség és nagy pontosság mellett növeli a területteljesítményt és hatékonyságot.

 

Milyen gabona- vagy kultúrnövény-fajtákkal használható a SingularSystem?

A fő növénykultúra továbbra is a búza. Ezenkívül alkalmazható a rozs mellett árpával is. Sőt, repcét is vethetünk SingularSystemmel, bár ennek eddig csak kevés pozitív hatását figyeltük meg.

 

A HORSCH SingularSystem egy Pronto 9 DC-n.

 

Horsch úr, vannak határai a szemenkénti gabonvető-rendszernek? Kinek ajánlaná?

Kevés értelme van nagy vetésnormájú tavaszi kalászosoknál. Ideális a közepes és nagy hozampotenciálú területeken, ahol viszonylag korán vetnek, például Európában. Éppen ezért a világ erős gabonatermő régióira koncentrálunk – Közép- és Kelet-Európára, Észak-Amerika és Ausztrália részeire.

 

Mik a piac elvárásai a SingularSystemmel?

Egy új technológiának időre van szüksége, hogy megvesse lábát. Ugyanakkor tudatában vagyunk, hogy a növénytermesztés minden területén kifizetődő a precizitás, különösen a vetésben. A szemenkénti vetés nyereséget hoz a gazdálkodóknak, ezt a gyakorlatban egyértelműen látjuk. A terméket már bevezettük a piacra, készen áll a szériagyártásra, és minden európai piacra szállítható. Kereskedőink is nagyon jól képzettek, mindig tudják prezentálni, támogatni a rendszert. Előnyei nyilvánvalók, látjuk is a keresletnövekedést minden fontos piacunkon.

 

A terraHORSCH exkluzív kiadvány évente két alkalommal jelenik meg. A következő számot várhatóan az év második felében készítik el. Amennyiben szeretné nyomtatott formában is megkapni a magazin következő számait kérjük a terrahorsch@axial.hu email címen jelezze számunkra!

 

Fordította: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: terraHORSCH 2019/1. szám 16-20. oldal

 

Kapcsolódó cikk:

 

1998-2018: húsz éves a HORSCH France

 

A HORSCH France Sarl volt a HORSCH első külföldi leányvállalata. 1998. január 1-jén alapították, a Ferme de la Lucine gazdaságban Chateauvillain városában, Haute-Marne megyében, és ide szállították le 15 évvel korábban az első HORSCH gépet. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek