„Okos traktor” egyszerűen – Trimble fejlesztési megoldások erőgépekhez

„Okos traktor” egyszerűen – Trimble fejlesztési megoldások erőgépekhez

A hazai agrártrendek felsorolásából idén sem hagyhatjuk ki a digitális átállás irányában tett törekvéseket. Magyar viszonylatban is egyre komolyabb, komplex rendszereket építenek ki a gazdálkodók, vagy önerőből, vagy pályázati források bevonásával.

Kijelenthető, hogy fokozatosan haladunk a helyspecifikus növénytermesztés irányába. Technikai oldalról ennek az egész rendszernek az egyik fontos műszaki alapját az ISOBUS protokoll jelenti, azaz a megfelelő adatkommunikációs kapcsolat erő- és munkagép között.
 


 

Az ISOBUS lényegében az erő- és munkagépek univerzális kommunikációs protokollját jelenti. A fiatalabb, magasabb felszereltségi szintű erőgépek alapból ISOBUS-képesek, tehát minden gond nélkül működtethetik a helyspecifikus növénytermesztéshez szükséges, magas vezérlési igényű munkagépeket. Igen ám, de sok esetben előfordul, hogy a gépparkban régebbi, illetve nem ISOBUS-os erőgép is megtalálható. Ezek az erőgépek is aktívan bekapcsolhatók a precíziós termelésbe, hiszen megoldást kínálunk a traktor „okosítására”, ISOBUS-kompatibilissé tételére.

Mi a megoldás? TRIMBLE ISOBUS KÁBELKÉSZLET!

A Trimble speciális kábelkészlet segítségével egy régebbi erőgép is ISOBUS-kompatibilissé alakítható át[1]. Innentől kezdve bármilyen munkagép vezérelhető, annak adatai leolvashatók a megfelelő monitorról.
 


A gazdálkodói igényektől függően többféle „kompatibilitási szintről” is beszélhetünk:

  • A legegyszerűbb szintet az univerzális terminál használata jelenti. (UT – Universal Terminal) A munkagép információi az erőgép fülkéjében kihelyezett ISOBUS terminálon jelennek meg. A gép vezérlésében nem történik automatizációs beavatkozás.
     
  • Magasabb szintű, aktív kapcsolatról beszélhetünk erő- és munkagép között a feladatvezérlés szintű kapcsolat esetében. (TC – Tasc Control) A feladatvezérlésen belül további lépcsőfokokat különböztethetünk meg. A bonyolultabb műveletek közé tartozik a térkép alapján történő, változtatható dózisú kijuttatás, amikor koordináta alapú feladat végrehajtás történik a háttérben. (TC GEO)  

 

Az ISOBUS-t mind erőgép, mind munkagép gyártói oldalról folyamatosan fejlesztik. Így rendkívül fontos, hogy meggyőződjünk arról, hogy maga a terminál milyen fokú vezérlést képes biztosítani, valamint a gépkapcsolat tagjai esetében fontos a megfelelő szoftverkompatibilitás is.

Ebben nyújt segítséget az AEF - Agricultural Industry Electronics Foundation (Agráripari Elektronikai Alapítvány) honlapja, ahol egy egyszerű regisztrációt követően naprakész információt kapunk az egyes eszközök, gépek ISOBUS kompatibilitásáról.
 

Az ISOBUS kapcsolat legfontosabb előnyei:

  • egyszerűsített kezelő felület, kevesebb monitor/terminál
  • szabályozott kiépítés, csatlakozók, ennek köszönhetően nincs szükség rendszerkalibrációra, a csatlakoztatás egyszerű
  • kiaknázzuk a munkagép valós teljesítményét, nő a hatékonyság

 

Lépjen a digitális gazdálkodás útjára!

Az ISOBUS vezérlésű gépkapcsolatok további olyan előnyöket hordoznak, amelyek szintén hatékonyság növelő tényezőként jelennek meg a gazdálkodásunkba. Erőgépek mellett munkagépeket is ISOBUS-képessé tudunk tenni.

Ennek segítségével a különféle márkájú erő- és munkagépek egy egységes, működő rendszerré állnak össze. Ez a géphálózat már képes rendszerszintű működésre, felhő alapú adatszinkronizálásra, megfelelő szoftverek használatával belépést biztosít a digitális mezőgazdaság világába.

A Trimble, a Vantage és az AXIÁL szoftverei, illetve szoltáltatásai mindenkinek elérhetővé teszik a helyspecifikus növénytermesztést, annak minden előnyével.
 

A tájékoztatás nem teljeskörű! A részletekről érdeklődjön a területileg illetékes GPS/precíziós gazdálkodással foglalkozó területi képviselőinknél!

 

Összeállította: Ruzsicsné Krascsenics Nelli, marketingmenedzser, AXIÁL Kft.


 

[1] Támogatott monitorok: Trimble GFX-350/GFX-750, TMX-2050. Az adatok megjelenítéséhez és a munkagép vezérléséhez további feloldó kódok szükségesek! A tájékoztatás nem teljeskörű!

Elérhető

Kapcsolódó cikkek