Oda és annyit, ahol és arra szükség van!

Oda és annyit, ahol és arra szükség van!

A SULKY a műtrágyaszórás specialistájaként számos szabadalommal rendelkezik. Ezeket azért fejlesztették ki, hogy még pontosabban és gazdaságosabban dolgozhasson a márka gépeivel. Ismerje meg a rendszereket, melyekkel növelheti termelékenységét!

 

 

A szórásszélesség-állítása a kiömlőgarat mozgatásával történik. A lehető legegyszerűbb módon a garat helyzetének megváltoztatásával állítható a műtrágya ráfolyási pontja a szórótányérra. Tehát, ha a tányér közepére, azaz a lapát elejére kerül a műtrágya, így a leghosszabb a gyorsulási útja a műtrágyaszemeknek. Ahogy a garatot mozdítom a tányér külső széle felé úgy szűkül a szórásszélesség.

 

Az új kialakítású, továbbfejlesztett szórószerkezet a FERTIWAY. Megőrizte elődjének sajátosságait, de kialakítottak a garaton, egy ún. surrantót, ami meggyorsítja a műtrágya feladását a szórótányérra, így még kíméletesebben kerülnek a műtrágyaszemek a lapátokra.

 

 

A függesztett szórók 900 litertől 4200 literig terjedő térfogattal rendelkeznek. A vontatott típusoknál, 7200 és 9500 liter lehet. Minimális kiszórható mennyiség 3 kg (akár zöldtrágya vetésre is alkalmas), maximálisan 820 kg/ha műtrágya képes átfolyni a súbernyíláson 28 méter szórásszélesség és 12 km/h sebesség mellett. A bemetszett epsylon típusú szórólapátoknak köszönhetően tányéronként 4 réteg műtrágya kerül kijuttatásra, így oda-vissza menetben már 8-szoros átfedésről beszélhetünk.

A függesztett típusnál a DPB jelzés jelenti a sebességarányos adagolást, a WPB jelzés pedig már a mérleges funkciót jelenti. A mérleges szórók mindegyike elektromos súbernyitással van szerelve, így össze köthető a GPS-rendszerrel. Ennek köszönhetően egy mérleges szóró is szakaszolható, 2 db szakasszal, jobb és bal oldal külön vezérlésével, illetve a táblavégi fordulókon azonos időben történő súbernyitás és -zárás is megoldott. Ezzel elkerülhető a forgón, tavaszi-nyár eleji szezonban látható növény megdőlés. Tehát műtrágyát takaríthatunk meg, illetve nem okozunk betegséget a növényállományuknak.

 

 

A szegélyterült beszórását kétféleképpen tudjuk elvégezni. A tábla szélén haladva, valamint az első művelő útról. Miután a műtrágyaszórók a művelő úttól művelő útig szórnak, ezért szükség van egy olyan eszközre, amivel az első művelő útról a szórásszélesség megfelezésével be tudjuk szórni a táblaszélét. Mindezt úgy, hogy a agronómiai és környezetvédelmi előírásoknak megfeleljünk. Gondoljunk csak arra, hogy az esetleges túlszórás a szomszédos növényállományban milyen károkat okozhat! Nem beszélve arról, hogy a műtrágya környezetterhelő anyag, így nagyon nem szerencsés, ha például a területünk mellett elhelyezkedő vízfolyásba kerül. A SULKY megoldás erre a TRIBORD 3D táblaszéli szóró eszköz. A működtetést a szórásszélesség beállítási elvéhez hasonlóan a ráfolyási pont áthelyezésével plusz egy hajlított táblaszéli szórólapáttal oldotta meg. Az eszköznek 3 funkciója van: normálszórás, táblaszéli szórás és a környezetvédelmi szempontból jelentős erdőszéli szórás. A SULKY által kifejlesztett STOP and GO rendszer hívatott ezeket a hibákat minimalizálni. A dolog lényege nagyon egyszerű a GPS koordináták alapján tudja a rendszer hol szórtunk már a géppel, így az elektromotorok segítségével akkor és ott nyitja a tolózárakat a rendszer, ahol arra szüksége van.

 

 

Ennek a tovább fejlesztése az az ECONOV elektronika, ami mára a műtrágyaszórás csúcsa, a fent említett CEMIB teszteredmények rávilágítottak arra, hogy nem csak a tolózárak automatikus szabályzására van szükség, hanem a mozgatható kiömlő garatra szerelt elektromotorok segítségével elvégezhető az automatikus szórásszélesség szabályzás a ráfolyási pont változtatásával. Természetesen a szakaszvezérléssel együtt az oldalankénti mennyiség szabályzást is meg kell oldani, mert a szakaszok számának csökkentésével a területre kiszórt mennyiséget is csökkenteni kell.

 

További információt a SULKY műtrágyaszórókról területileg illetékes kollégáinktól kaphat!

 

Szöveg: Lisz Péter, termékmenedzser

Kép: SULKY

Elérhető

Kapcsolódó cikkek