Mindig egyensúlyban

Mindig egyensúlyban

Kitűnő a HORSCH szórókeret-vezetés híre. Szerettünk volna a gyakorlatban is meggyőződni róla, ezért kerestünk egy átalakított HORSCH Leeb permetezőt, nemesacél tartállyal és profi-felszereltséggel.

 

Műszaki adatok

 

Tartály: permetlétartály 6000, 7000 vagy 8000 liter névleges térfogatú, rozsdamentes acél; frissvíz-tartály: 500 liter, polietilén, kézmosó tartály: 15 liter; centrifugál-szivattyú 1000 liter/perc (CCS és CCS Pro), membránszivattyú 400 liter/perc (Eco)

Szórókeret: acél szórókeret 18-42 méter, 5 vagy 7 szakasz, munkavégzési magasság 30 centiméter-2,50 méter; BoomControl szórókeret-vezérlés

Komfort felszereltség: 38 liter vegyszerbemosó (opcióban 52 liter rozsdamentes acél), elektromos vezérlés a CCS Pro kivitel esetén, folyamatos belső tisztítás (CCS és CCS Pro) membránszivattyúval, 128 liter/perc

Méretek és tömeg: üres tömeg: 5610-6950 kg, szállítási szélesség: 2,55-3,00 méter, magasság: 3,40-3,60 méter, nyomtáv: 1,80-2,25 méter, hossz 8,30 méter

 

Aki új, vontatott szántóföldi permetezőt keres, az előzetes kutatások után aligha kerülheti meg a HORSCH-t. A 2011-ben a Leebbel kötött együttműködés óta két vontatott és két önjáró sorozattal bővítette kínálatát a schwandorfi cég. A vontatott Leeb LT és Leeb GS kapacitásában és anyagában tér el egymástól. A Leeb LT polietilén tartálya négy- és hatezer liter közötti; a nagyobb GS-é rozsdamentes acél, három méretben: hat-, hét- és nyolcezer literes. A felszereltségük hasonló, és az ügyfelek igényeihez igazítható – egyszerűtől a professzionálisig.

 

Jól felismerhető a BPW messze hátranyúló tengelye.

A vegyszerbemosó kiöblösödő részében van egy szűrő és a mosáshoz egy tisztítófúvóka.

Hullámcsillapító tartja nyugodtan a permetlevet, munka és vonulás közben. Jól láthatók a keverőszerkezet és a tisztítófúvókák.

 

A két széria szórókeret-vezérlésébe azonos, és a kötéltáncos bambuszrúdjához hasonlóan őrzi az egyensúlyt – a szó szoros, és átvitt értelmében is. Az érdeklődőknek azonban nemcsak ezt kell figyelembe venniük, hiszen a gép kezelése, a sok okos részlet is nagyban hozzájárul ahhoz az általános benyomáshoz, amely bennünket annyira fellelkesített.

Az új HORSCH Leeb GS-t próbálhattuk ki, hétezer literes permetlé-tartállyal. Az Agritechnica kiállításra átszabták a felszereltségeket, módosították a kisebb Leeb LT kinézetét, és optimalizáltak további elemeket, például a szoftvert. Először járjuk körül a gépet, hogy áttekintést kapjunk róla, majd aztán közelebbről is megvizsgáljuk a változásokat, opciókat és különleges részleteket.

 

Rafinált kényelem

Ahogy a bevezetőben említettük, a HORSCH Leeb GS háromféle permetlétartállyal rendelhető, hattól nyolcezer literig. Szokatlan a rozsdamentes acéltartály: a HORSCH-on kívül alig találni más gyártót, aki ezt az anyagot választja. Előtte az ötszáz literes tisztavíz-tartály polietilénből készül. A gép első részének mintája a Leeb LT volt. Összességében minden szépen összehangolt; a vegyszerbemosó és a tárolórekeszek tisztán illeszkednek a gép formájába. Ha benézünk a permetező alá – ami 85 centiméteres hasmagassággal nem probléma -, egyenes és sima alvázat látunk. A hidraulikus támasztólábat is simán illesztették be.

 

A céltávolságot szenzorok méri a szórókeret. Pro felszereltséghez oldalanként kettő tartozik.

A BoomControl Pro képes megdönteni csak az egyik oldalt, mindkét oldalt felfelé vagy mindkét oldalt lefelé – és mindkét kart egymástól függetlenül.

A rendszer szuper gyorsan reagál.

 

A HORSCH Leeb GS-t csak alsó függesztéssel kínálják, mivel hatezer literes tartálytérfogat fölött egyedül így felel meg a támasztóterhelés és a menetstabilitás. A járószerkezetet a BPW-től szerzi be a HORSCH. A 12 tonnás változat futóműve V-lengőkaros, alapkivitelben elasztomer rugókkal. Aki nagyobb kényelmet szeretne, a légrugóst választhatja. Rugózása a terheléstől függ, és állandó szintet tart. Mindkettő bővíthető tengelycsonk-kormányzással, amely 16 km/órás sebességtől automatikusan lekapcsol. Lefelé, lejtő-üzemmódban, automatikusan korrigálja a kormányzást a gép, de ez szükség esetén manuálisan felülbírálható. A maximális aláfordulási szög a HORSCH adatai szerint nem kevesebb, mint 28 fok, ami nagyon szűk fordulási manővereket tesz lehetővé, pontos nyomkövetéssel. Az elkormányzási szög azonban függ a gumiabroncsoktól és a nyomtávtól is. És ha már a gumiabroncsoknál tartunk: legfeljebb 2,05 méter átmérőjűek használhatók, 2,0 és 2,25 méter közötti nyomtávval. A kisebb, hatezer literes változaté 1,80 méteres is lehet.

Tavaly a HORSCH három új felszereltséget is bemutatott a GS és LT sorozatú szántóföldi permetezőkkel. Elnevezésük Eco, CCS és CCS Pro. A CCS a Continuous Cleaning System, a folyamatos belső tisztítórendszer rövidítése. A fenti lehetőségen kívül eltérő a három változat fúvókáinak vezérlése, és bizonyos mértékig a felépítés a műanyagburkolat alatt is. A következő fejezetben ezt részletesebben tárgyaljuk. Kívülről azonban nem különböznek egymástól.

 

Balra: A szórókeret teljesen független a járműtől.

Közép: A szórókeret-irányítás segít betartani a szükséges munkamagasságot.

Jobbra: A három nitrogéntartály az összekötőrudakkal együtt a horizontális lengéseket csillapítja.

 

Az Eco változattól a Profiig

Tesztgépünk a CCS-Pro felszereltségében minden megvolt, amit a HORSCH jelenleg be tud építeni – és amire egy profinak szüksége lehet. Legfontosabb jellemzője a szívó- és a nyomóoldal elektromos vezérlése. Tehát nincsenek mechanikus útválasztó szelepek, amelyeken át kellene állítani. A permetezőrendszer centrifugál-szivattyúja Load-Sensing rendszerű. A percenként ezer literes maximális szállítási mennyiség gyorsan megtölti a permetlétartályt. A szivattyút védve azonnal kikapcsolja az automatika, ha üresen dolgozna. Segédeszközként a tartály feltöltéséhez (légtelenített vízcirkuláció) és a folyamatos belső tisztításhoz felszereltek egy kiegészítő membránszivattyút is, amely közvetlenül a tisztavíz-tartály alól szállít friss vizet.

A maximális vízmennyiség 128 liter/perc. A HORSCH saját szoftverével közvetlenül a vezetőfülkéből irányíthatók különböző tisztítási és öblítési programok. A CCS Pro további ismertetőjele a szenzorok, valamint a keverőszerkezet háromfokozatú beállítása. A vegyszer bemosásakor a keverőszerkezet le van zárva, hogy ne habosodjon fel a permetlé. A másik két típus keverőszerkezete manuális szabályzású.

 

Balra: A maximális munkamagasság 2,50 méter lehet, a talajtól mért minimális távolság 30 centiméter.

 Közép: A Leeb GS szórókerete paralelogramma-függesztésű. Két rugó stabilizál oldalirányban.

Jobbra: A nitrogéntartályok a szórókeretet rugózzák közúti szállításkor.

 

A CCS Pro változat leegyszerűsített formája a CSS. Ezen is van a belső tisztításhoz kiegészítő membránszivattyú, amely a traktor vezetőfülkéjéből indítható, de a Pro változattal ellentétben nincsenek különféle automatikus mosási programok. Másik nagy különbség, hogy manuális a nyomó- és a szívóoldal vezérlése. És még valami: a CCS-nek van ugyan elektromos szintjelzője a külső vezérlőterminál helyett, de az útválasztó-szelepek mechanikus kapcsolásúak. Így sok funkció kiesik, ami külső terminálról lenne irányítható. Az Eco Line ráadásul folyamatos belső tisztítás nélkül működik. Centrifugál-szivattyú helyett percenként négyszáz liter szállítási teljesítményű membránszivattyút alkalmaznak, amelyet mechanikusan hajt a TLT. A szívó- és nyomóoldal manuális működtetése a CCS változatéval megegyező: nagy útválasztó-szelepekkel a bemosó kezelőfelületén.

Minden változatra igaz, hogy a kijutatott mennyiséget a sebesség alapján szabályozza a vezérlő számítógép. A HORSCH egyébként 4 és 20 km/óra között adja meg a munkasebességet – kiviteltől függetlenül.

 

Balra: A nagyon jó, 28 fokos aláfordulási szögnek köszönhetően nem probléma kanyarodni.

Közép: A centrifugál-szivattyú szívóoldali szűrője a tisztavíz tartály alatt.

Jobb: Fokozott kényelem: légrugós járószerkezet lengéscsillapítókkal.

 

Biztonságos vegyszerbemosás

A vegyszerbemosó oldalsó fedelének nyitásakor rendezett terület fogad. Könnyen elérhető egy nagy kültéri terminál a vegyszerbemosási folyamat összes fontos funkciójához, további beállítási lehetőségekkel. Alatta vannak a három colos töltőcsatlakozások. Gázrugókkal a vegyszerbemosó kényelmesen leengedhető, és megtartható ebben a helyzetben. Alapkivitelben ez is poletilénből készül, de opcionálisan rozsdamentes acélbetéttel rendelhető.

Az 52 literes rozsdamentes edényben két szinten elhelyezett öblítőfúvókák tartják fenn a bemosótartályban az örvénylést. A granulátumok így jobban feloldódnak. A bemosótartály oldalsó irányító karjait színekkel jelölik. Jelmagyarázat tájékoztat a funkciókról – de a jelek lehetnének nagyobbak és áttekinthetőbbek is. A vegyszerbemosó összes fúvókája, ezenkívül még a mosópisztoly is egyszerre működtethető. Egy fém tartó tárolja a göngyöleget; szükség szerint felhajtható. A vegyszerbemosót nem határolja perem vagy szegély. Ahol a fúvókák nem tudják elérni, az alapfelszereltséghez tartozó mosópisztoly használható. A vegyszerbemosón kívül, jobbra van a kézmosó tartály, közvetlenül a szomszédos tárolóban pedig a szappanadagoló.

 

„Igazi csúcskategóriás permetező”

Az aholmingi Funck gazdaságban Philipp von Trotha feladata a növényvédelem, egy HORSCH Leeb GS permetezővel. Eddig 2800 hektár búza, cukorrépa, kukorica, olajrepce és szója védelmére használták a gépet.A 7000 literes gép felszereltségéhez CCS Pro, valamint a BoomControl Pro szórókeret-vezérlés tartozik. A 33 méter széles szórókeret fúvókatávolsága 25 centiméter, dupla fúvókatesttel. Erről mondja el tapasztalatait Philipp von Trotha: „Kiváló a tengelycsonk-kormányzás és a szórókeret-irányítás. Már az előző modell – szintén egy Leeb GS – felszereltsége is meggyőző volt. Különösen nagy munkaszélességekhez alkalmas a BoomControl Pro változat. Így az állománytól akár 30 centire is vezethető a szórókeret, természetesen a fúvókáktól függően. A fúvóka-menüben mintegy 16 profil menthető el, mindegyik a megfelelő szórókeret-magassággal. Ez a gyakorlatban is nagyon megbízhatóan működik. Összességében általánosan javult a permetező kezelése. A billenőkapcsolók eltűntek, rendezett a kezelőterminál, amivel a vegyszerbemosótól kezdve sok mindent irányítani lehet – tartálytöltés, -tisztítás, teleltetés. A téli felkészítést nagyon könnyen, egy gombnyomással lehet aktiválni, más nem kell tenni. A belső tisztítás rendkívül alapos, ami valószínűleg a sima rozsdamentes acéltartályon is múlik. A permetező néhány perc alatt tiszta, és bármilyen kultúrához újra készen áll a használatra. A Leeb GS modellel természetesen a professzionális ligába kerültünk. A teljes technika és a kezelési struktúra nagyon összetett, némi rutint igényel. A hatékony permetezés titka ezúttal is: gyakorlat teszi a mestert!

 

Mesteri egyensúlyozás

A szórókeret szélességet sokféleképpen lehet konfigurálni. A munkaszélességtől függően öt vagy hét szakaszosra állítható be. A választék a 12 méterrel kezdődik, részben összecsukott állapotban, és 42 méterig nő. Magába foglalja a leggyakoribb szélességeket is, mint például a 24, 30 és 36 méter. A munkamagasság 30 centi és 2,50 méter között változhat. A szórókeret paralelogramma függesztésű, és nitrogéntartályokkal rugózott, csillapított. Az alvázon különösen feltűnik a messze hátra nyúló tengely, amely gyakran látható francia gyártmányú gépeken. Ezáltal a szórókeret nagyon közel kerül a hátsó tengelyhez, kevésbé jutnak át a talaj egyenetlenségei. A középső részben rugók stabilizálják oldalirányban. Emellett a szórókerethez és két pneumatikus hengerhez külön giroszkóp is tartozik. Ezt a rendszert alacsony olajigény jellemzi, és az, hogy eltávozhat a hengerek levegője.

 

Balra: A 7 és 8 GS nyomtávja 2,0 és 2,25 méter között választható.

Közép: Jobbról balra haladva nyomószűrő, szívócsatlakozó a permetlé betöltéséhez és tisztavíz-csatlakozó.

Jobbra: Külső vezérlőterminál számos funkció irányítására -a nyomógombok kesztyűben is jól használhatók.

 

 

A szórókeret irányítása egyértelműen az egyik legjobb a piacon. Ezt extrém helyzetekben is tesztelni tudtuk a szántóföldön. A szórókeret alapvetően teljesen függetlenített a jármű keretétől. A HORSCH automatikus BoomControl szórókeret-irányítása három változatban készül. Sík vagy kissé dombos területeken elegendő az Eco: két szenzorral megtartja a munkamagasságot, és folyamatosan a talajjal párhuzamosan halad. Dombokra érdemes a BoomControl Pro, vagy a ProPlus szórókeret szárnyainak szöge minden körülmények között tartani tudja a 40 centiméteres távolságot a célterülettől. A négyszenzoros Pro kivitel középső szegmense forgatható. A ProPlus változat hat távolságmérő szenzor jeleit használja fel, és ezenkívül a külső szárnyrészek szögben hajlíthatók. A bakhatás/sorműveléshez két további szenzor kapható a látószög bővítéséhez.

 

Balra: Pillantás a rendezett vegyszerbemosó területre. 

Közép: Az előtérben a vegyszerbemosót leszívató csap látszik, felette a színes vegyszerbemosó vezérlőegység. 

Jobbra: A fedél kengyele biztosan tartja a mérőpoharat a vegyszerbemosó peremén.

 

 

Fúvókák széles választéka

A teljes szórásszélességben csak egy nyomó- és egy visszafolyó tömlő áll rendelkezésre. Ezáltal csekély a csövekben a maradványmennyiség. A permetezőszivattyú bekapcsolása után a permetlé a teljes fúvókacsőben cirkulál, így mindig van folyadék a fúvókáknál. A permetezés elindítása (vagy egy szakasz bekapcsolása) után alapos keverés kezdődik. Ahelyett, hogy a permetlé a keringtetőcsövön keresztül visszajutna a tartályba, a háromutas szeleppel nyomásellátásra használja fel a rendszer. Így a vegyszeres folyadék mindkét oldalról a fúvókavezetékbe kerül. A táblavégi fordulóhoz érkezve átkapcsol az útválasztó-szelep, és a visszafolyó vezeték a főtartályba juttatja a permetlevet. Mindeközben automatikusan átöblíti a nyomásszűrőt a rendszer.

A HORSCH a pneumatikus, egyedi fúvókakapcsolásra helyezi a hangsúlyt, és előnyben részesíti a fúvókák 25 centiméteres távközét, amivel csökkenthető a célterületen a távolság, de 50 centiméter is beállítható. Ezenkívül egyszeres és többszörös fúvókatestek is felszerelhetők. A szórókeret lehetővé teszi a fúvókaopciók kevert alkalmazását is, valamint a választást manuális vagy pneumatikus fúvókacsere között. Ezzel kapcsolatban meg kell említenünk az opcióban választható AutoSelect vezérlést: teljesen automatikusan választja ki a fúvókaméretet vagy fúvóka-kombinációt miközben beállítja a felhasznált mennyiséget is. Az egyes fúvókák vagy fúvókakombinációk GPS- vagy manuális vezérlésű szakaszolása (legkisebb résszélesség: 50 cm) szintén a felszereltség része. Ezzel meg is érkeztünk a professzionális szegmensbe.

 

Balra: Opcióként tömlődobot lehet rendelni a gép külső tisztítására. Jobbra a sárhányón található, kényelmes magasságban. ISOBUS-szal a traktor saját termináljáról lehet vezérelni. A kezelés nagyon egyértelmű. 

Jobbra: A kapcsolási funkciókhoz és a szakaszvezérlő áramkörökhöz több vezérlő használata javasolt.

 

Kezelés és tartozékok

Kezelésre a Müller Elektronik két terminálja, a Touch 800 vagy a Touch 1200 közül választhatnak a vásárlók, de használhatók már ISOBUS-terminálok is. Korábban a Müller szállította a szoftvert a terminálhoz, majd a HORSCH úgy döntött, hogy saját programokat ír. A kezelőfelület jól felépített szerkezetű. Továbbá multifunkciós kart lehet csatlakoztatni. A szórókeret-funkciók, a szakaszolás vagy a tengelycsonk-kormányzás manuális vezérlése a joystickkel választhatók i.

Opcionálisan GPS-antenna szerelhető a permetezőgép hátsó részére. Az úgynevezett NightLight funckió egy-egy LED fényszóróval világít a szórókeret két oldalán. Fő érdekességük az integrált mosóberendezés, amely a táblavégi fordulónál kapcsol be. Az opcionális tartozékok listáját a bal és jobb oldali tárolórekeszek mellett tömlőtartó dob egészíti ki.

A legutóbbi Agritechnica kiállításon jelentette be a HORSCH, hogy integrált gumiabroncs-nyomásszabályozó rendszert kap a GS sorozat. Két légtartályát a traktorról lehet feltölteni. A vezérlés teljes mértékben a vezérlőterminálnak lesz alárendelve.

 

Balra: A fúvókák legkisebb távolsága 25 centiméter. 

Közép: A pneumatikus többszörös fúvókatartókon gombnyomásra, vagy kényelmesen, automatikusan lehet átkapcsolni a fúvókákat. 

Jobb: A NightLight funkció LED-lámpáit fordulókban automatikusan lemossa a rendszer.

 

Összegzés

A Leeb GS CCS Pro verziójával a szántóföldi permetezők felső ligájában játszik a HORSCH – ha ugyan nem a legfelső fokon áll. Ezt bizonyítja az automatikus szórókeret-vezérlés, a nagy teljesítményű szivattyútechnika, a rendezett vegyszerbemosó , valamint a kezelőterminál.

A rozsdamentes acéltartály sima felületének köszönhető előnye sem lebecsülendők. Összefoglalva: rendkívül harmonikus a Leeb GS általános koncepciója. Aki sokallja az elektronikát, visszatérhet a „light” felszereltséghez, de akkor sem kell megalkudnia a szórókeret-vezérléssel. Természetesen némi betanulási idő igényel a teljes felszereltségű komplex növényvédelmi permetezőgép használata.

  • Nagyon jó és nyugodt szórókeretvezetés
  • Tengelycsonkkormányzás nagy aláfordulási szöggel
  • Rendezett és jól kialakított vegyszerbemosó
  • A bemosótartály kezelőegységei nem elektronikusak
  • Vegyszerbemosó védőperem nélkül

 

A terraHORSCH exkluzív kiadvány évente két alkalommal jelenik meg. A következő számot várhatóan az év második felében készítik el. Amennyiben szeretné nyomtatott formában is megkapni a magazin következő számait kérjük a terrahorsch@axial.hu email címen jelezze számunkra!

 

Fordította: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: terraHORSCH 2019/1. szám 26-30. oldal

 

 

Új sorozat – új csarnok

 

Az AX szériával a HORSCH LEEB belép a középkategóriás permetezők nagy volumenű piacára. A terraHORSCH Theodor Leebbel beszélt az új termékről és hogy ez mit jelent a cégnek. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek