Mi mindent tud manapság egy jó műtrágyaszóró?

Mi mindent tud manapság egy jó műtrágyaszóró?

Mindentudó műtrágyaszórók, elengedhetetlen funkciók és a precíziós műtrágya-kijuttatás feltételei.

 

 

Műtrágyaszórók esetén a gazdaság méretét és a jövőbeni terveket figyelembe véve, milyen újdonságokból választhatunk? Mik azok a funkciók, amelyeket feltétlenül tartalmaznia kell egy gépnek, hogy eleget tegyen a precíziós technológiáknak? Az Agroinform.hu heti körkérdésében ezekre kereste a választ.

 

AXIÁL Kft.

Műtrágyaszórás precízen vagy precíziósan?

2021-ben már nem kérdés, hogy a műtrágyaszórás sebességarányos adagolás mellett történik minden gazdálkodónál. Gondoljunk csak bele, hogy tavasszal, ha egy-egy víznyomásos területnél meg kell lassítani, az adagoló súber nem fog mozdulni, a sebességünk csökken, de ugyanaz a műtrágyaadag megy ki, amit a lefogatáskor beállítottunk.

A mérleg funkció egy másodlagos elem a precízióban, ami segít a beállítás pontosságában, de nem feltétele a precíziós műtrágyaszórásnak, ugyanis a gépen az adagoló súberra szerelt elektromotor szabályozza a mennyiséget – korrigál a mérleg, de a munka oroszlánrészét az elektromotorok végzik – ezzel pedig a helyspecifikus kijuttatás egy GPS-antenna segítségével megoldható, mert meg tudjuk mondani az elektromotornak, hol és mennyit kell nyitni a táblán belül ahhoz, hogy a betöltött műtrágya-kijuttatási térképen meghatározott műtrágya menjen ki.

 

A SULKY kitűnő ár-érték arányú gép.

 

A mérleggel az emberi beállítás hibáit lehet kiküszöbölni – a mennyiségi kalibráció korábban leforgatással, visszaméréssel történt kézzel, amiből származhatott hiba, ezért kellett beépíteni a mérleget minden gépbe. A mérleg funkció egyfajta átfolyásszenzorként működik a SULKY esetében, és ha változik a műtrágya folyási tulajdonsága – szemcseméret vagy nedvességtartalom miatt –, akkor korrigál.

Alapvetően a kisebb mennyiségű adagok kijuttatásánál – 100-150 kg/ha vagy alatta – van jelentősége a mérlegnek a függesztett gépeken. A SULKY DX és X típusú gépek is már szakaszolhatóak.

A SULKY XT vontatott műtrágyaszórók 7000–13.000 liter kapacitással bírnak. Az ilyen típusú gépeket általában alapműtrágyázáshoz, nagy mennyiségű műtrágya kiszórására – 300 kg/h-500 kg/ha vagy felette – használják. Az oldalankénti szórásszélesség-szabályozásnak köszönhetően megoldott a szakaszolás ezeken a gépeken is, mint a függesztett szórókon.

A gép természetesen sebességarányosan adagol, és elektromotorok végzik a mennyiség-szabályázást. Kitűnő ár-érték arányú gépről beszélünk.

 

Forrás, kép, teljes cikk: Agroinform.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek