Megbíztunk a zsákbamacskában

Megbíztunk a zsákbamacskában

Szokatlan beszerzés története következik: egy vállalkozó úgy vágott bele húszon-milliós gép vásárlásába, hogy ki sem próbálta. Arra alapozott, hogy csak jót kaphat a Schäffer márkától, és az AXIÁL-tól, és nem is csalódott.

A Szilos Farm Kft. Somogyszob melletti telephelyének új mázsaházának még be sem rendezett irodája jelzi, hogy a tulajdonos Antalfi Szilárd nem saját kényelmét tartja elsősorban szem előtt, hanem a gazdaság tökéletes működését. Hétszáz hektárnyi bérelt földön termesztenek hagyományos szántóföldi növényeket, búzát, repcét, napraforgót, kukoricát. Kiszállítás, értékesítés előtt a termény átmegy korszerű szárítójukon, amellyel bérmunkát is vállalnak. Évi hat-hétezer tonnányi szemes terményt pakolnak át a közelítő járművekből a szárítóba, onnan a fedett tároló csarnokba, és végül kamionra. Másik ágazatuk a blonde d’Aquitaine húsmarhatartás – oklevél jelzi, hogy ebben is magas szintet értek el.

 

 

Rakodási feladat tehát kétféle van náluk: a terményé és az istállóban, amelyet tisztán tartanak ugyan, de a rakodógép kereke azért csak-csak trágyás lesz, utána nem mehet be a malmi minőségű termények csarnokába. A munka zömét egy homlokrakodó látja el, e mellé kerestek kisebb, szűk helyeken is ügyesen mozgó gépet, a szarvasmarhát ellátására.

Antalfi Szilárd korunk tipikus gazdálkodója, otthonosan mozog az interneten, széles körű tudás birtokában jutott a géppiacról. Nemcsak a hazánkban kurrensnek számító gyártmányokat ismerte meg, hanem felfigyelt az 1956-ban alapított, és mezőgazdasági, építőipari rakodó-, illetve emelőgépeivel azóta nagyon jó hírnevet szerzett német Schäffer márkára is.

Szlogenjük: maximális erő a legkisebb helyen. Valamelyik típusuk lett volna a favorit, de másfelé fordult a Szilos tulajdonosának figyelme, mert a német cégnek nem volt szervizháttere hazánkban.

Ez egy csapásra megváltozott, mikor híre ment, hogy az AXIÁL felvette kínálatába a Schäffer kompakt, nagyobb és teleszkópos rakodógépeit. Így már egészen más a helyzet! Antalfi Szilárd szakmai pályafutása kezdetétől, húsz esztendeje tart kapcsolatot a bajaiakkal, volt Fendt traktora, és HORSCH nehéztárcsát, kultivátort, szemenkénti vetőgépet használ. Teljes mértékben elégedett az AXIÁL szolgáltatásával.
 


 

A gépbeszerzés indításakor azért nem szűkült be a látóköre, hideg fejjel gondolkodó üzletemberként tavaly ősszel, az „Állattartó telep korszerűsítése” pályázatra csatlakozva, megversenyeztetett három céget. Az ajánlatok beérkezésekor kiderült, hogy nemcsak a helyi követelményekhez legjobban passzoló gépet tudja felajánlani Baja, hanem árban is legkedvezőbb volt, méghozzá nem csekély különbséggel – az egyik vetélytárs negyedével több pénzt kért volna a portékájáért. Kínai gyártmány lett volna fele ennyiért is, de „ki tudja, hogy az miből van, nem merném megvenni”. Ez eldöntötte a versenyt.

A választás a Schäffer 5680 T teleszkópos, törzscsuklós típusra esett, amely, kompakt méreteit meghazudtolóan 2400 kilogramm emelőkapacitású, emelőmagassága 4740 milliméter, de fordulókörének belső sugara mindössze 1,74 méter.

A történetben szokatlan, hogy Antalfi Szilárd csak kiállításokon látott eddig ilyen gépet, ahol beleülhetett, de nem próbálhatta ki. Kapott egy jó minőségi benyomást – és ennyi! Még csak az AXIÁL bajai telephelyére sem ment el közelebbi ismerkedésre. Zsákbamacskát vettetek, kérdem? Igen, de feltétel nélkül megbíztam a Schäfferben és az AXIÁL-ban, egyik sem árul gagyit, tudtam, hogy nem csalódhatok!

A riportom előtti héten gurult le a trélerről a gép Somogyszobon, még néhány további munkaeszköz beszerzése folyamatban van. Természetesen azonnal beleült új szerzeményébe, hiszen akit többféle rakodógéppel dolgozott már, bármilyennel elboldogul.
 


 

Üzemeltetési tapasztalatok tehát nincsenek még, de első benyomások vannak. Melyek ezek?

Jó minőségű, méretéhez képest erős, komoly felszerelésű a gép, bár nem légrugós, csak mechanikus rugózású az ülése. Könnyedén emeli a másfél köbméteres terménykanalat, fürgén mozog. Van viszont egy sajátsága: nemcsak külső méreteiben kompakt, hanem ugyanilyen a fülkéje is. Az átlagosnál kicsit magasabb Antalfi Szilárd koppanásig hátratolt üléssel éppen jól elfér benne, a 182 centimmel be tudtam ülni, de még felhajtott kormány-műszerfal egységgel is úgy fűztem be magam. Kosárlabdázó alkatúak és pocakban erős férfiak nem ebben a gépben találják meg ideális munkakörülményeiket. Majd egy karcsúbb alkalmazott dolgozik rajta. Neki bizonyára tetszeni fog a kezelés kifogástalan ergonómiája, a hatásos klímaberendezés, a barátságos, halk motormormogás mellett jól hallgatható rádió, és a lengő hátsó futómű, amely kiegyenlíti a talaj egyenetlenségeit, illetve minden körülmények között jó erőátadást biztosít. Nekem is első pillantásra világossá vált, hogy ha korlátozott helyviszonyok között kellene manővereznem, ezt a gépet választanám az eddig megismertek közül.

Mivel még csak most kezdődött a kétéves vagy kétezer üzemórányi garanciális időszak, átalánydíjas karbantartási szerződést nem kötöttek a Schäfferre. Ha felmerülne valami apróság, majd megoldja az AXIÁL, de vélhetően nem sok dolga lesz.

E történet tanulsága majd egy év múlva derül ki. Semmi kétségem, hogy jó döntésnek bizonyul majd a „zsákbamacska” vásárlás, de érdekes lenne megtudni a konkrét üzemeltetési tapasztalatokat, üzemgazdasági jellemzőket, hogy olvasóink minél pontosabb és sokrétűbb adatok alapján ismerkedhessenek meg a Schäffer márka első magyarországi fecskéjével, és annak alapján következtethessenek a többiektől várható jellemzőkre, ár/érték arányra.

 

Szöveg, kép: Karlovitz Kristóf

Forrás: AXIÁL Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek