MAXOLJA KI a HORSCH gabonavetőgépek előnyeit!

MAXOLJA KI a HORSCH gabonavetőgépek előnyeit!

Minden gazdaságban fontos szerepe van a gabonavetőgépnek, a legtöbb esetben lényegesen nagyobb területen dolgoznak vele, mint egy precíziós vetőgéppel. Sokoldalúsága végett az apró, vagy speciális vetőmagok vetésére is tökéletesen alkalmas.

 

A HORSCH ehhez igen széles típusválasztékot kínál, a különféle módon történő magágykészítés, műtrágyázás és vetés egy menetben történő elvégzéséhez többféle kombinált vetőgép közül is választhatunk. Az egyik legkomplexebb megoldást a HORSCH Focus vetőgép nyújtja.

 

HORSCH Focus 6 TD

 

Focusban a repcevetés

Az apró méretű repcemagot augusztus utolsó hetében, egyre gyakrabban már szeptember elejére is átcsúszva kell a legnagyobb nyári szárazságban sekélyen elvetni. Az elmúlt években tapasztalt extrém hőmérsékleti kilengések tovább nehezítik az optimális vetést, ami során fontos, hogy a növény karógyökere ellenállásmentesen tudjon mélyen lefelé fejlődni.

A Focus vetőgép felépítésének köszönhetően több műveleti elemet foglal magába, amellyel nem csak időt takarítunk meg, de legfőképpen víztakarékos technológiát biztosít talajunk számára.

A 6 m munkaszélességű Focus vetőgép három fő műveleti egysége közül a legelső a TerraGrip kapamező, amellyel mély talajlazítást végzünk pontosan a vetősorok alatt. A 30 cm húzástávolságra állított kapák akár 25-30 cm mélységben lazítják meg a talajt a vetősorok alatt, egyben eltávolítják a szármaradványokat a leendő gyökértérből, hogy a repce karógyökerének útjába semmi ne állhasson. Ezt még jobban elősegítendő, az 5.000 literes osztott tartályból a kapákon keresztül műtrágyát is le tudunk juttatni a vetőágy alá, állítható mélységben. A kapás lazítás a csírázást is elősegíti azzal, hogy mélyebben lévő, nedvesebb talajréteget is közelebb mozgatja a vetési mélységhez.

 

Focus műtrágyakijuttatás

 

A második művelési rész a visszatömörítés, 1 m átmérőjű gumikerekes tömörítőhenger gondoskodik a talaj pontos és mélyre ható lezárásáról, ezzel a vetőcsoroszlyák elé optimális magágyat varázsol.

A gép harmadik szegmensében található TurboDisc duplatárcsás vetőcsoroszlyák így már szármaradványoktól megszabadított, az alsóbb rétegekből felmozgatott picivel nedvesebb talajrétegbe tudják elvetni a vetőmagot. A tapasztalatok alapján a Focusszal elvetett repce átlagosan 5-8% termésnövekedést is eredményezhet, mindezt egy menetben a talajműveléssel és műtrágyázással.

A vetőgép hátulján található 3-pont kapcsolattal a 20 db 30 cm sortávolságú vetőcsoroszlya sín helyett 40 csoroszlyás gabona vetősínt is egyszerűen feltehetünk, így 15 cm lesz a gabona sortáv. Ettől olcsóbb megoldás, ha az alap 20 csoroszlyával rendelkező repce vetősínhez opcióként 20 db kiegészítő csoroszlyát szerelünk fel gabonavetés előtt.

 

Focus + Maestro függesztett szemenkénti vetőgép

 

A 3-pont kapcsolaton keresztül felszerelhető Maestro RV 8 soros függesztett szemenkénti vetőgép is. A Focus és a Maestro kombinálásával a szemenkénti vetésnél is jól ki tudjuk használni az osztott tartály biztosította lehetőségeket, ugyanis az egyik tartály részből a kapákon keresztül mélyre is le tudjuk helyezni a műtrágyát, plusz a vetőkocsikon található műtrágyacsoroszlyákkal pedig sekélyen a sor mellé is adagolhatunk a második tartály részből.

 

A legismertebb HORSCH vetőgép a Pronto

A HORSCH gabonavetőgépei közül a Pronto DC az egyik legrégebbi, és egyben a legismertebb típus. A gép az évek óta bevált „Pronto elv” szerint van felépítve, ami a talajművelés, egyengetés/visszatömörítés és vetés részekre osztható fel. A vetést a TurboDisc névre hallgató dupla sornyitó tárcsás vetőcsoroszlya végzi, amelynek a harmadik generációját alkalmazza már a HORSCH.

A mulch-vetőgépként is aposztrofált Pronto elején egy 460 mm-es lapokból álló kétsoros rövidtárcsát találunk, ami aprómorzsás talajszerkezetet állít elő, egyengeti a felszínt, valamint képes bekeverni a talajba a növényi szármaradványokat. Ezt a sorban a gumikerekes henger követi, amely visszatömöríti a földet és minőségi „utat” képez a mögötte haladó nyomókerék által megvezetett vetőcsoroszlyáknak. Vonuláskor a tömörítőkerekek futóműként is szolgálnak.

 

Pronto 6 DC

 

Opcióként műtrágya kijuttatással is kombinálható a Pronto vetőgép, ez esetben duplatartállyal szerelik a gépet. A kijuttatás történhet a vetőcsoroszlyákon keresztül a vetőágyba, vagy felár ellenében külön műtrágya csoroszlyákkal a vetési mélységtől eltérő pozícióban.

Kisebb gazdaságok számára 3 vagy 4 méter munkaszélességgel is elérhető a gép, a legnagyobb mennyiségben viszont a 6 m szélességgel adja el a gyártó. Nagy területteljesítmény esetén választható 8 vagy 9 m munkaszélesség is.

 

Pronto 6 AS

 

Akinek sok vonulással jár a gabonavetés, vagy gyakran kell csapadékos időjárásban megoldani a vetéseket, azoknak a Pronto AS verzióját ajánljuk. A Pronto AS egyik legfőbb előnye abban rejlik, hogy járószerkezete különálló tengellyel van ellátva, minden táblavégi forduló és a közúti szállítás a nagy méretű (800/45 R 26.5) kerekeken történik. A közbeiktatott futómű miatt a vetőegység 3-pont csatlakozással kapcsolódik a géphez, ezzel itt is lehetőség van arra, hogy függesztett Maestro szemenkénti vetőgéppel kombináljuk a Pronto AS-t.

 

Serto 12 méteres vetőgép

 

Kifejezetten nagyüzemek számára fejlesztette ki a HORSCH a Serto vetőgépet 10 és 12 m munkaszélességgel. Alapfelszereltségként 6.000 literes osztott tartállyal rendelkezik, a vetőcsoroszlyákon keresztül műtrágyát is egy menetben tudunk kijuttatni, amennyiben igény van rá. A Serto vetőgépeket nem kombinálta a gyártó semmilyen talajművelő eszközzel. Az óriási munkaszélessége és tartálymérete miatt így is 300 LE feletti erőgépet igényel a több, mint 10 tonnás monstrum.

 

Ha többet szeretne, mint egy egyszerű gabonavetőgép, akkor keressen bennünket bizalommal, hogy még több érdekességet mutathassunk meg Önnek a HORSCH kínálatából!

Még csak március van, de már most érdemes megrendelni nálunk HORSCH vetőgépét, hogy a gépek tudásán kívül az elérhető legnagyobb előrendelési kedvezményt is KIMAXOLHASSA!

 

Forrás és kép: Sáfrány Márió, termékmenedzser

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek