Landini, MX, Annaburger az Állattenyésztési Napokon

Landini, MX, Annaburger az Állattenyésztési Napokon

Holnap nyit a 25. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, melyen az AXIÁL Kft. is kiállít. A G/912-es számú standon megjelenik több Landini erőgép, látható lesz egy MX frontrakodó és egy Annaburger trágyaszóró.

Az AXIÁL Kft. 1500 négyzetméteres standjára vitt gépek közül többet már röviden bemutattunk, de most következzék még négy gép, melyeket az előbbi bevezetőben említettünk.

 

Landini 7-215

A 7-es széria 188 LE-s (Dual Power-rel 212 LE) tagja „F.P.T.-NEF” 6,7 literes, 24 szelepes, hathengeres, turbófeltöltős motorral common rail befecskendező rendszerrel.

A gép egyik erőssége a ZF által, a Landininek fejlesztett "Roboshift" sebességváltó, mely 6 csoportban 4 powershift fokozattal 24 váltási lehetőséget biztosít előre és hátra egyaránt. A powershift egység rendelkezik automata funkcióval, mely igény szerint - a kezelő beavatkozása nélkül - kapcsol felfelé vagy lefelé, a mindenkori igénybevételnek megfelelően. Az elektronika másodpercenként ötvenszer kontrollálja a traktor terhelését, és szükség szerint kapcsol terhelés alatt, optimalizálva ezzel a gép üzemanyag-fogyasztását.

A csoportváltás robotizált, ami azt jelenti, hogy a kezelő gombnyomással tud váltani a csoportok között. Az irányváltás is elektromosan történik. A sebességváltó kezelése - az irányváltó kivételével - az ülés karfájába integrált multifunkciós karon keresztül történik egy kézállásból.

 

 

Összességében elmondható, hogy az új "Roboshift" sebességváltóval növekszik a hatékonyság és a termelékenység. Emellett a lágy, de határozott váltások komfortos és biztonságos használatot nyújtanak a gép kezelőjének.

A váltó mellett a vezetőkabin szintén említést érdemel. A korábbi szériához képest 180 mm-rel szélesebb. Ami az ergonómiát illeti: a kezelőszervek legnagyobb részét a felső kategóriás, légrugózású ülés karfájába integrálták, melyek jól áttekinthetőek és elérhetőek a vezető számára. Az utasülés felhajtható és elrejthető a sárvédő belső burkolatába nem zavarva ezzel a ki- és beszállást. A kabin zajszintje is jelentősen csökkent, köszönhetően az autóiparból átvett anyagoknak és technológiáknak.

A kezelő kényelme tovább növelhető hidraulikus fülkerugózással illetve opcionális hidraulikus, független felfüggesztésű első hídcsillapítással. De sok más kényelmi funkció mellett megtalálható a táblavégi forduló automatika is a nagyobb hatékonyságért.

 

Landini 5-110H Techno

A 2012-es bevezetése óta az 5H traktor sorozat átesett már kisebb nagyobb átalakításon. A legutóbbi változat teljesen áttervezett vezetőfülkét kapott. A 4-oszlopos felépítéssel, a sík padlóval és a hátul pántolt ajtókkal az új fülke biztosítja a kezelőtér könnyű megközelítését és a tökéletes panoráma kilátást.

A teleszkóposan dönthető kormányoszlop a műszerfallal együtt mozog, így a gépkezelő folyamatosan figyelemmel kísérheti a traktor üzemi jellemzőit.

Technikai oldalról az 5-110H traktor az elődhöz képest növelt hidraulikakapacitást (63 l/min + 30 l/min) és nagyobb, 120 literes üzemanyag tartályt kínál.

A 12+12 fokozatú mechanikus alap sebességváltó (Techno kivitel) kiegészülhet Power Shuttle irányváltóval és irányváltó modulálással (Top). Rendelhető 36+12 fokozatú változatban is T-Tronic 3-sebességes powershift-tel, amely a 40 km/h csúcssebességet csökkentett motorfordulatszámon képes elérni.

Az 5-110H traktort a Perkins 854E-E34TA típusú motorja hajtja. Ezek a hengerenként 2-szelepes, közös nyomócsöves befecskendező rendszerrel és kipufogógáz visszakeringető (EGR) rendszerrel felszerelt 3,4 literes, 4-hengeres, turbófeltöltéses erőforrások teljesítik a Tier 4i emissziós előírásokat és 102 LE teljesítmény leadására képesek. A típus Top változata alapfelszereltségként rendelkezik a Dual Power teljesítménynövelő rendszerrel (max. 113 LE TLT-n és szállításkor).

Az 5H traktorok univerzálisan használhatók a talajművelésben, az állattartó telepi és rakodási munkák során és a szállításban, de kommunális tevékenységek végzésére is kiválóan alkalmasak.

 

MX A106 frontrakodó

„Mi merünk újítani: a kapcsolatainkban, a technológiáinkban, a termékeinkben és a szolgáltatásainkban egyaránt.” Minden MX brosúra ezzel a mondattal kezdődik, ami 2017. év második felében különösen jellemezte a francia gyártót, aki a frontrakodók mellett munkaeszközök, fronthidraulikák és tömbsúlyok gyártásával is foglalkozik. Az alapvetően rakodóspecialista gyár hetente átlagosan két traktortípushoz adaptálja eszközeit, így mára már 42 traktormárka közel 8000 típusára szerelhetők a termékei, a kis kompaktoktól akár a 300 LE-s monstrumokig.

Teljesen új szériaként jelent meg az A100 három típusával. Az első MX generáció, mely egy funkcionális, egyszerű, megbízható és kategóriájában igen kedvező árú rakodócsalád. Alapvetően alkalmi és/vagy könnyű használatra lettek tervezve, garantálva a megszokott, kimagasló MX minőséget. A mechanikus párhuzamvezetéssel ellátott modellek 3,5 – 4,0 m (A106 3,8 m) magasra képesek emelni terhüket, mely 1300 – 1700 kg lehet maximálisan. Ezek a gépek széles körben alkalmazhatók az univerzális traktorokhoz 40-től 140 LE-ig. A tervezés során figyelemmel voltak arra, hogy széles körben használhatóak legyenek. Így a különböző felszereltségi szintnek köszönhetően kiválóan alkalmasak kis – és közepes gazdaságokban, önkormányzatoknál kommunális munkákhoz, vagy akár lovardákban, kisebb állattartó telepeken.

 

 

Annaburger HTS 16.04

Az Annaburger termékeket választó gazdák hosszú távra terveznek. Ugyanis a Szász-Anhalt tartományban fekvő Annaburg-ból származó mezőgazdasági gépeket köztudottan strapabíró felépítés és évtizedekre nyúló, rendkívül hosszú élettartam jellemzi.

A gyártástechnológia magas fejlettségi szintje garantálja, hogy a vásárló rendkívül jó minőséget és magas szintű technológiát kap.

 

 

Az Annaburger univerzális trágyaszórók mindegyik kategóriája kiváló napi teljesítményekre képes. Mindezek mögött modern felépítés rejlik: a nagy szállítási térfogat, a viszonylag kis súly és a strapabíró felépítés keveréke a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) által tesztelt szórószerkezettel van kombinálva. Lenyűgöző a teljesítménye: nagy szórásmennyiség, precíz adagolás.

A HTS 16.04-es típus maximális össztömege 16 tonna, hasznos raktérfogata 14 köbméter. Az ingás, tandem alváz nagyfokú stabilitást jelent nehezebb terepviszonyok között is. A parabolarugós vonórúd csillapítás növeli a vezetési komfortot első sorban közúton. Három soros lehordólánc továbbítja az anyagot két tépőhenger felé, melyek – a könnyebb csere érdekében – csavarozott fogakkal vannak ellátva. A tépőhengerről a szervestrágya két röpítőtárcsára hullik, ami akár 24 m távolságra is képes azt eldobni. A felszereltség része egy hidraulikusan emelhető/süllyeszthető fal a tépőhengerek előtt, mely részben védi a hengereket a nagy terheléstől, illetve segítségével jól szabályozható a szórás hígabb anyagok kijuttatásakor.

Az Annaburger univerzális trágyaszórói kiválóan alkalmazhatók istállótrágya, iszap, komposzt, mész, csirke és egyéb trágya szórására, valamint némi átalakítással használhatók silószállító pótkocsiként is.

 

Szeretettel várjuk a G/912-es standon, ahol szakértő kollégáink örömmel adnak további felvilágosítást a kiállított gépekről!

 

Szöveg: Sebesi István, termékmenedzser

Videó: Steinhauser Tamás, marketingmenedzser

Kép: MX, Landini

Elérhető

Kapcsolódó cikkek