Kiváló eredmény született nehézgép-szerelő versenyszámban is a Graz-i EuroSkills-en

Kiváló eredmény született nehézgép-szerelő versenyszámban is a Graz-i EuroSkills-en

2021. szeptember 23-25. között 31 ország részvételével rendezték meg az EuroSkills Graz 2021 versenyt, amely a szakmák Európa-Bajnoksága.

Magyarország hetedik alkalommal vett részt a „Szakmák Európa-bajnokságán”, a EuroSkills Graz 2021 versenyen, amelyen 21 versenyszámban 26 versenyző szerepelt. Nehézgép-szerelő versenyszámban Apagyi Bence képviselte hazánkat, aki kiváló eredménnyel a 7. helyen végzett.

   

 

A megmérettetés előtt a versenyzők pályabejáráson vettek részt, ahol megtekinthették a gépeket, amikkel kapcsolatosan kapták a későbbiekben a feladatokat. A verseny 6 modulból állt, 7 munkaállomással és 1 pihenő állomással. Minden modulra 2 óra állt rendelkezésre.

A feladatok között szerepelt több Liebherr gép, ahol a hidraulikus problémákat kellett megoldani, valamint akkumulátor kapacitásteljesítményt és hasonló számításokat kellett elvégezniük a versenyzőknek. Ezután következett a Steyr Multi 4120 traktoron történő diagnosztikai feladat és másnap ismét ezen a traktoron volt egy légkondicionáló és légfékrendszer modul, ahol különböző méréseket stb. kellett elvégezni. A következő feladat a Rexrotos hidraulika fal volt, ahol egy hidraulikus rajz alapján egy komplett hidraulika rendszert kellett kiépíteni, amin az után nyomásokat kellett mérni és beállításokat végezni.

A harmadik versenynap sem volt könnyebb, mint az előzők, itt egy Pöttinger Aerosem 3002D típusú vetőgépnél kellett a „0” revíziót elvégezni, ami mechanikus és elektronikus problémák megoldását is magában foglalta. Utolsó feladatként pedig egy Pöttinger Faro 4010-es rendfelszedő kocsin kellett elektromos és hidraulikus problémákat megoldani.

Összességében elmondható, hogy a feladatok nagyon sokrétűek voltak és különböző típus és márkaismeretet igényelnek. Szinte minden modulnál szükséges az elektromos és hidraulikus kapcsolási rajzok ismerete és a multiméter és egy pár esetben az oszcilloszkóp használatának ismerete is.

Bence nagyon jól érezte magát a verseny folyamán. Jobbnak érezte magát, mint Kazanban és az elért pontjai ezt alá is támasztják. Nagyon szépen és logikusan dolgozott. A jövőben ő is segíteni fogja a következő versenyzők felkészítését és igyekszik tapasztalatát és tudását is átadni számukra. A jövő évi versenyzőnk Hambalgó Ferenc Ádám felkészítésében is már részt vesz.

Nagyon büszkék vagyunk rá és az elért eredményére!

 

Köszönjük a Magyarország az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatását, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának az egész éves kitartó szervezőmunkájukat és támogatásukat, valamint, hogy a helyszínen lévő munkatársaik minden másodpercben küzdöttek a magyar csapatért. Köszönjük a versenyzőket koordináló Team Leader csapatnak, hogy végig a versenyzők mellett voltak és elhárítottak minden jó szereplést nehezítő akadályt.

Köszönjük a felkészítést Karagity Istvánnak, az Axiál Kft-nek, az Auditker Kft-nek és a Liebherr Kft-nek.

Ezúton gratulálunk a teljes magyar csapatnak és az elért fantasztikus eredményeiknek és érmeiknek.

 

 

Forrás: MEGFOSZ- Viczián Ágnes

Képek: EuroSkills, MKIK, Kis Pál

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek