Horsch újdonságok az AgrárgépShown (+videó)

Horsch újdonságok az AgrárgépShown (+videó)

Mindig a közelgő tavasz és a gazdálkodókra váró munkák előhírnökéül szolgál az AGROmashEXPO–AgrárgépShow szakkiállítás, amelyet idén január 23–26. között rendeztek meg a budapesti Hungexpo területén.

A négy nap alatt 48 ezer látogató tekintette meg a 350 kiállító termékeit, amelyekből az AgrárUnió is válogatást készített.

 

 

Egyszerű működtetésű permetezőgép

Horsch Leeb 4 AX vontatott szántóföldi permetezőgép is azon termékek közé tartozik, amelyeket a szakkiállításon (Gépesítés kategóriában) Nemzetközi Termékfejlesztési Díjjal jutalmaztak. A magyar gazdák a korábbi vontatott LT, GS és önjáró PT modellekről már jól ismerhetik az AX-en is használt, innovatív szórókeret-vezérlést, fontos különbség viszont, hogy itt kizárólag 50 cm-es fúvókaosztást alkalmaznak, míg a fentebb felsorolt változatoknál ez akár 25 cm is lehet. Köztudott, hogy a permetszer elsodródására a szórókeret és a célterület távolsága van a legnagyobb befolyással.

 

 

A Horsch a 25 cm-es fúvókaosztással kényelmesen le tudott menni 50 cm alá a szórókerettel, ám ez bonyolult műszaki megoldásokkal jár, amelyek pluszköltségeit a kisebb gazdaságok nem szívesen vállalják magukra. Ráadásul a gyakorlatban a keretek általában egy méter környékén dolgoznak (a legjobbak talán 75-80 cm-en), mert a régebbi szórókeret-vezérlések még nem megbízhatóak, ezért a keresztirányú billegés miatt a legtöbb kezelő magasabbra állítja a keretet. A Horsch észlelte ezt a gondot, és elkészítette az AX permetezőgépet, amelynél a szórókeret-vezérlés megegyezik a korábbi verziókon használtakkal, így minden körülmények között képesek 45–50 cm között tartani a keretet. A kompromisszumok révén olyan barátságos árú termék született, amely már a kisebb gazdaságok számára is vonzó lehet. Az új gép további előnye, hogy akár egy 80-90 LE-s MTZ-vel is lehet vontatni, annyira egyszerűvé vált a működtetése.

 

 

Képes helyettesíteni a totális gyomirtást

Újdonságnak számított a Horsch standján a Cruiser XL sekély szántóföldi kultivátor is, amely 10–12 méteres változatban már létezett, ám ősz óta 5-6 méteres verziókban is elérhető. A 6 gerendelyre szétosztott rugós kapák 5–15 cm-es talajművelést valósítanak meg, vagyis „feketén” lehet tartani velük a földet. A glifozát hatóanyag körül évek óta zajló viták miatt ez ma már nem is olyan könnyű feladat, a Cruiser XL viszont képes helyettesíteni a totális gyomirtást, hiszen tarlóápolásra, tarlóhántásra és akár magágykészítésre is alkalmas. Egyengetőképessége olyan precíz, mintha vasalóval mennénk keresztül a ruhán, márpedig minél egyenletesebb a talajfelszín, annál jobban sikerül majd a vetés. A gép többféle dupla hengerrel szerelhető fel, ilyen például az új fejlesztésnek számító SteelFlex. Ez egy mélynyomó SD hengerből, illetve a mögötte osztásban elhelyezett laprugós hengerből áll, és leginkább kemény talajokhoz ajánlott. A lazább szerkezetű földekhez a dupla RingFlexet kínálják, amely a korábban RollFlexnek nevezett laprugós hengeren alapul (két sorban elhelyezve), ám a fejlesztések révén immár stabilabb, erősebb lett, és az átmérője is nagyobb.

 

Kép: Kaszás Gergely / AXIÁL Kft.

Forrás: agrarunio.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek