HORSCH tehetségek

HORSCH tehetségek

A gyakornok-program szakmai orientációra és egymás megismerésére való, és sokszor vezet munkaviszonyhoz. A HORSCH három egykori gyakornokával beszélgettünk.

Nálunk, a vállalatnál, tulajdonképpen mindig vannak gyakornokok,” mondja Michael Braun, a HORSCH termékmarketingjének csoportvezetője. „Mindegyik üzletágnál. Egyesek a kötelező gyakorlati idejüket töltik, mások a DLG képzési programjának résztvevői, vagy főiskolai, illetve egyetemi hallgatók, akik nálunk készítik a diplomamunkájukat. Ez utóbbiakat mindig tárt karokkal várjuk, ha minket is érdeklő témával jelentkeznek.”


 

Michael Bindl

Gyakornok 2016. augusztus 1-től 2016. november 31-ig

A HORSCH-nál dolgozik 2017. január 15. óta a termékmenedzsment osztályon

 

 

Ha csak rajta múlik, Michael Bindl talán még ma is mezőgazdaságigép-mechatronikusként dolgozna. De lebeszélték róla, amit már nem sajnál. A középiskola után következtek volna a műszaki főiskolai tanulmányok, diplomázással. Véletlenül azonban tudomást szerzett egy új „agrártechnika” szakról a Weihenstephan-Triesdorfi Főiskolán. Mivel ez volt a legelső ilyen képzés, még nem volt minden tökéletes. Cserébe viszont lehetett tervezni, családias volt a légkör és szoros a kapcsolat a professzorokkal. Michael Bindl első gyakorlatát a Fliegl Agrartechnik cégnél töltötte Mühldorfban. Mivel mindig szívesen írt, jelentkezett egy mezőgazdasági szakújsághoz. Itt javasolták neki, hogy szakdolgozatát a használt gépekről írja, a BayWaval együttműködésben.

Szakmai jövőjét azonban nem a médiánál, sokkal inkább a gyakorlatban látta. Az iparág akkori válsága miatt nem volt könnyű munkát találni. Tesztmérnökként kapott ugyan ajánlatot, de ez nem volt komolyan vehető. A HORSCH-nál aztán a szakdolgozata mellett gyakornokként dolgozott a prototípusokkal. Ekkor ismerte fel, hogy sokkal jobban érdekli a technika, mint a marketing. Máris részt vett egy új sorozat gyártásában. Tetszett neki a légkör, a technika és az, hogy felelősséget vállalhatott.

Röviddel a gyakornoki idő vége előtt nem volt semmilyen, hozzá illő betöltetlen munkakör a HORSCH-nál, így kérdezősködni kezdett. Egy szervizpozíció túlságosan is irodai munka lett volna. Miután érdeklődött a fejlesztési részlegen, megtudta, hogy szabad egy termékmenedzseri állás. Már az első beszélgetésen kiderült, hogy ez illik hozzá, a másodikon pedig mindenben meg is egyeztek.

„Most pontosan az a munkám, amit a főiskolán elképzeltem magamnak,” mondja Michael Bindl. „Szeretem a kommunikációt az egyes szervezeti egységek között, az egyeztetéseket, és az erősen műszaki hozzáállást.”

Betanulásként Bindl jó pár Maestrót szerelt össze. A gyakorlati tesztek fázisát aztán már maga szervezte – ez felelősségteljes feladat volt, nem olyan, amit adott séma alapján kell csinálni. Időközben több géptípus menedzselését is átvette.


 

Roman Scheller

Gyakornok 2017. június 19. és 2017. szeptember 15. között

A HORSCH-nál 2018. február 1. óta dolgozik, a termékmarketing osztályon

 

 

Mivel szíve a mezőgazdaságért dobog, Roman Scheller tudatosan döntött úgy, hogy a mezőgazdasági középiskola után a Triesdorfi Műszaki Iskolában folytatja tanulmányait. Ott gyűjtötte, egy oroszországi gyakornoki munka alkalmával, első külföldi tapasztalatait. Az volt az álma, hogy egyszer nagygazdaságot vezet majd. Első munkahelye egy szántóföldi növénytermesztő gazdaságban volt, Közép-Frankföldön. Ott kevésbé vett részt a döntési folyamatokban. Így érett meg benne a gondolat, hogy tovább tanul. De még ebben a helyzetben sem főiskolát választott, mert annak teljesítése további öt évig tartott volna. Így jelentkezett a DLG gyakornoki programjára, ahová fel is vették. Először egy nagy bérvállalkozás, az Osters und Voß foglalkoztatta. „Itt – különösen üzleti ügyintézésből – nagyon sokat tanultam, támogattak, és különböző projektekben felelősséget vállalhattam,” pillant vissza Roman Scheller. Második gyakorlata Marktoberdorfba, a Fendthez vezette, ahol eladás-támogatási, illetve termékmarketing feladatokkal foglalkozott. Az üzemvezető már az első hét után tudta, hogy nem jön be az ötlete: átcsábítani Schellert az iparba. Sajnos az utolsó gyakornoki időszakra már nem volt szabad hely a Fendtnél. Mivel ismét egy családi vállalkozást szeretett volna Roman Scheller megismerni, jelentkezett a HORSCH-hoz. A technikát már ismerte az egyik üzemből, ahol gyakornoki idejét töltötte.

Az első felvételi beszélgetés Skype-on folyt. Interjúztatójával egyetértve a marketingnél helyezkedett el. Az ottani fiatal dinamikus csapatban Scheller nagyon jól érezte magát. Az tetszett neki leginkább, hogy nem úgy kezelték, ahogy máshol tapasztalta. Ellenkezőleg: már rövid idő után bemutató gépkezelőként alkalmazták, és Franciaországba küldték, hogy javítson meg egy gépet.

A DLG gyakornoki program végén Roman Scheller többféle munkalehetőség közül választhatott. Végül nem egy nagyvállalathoz, hanem a HORSCH családi vállalkozáshoz csatlakozott. Először a prototípusokkal foglalkozó csapatba került a marketing osztályra, majd az Agritechnica rendezvényt elemzők közé. 2017 februárja óta van véglegesen a termékmarketing osztályon. Tetszik neki, hogy bár technikával is dolgozhat, a mezőgazdaság áll tevékenységének középpontjában. A prototípusokkal foglalkozik világszerte, sokat van úton.

„Különösen tetszik, hogy megismerhetem, más tájakon hogyan működik a mezőgazdaság,” meséli Roman Scheller. „Ráadásul a tevékenységem nagyon sokoldalú. Gyakorlatilag a HORSCH teljes termékkínálatával dolgom van.” A cégnél támogatják például a nyelvtanfolyamát, és interkulturális képzésen vesz részt. A jövőben számos ajtó áll nyitva előtte. Hiszen megállapította már, miben különbözik a HORSCH egy konszerntől: „Itt a teljesítmény számít, nem a papír!”


 

Florian Wessa

Gyakornoki idő: 2014. március 17. – 2014. augusztus 16.

2015. március 1. óta dolgozik egy romániai szántóföldi növénytermesztő gazdaságban, 2016 óta termelési vezető

 

 

Nem egyszerűen Florian Wessát elérni. Az interjú ideje Romániában az őszi betakarításé. És egy 4500 hektáros gazdaság üzemvezetőjeként sok a tennivalója a 31 éves szakembernek.

Bár családjában senki sem foglalkozott mezőgazdasággal, már gyermekként rendszeresen látogatott egy szomszédos gazdaságot szülőhelyén, Rheinland-Pfalzban. Aztán gyakornokként különböző helyeken dolgozott, majd megkapta a középiskolai bizonyítványát. Mezőgazdasági képzése alatt sokfelé eljutott. Többek között egy tangazdaságban dolgozott a Bonni Egyetemen, a szántóföldi gazdálkodásra összpontosítva. Az egyetemhez csak egy szakfőiskolán keresztül vezethetett volna út, Wessa azonban úgy döntött, hogy egy Haus Riswick-beli szakiskolába iratkozik be. Itt államilag elismert üzemgazdász végzettséget szerzett, majd a Neu-brandenburgi Főiskolán folytatta. A szemeszterek közötti szünetekben aratási idénymunkásként dolgozott, később pedig egy szolgáltató alkalmazta. Ott került először kapcsolatba a HORSCH termékeivel.

Gyakornoki idejét szerette volna a mezőgazdaságigép-iparban eltölteni. Wessa ezért többféle vállalkozáshoz is beadta jelentkezését: „Amikor felvételi beszélgetésre behívtak a HORSCH-hoz, már volt egy nagy szakdolgozati témaötletem. Ígéretet kaptam, hogy itt megírhatom.” Florian Wessa marketing oldalról foglalkozott az akkor még új HORSCH Leeb permetezővel. Leginkább azzal, hogy miképp látják a gazdák a 25-30 centis talajfelszín-távolságot. Gyakorlati ideje alatt részt vett egy roadshow-n a GS-sel, hangsúllyal a BoomControl Pro szórókeret-vezérlésen. Kapott egy útvonaltervet, és már neki is indulhatott egy kollégájával. A szervezés többi részét a két gyakornoknak kellett megoldania.

A főiskola befejezése után felvette a kapcsolatot egy munkaközvetítő irodával. Szeretett volna külföldön, például Kanadában vagy Romániában dolgozni. Hiszen már tanulmányai alatt is mobilis volt, sokszor utazott, hogy tapasztalatot gyűjtsön, mialatt kollégái szívesebben maradtak egy megyében. Kapott egy konkrét ajánlatot Északkelet-Romániába, ahol egy befektető keresett segítséget üzemvezetőnek. Wessa, bár kapott lehetőséget Soester Börde-nél, inkább a külföldi munka mellett döntött.

Ma Florian Wessa egy hétezer hektáros gazdaság termelési vezetője. 4500 hektárt maguk művelnek, a maradékot bérbe adják. A körülmények sokat követelők: a 150-600 hektáros területek, 70 kilométeres körön belül. A táblák dombosak, 0,5-120 hektárosak. Az üzem 2014 óta a befektető tulajdona. Ez idő alatt sokszor átstruktúrálták, és egyértelműen a technológiára helyezték a hangsúlyt. A talajmegmunkálásra és kijuttatásra HORSCH gépeket használnak.

2017 óta dolgozik a gazdaságban egy HORSCH Leeb GS növényvédelmi permetező is. Most profitálnak Wessa gyakornokként szerzett tapasztalataiból, mivel tudja, hogyan működik a mezőgép-ipar. Florian Wessa termelési vezetőként felel a beruházásokért, az adminisztrációval, valamint a számvitellel egyeztetve megvásárolja az inputanyagokat, és értékesíti a termékeket. Alatta dolgozik két mérnök. A gazdaság 21 embert foglalkoztat, és van további tíz irodai dolgozó. Románul a dolgozói segítenek tanulni Wessának. Hiszen mindenki hozzá fordul, ha egy gépet fel kell szerelni, ha probléma van kinn a földeken, vagy ha valami újdonságot szeretnének kipróbálni. Ha néha kevés magánélet jut is neki a román üzemben – Florian Wessa egyáltalán nem bánta meg döntését: „Ez egy igazi kihívás!”


 

 

Amennyire sokszínűek a gyakornoki feladatok a HORSCH-nál, annyira különbözők az elhelyezkedési lehetőségek utána. „A gyakornoksággal mindkét fél kap valamit” mondja Michael Braun. „Mi potenciális munkavállalókat ismerünk meg, a gyakornokok előtt pedig kinyílik a szakmai világ. Előfordul, hogy akik a mezőgazdaságban szeretnének dolgozni, a gyakornoki idő után jelentkeznek hozzánk. Ez nekünk is hasznos. Hiszen ők kiismerik már magukat nálunk, tudják, hogyan működünk a HORSCH-nál, mi meg bővítjük a hálózatunkat.

Sokszor jelentkeznek egykori gyakornokok munkatársnak hozzánk, akiket meggyőzött a HORSCH. Mivel mi már ismerjük őket, közösen el tudjuk dönteni, melyik üzletág melyik pozíciójában lenne a legnagyobb a kölcsönös előny. Nem szívesen „parkoltatjuk” ezeket a jelentkezőket valahol a vállalaton belül, hogy biztosan nálunk maradjanak. Csak ha mindkét fél számára ideális a dolog, akkor van értelme a közös munkának.”

De egy pontban biztos Michael Braun: „Gyakornokainknak tudunk egy-két igazán izgalmas dolgot kínálni. Kijönnek tőlünk, és már korán képesek felelősséget vállalni!”

 

A terraHORSCH exkluzív kiadvány évente két alkalommal jelenik meg. A következő számot várhatóan az év második felében készítik el. Amennyiben szeretné nyomtatott formában is megkapni a magazin következő számait kérjük a terrahorsch@axial.hu email címen jelezze számunkra!

 

Fordította: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: terraHORSCH 2019/1. szám 38-40. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek