„Hiszünk a fiatalokban, a jövőtervezésben”

„Hiszünk a fiatalokban, a jövőtervezésben”

Gyermeknapon adták át Baján a felújított futballpályát a Petőfi-szigeten. A 100 milliós beruházás 70%-át az AXIÁL Kft., míg 30%-át Baja állta. Ennek apropóján kérdeztük Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi tulajdonos-ügyvezetőt a cég bajai szerepvállalásáról.

 

A futballpálya ünnepélyes szalagátvágása: Fercsák Róbert, Baja polgármestere, Losonczi László, az MLSZ megyei igazgatója és Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője.

 

Az AXIÁL folyamatosan támogat jó ügyeket (pl. egészségvédelem, egészséges életmód, véradás, stb). Miért tartják ezt fontosnak?

Véleményünk szerint sok ember segít szívesen. Közhely, de igaz: a segítségnyújtó számára is jó érzés, ha másoknak örömet szerez, támaszt nyújt. Ilyen indíttatásból álltunk több olyan ügy mellé, mint pl. a speciális nevelési igénnyel élők karácsonyának megrendezése az AXIÁL Kft.-nél, de megemlíthetjük a vállalkozás bajai székhelyére 3 havonta kihelyezett véradást is. Szintén szívesen vállalunk részt az Egészséges Baja Városért Közalapítvány által évek óta szervezett szűrővizsgálatokban, a kapcsolatunk – csakúgy, mint a fent említett karácsonyi ünnepség kapcsán – folyamatos dr. Zöld Lászlóné Évával. Minden évben biztosítjuk az önkénteseket az ételosztáshoz és az alapanyagokat 2-300 adag meleg ételhez azon a jótékonysági főzésen, amelynek életre hívása szintén a közalapítvány nevéhez fűződik. Végső soron az egészségmegőrzéshez sorolhatjuk azt a balesetmegelőzési és drogprevenciós programot is, amelynek sikerét szintén szívünkön viseljük.

 

A láthatósági mellény használatára hívják fel a figyelmet az AXIÁL Kft. felmatricázott szervizes autói.

 

Milyen megfontolás alapján esett a választás a Petőfi-szigeti sportkomplexum támogatására?

Az egészségmegőrzés, az egészséges életmód még mindig nem kap megfelelő hangsúlyt a hétköznapokban. Reményeink szerint ahhoz járul hozzá a sportpálya felújítása, hogy az életmódváltásnak tárgyi akadálya ne legyen. A pályát elsősorban az utánpótlás nevelésre használják. Fontos, hogy kulturált, szép környezet várja a gyerekeket, minél több fiatal számára tegye a hely vonzóvá a rendszeres mozgást. Reméljük, ilyen körülmények között még eredményesebb lesz szellemi és fizikai fejlődésük, végső soron a város fejlődése, hiszen a létesítmény remélhetően bekerül a városi sportélet vérkeringésébe.

 

A mezőgazdasági gépésztechnikusok Országos Tanulmányi Versenyének gyakorlati helyszíne az AXIÁL Kft. bajai telephelye volt az elmúlt két évben.

 

Baja lakossága számára egyértelmű, hogy az AXIÁL Kft.-nek, illetve Harsányi Zsoltnak és Harsányiné dr. Fodor Gyöngyinek fontos városuk fejlődése, a helyiek ezen belül is a fiatal sportolók támogatása. Érezhető a bajaiak hálája a hétköznapokban?

Született bajaiak, mondhatjuk lokálpatrióták vagyunk. Nem a háláért támogatunk ügyeket a városban és a térségben. Hiszünk abban, hogy nemcsak külföldön és a magyar fővárosban van lehetőség élhető életet élni, egy 40 ezres lélekszámú vidéki városban is adottak a feltételek az önmegvalósításhoz. Fontos, hogy a fiatalok lássák, nem kell elszakadniuk a családtól, az otthontól ahhoz, hogy kibontakoztassák szellemi és fizikai képességeiket, hogy az életben érvényesülni tudjanak.

 

Hagyomány az AXIÁL Kft.-nél a speciális nevelési igénnyel élők számára rendezett Mikulás ünnepség.

 

Sok területen támogatják a várost. Mit emelnének ki szívesen?

Nehéz lenne bármit ezek közül kiemelni, mert a vállalkozás fennállásának közel 30 éve alatt számtalan intézményt, rendezvényt támogattunk időnként jelentősebb összegekkel. Ilyen a bajai kórház, a bajai mentőállomás, a fent említett sportpálya. Ajándékcsomagokkal, tombolatárgyakkal segítjük pl. az EGYMI, a speciális iskola tanulmányi versenyét, a polgármesteri hivatal éves bálját, vagy a városi sportbált, a város karácsonyi ünnepségén fellépő gyerekeket és a hurka fesztivál zsűritagjainak munkáját.

 

Az AXIÁL Kft. munkatársai rendszeresen résztvesznek a kihelyezett véradásokon.

 

Az egészségmegőrzés ügye mellett jut figyelem és szándék a kultúra gondozására is. Anyagilag segítettük a Baja Belvárosi Plébánia orgonafelújítását, a Bajai Hajómalom Egyesület projektjét, a hajómúzeum építését.

A jövő nemzedékének kinevelését minden formában igyekszünk felkarolni, a bajai Bereczki Máté Szakközépiskolával és a jánoshalmi FM ASZK-val folyamatos a kapcsolat. A diákok oktatását anyagilag is támogatjuk. Ezen felül adtunk használt, de iskolai használatra maximálisan megfelelő számítógépeket, részt vállalunk az iskolákban oktató szaktanárok képzésében, ill. más környező iskolákból is időről időre fogadunk szakmai gyakorlatra diákokat. Hiszünk a fiatalokban, hiszünk a tudatos életmódban, a jövőtervezésben.

 

Forrás: Bácskai Napló 2018. május 31. 9. oldal

Elérhető

Kapcsolódó cikkek