Három testőr a Jászságban

Három testőr a Jászságban

Ma a forgatásos alapművelés létjogosultsága az egyik legvitatottabb kérdés. A szántáspártiak az agronómiai szempontok mellett az ekék szerkezeti kialakítását, funkcionális és műszaki üzembiztosságát tartják a legfontosabbnak.

Így vannak ezzel a Magtápker Kft. vezetői és traktorosai is, akik sok fajta ekével, hosszú idő alatt szerzett tapasztalatok ismeretében döntöttek a Grégoire-Besson mellett.

A „Jászság kapujának” nevezi a globális informatikai óriás helyi üzeméről ismert Jászfényszaru polgármester asszonya a települést, illetve a régió északi részét. Itt terülnek el a Magtápker Kft. szántóföldjei, ahol szívesen mutatnak be mindent az érkezőnek. „Van a homoktól a fekete csernozjomon keresztül erősen agyagos, szikes talajig minden. Az ország csapadékban egyik legszegényeb vidéke is a miénk; jó, ha 350-400 milliméter hullik évente, de az átlag ennél kevesebb” – tudom meg vendéglátómtól – Cserháti Venczel, mezőgazdasági vállalkozótól -, aki helyben született, s gyerekkora óta a mezőgazdaságban tölti életét. A síkfekvésű táblák mellett dombosak is vannak, a Cserhát déli nyúlványain. A 900 hektáron hagyományos növényeket termesztenek. A kalászosok, kukorica és napraforgó mellett legértékesebb növényük a lucerna, amelyet zömében megszárítanak, és pelletként értékesítenek nyugat-európai piacon; az export mennyisége 800-1000 tonna körül alakul szezononként. Hobbiként 50 darab hízómarhát nevelnek.

A gépudvart szemlézve megállapíthatom, hogy mindig minőségi beruházásokra törekedtek a cégnél. Az ekék között láttam régebbi típusokat is, ahogy megtudom eladásra várnak. A szántás erejét és dinamizmusát három darab Grégoire-Besson váltvaforgató eke biztosítja. „A szántást akkor tanultam meg tisztelni, amikor apám még lóval szántott. Mentem a barázdában, el is dobtam az ekeszarvát a fogás végén; persze legtöbbször inkább az eke dobott el engem, mert gyerekként nehezen bírtam vele. Szántani vagy nem? Mi a régi típusú talajművelést tartjuk jónak, nálunk teljes mértékben bevált és szakmailag indokolt, elfogadott. Muszáj nagymértékben szellőztetnünk és oxigénnel ellátni a talajt, s mechanikailag megfojtani a gyomot; erre ez a leghatékonyabb. Jó öt-hat éve vettük az első Grégoire-Besson ekét, amely bizonyított is, az embereink rögtön elfogadták, mert semmi gondjuk nem volt vele, és ez ugye nagyon fontos szempont egy üzemeltetőnek. Persze szakmailag is olyan ekére vágytunk, amely a vetőszántások mellett helytáll a kukorica-mélyszántásban is.

Az AXIÁL-lal 2002 óta tartom a kapcsolatot, akkor Berthoud permetezőt vásároltam, majd később egy műtrágyaszórót; természetesen ezekhez jöttek a kapcsolódó alkatrész- és szervizügyintézések is. Ez utóbbit a mai napig az üllői képviselettől Török Csabával intézem, gördülékenyen, ahogy mondják zokszó nélkül. Amikor felvetődött az ekevásárlás, szétnéztem a lehetőségek között, beszéltem gazdatársakkal, és természetesen kikértem az AXIÁL-véleményét, mivel nagyon korrekt a munkakapcsolatunk. Végül Orosz Zoltán javasolta ezt az eketípust, amelyet addig nem is ismertünk. Kaptam próbalehetőséget, meg is faggattuk az ekét rendesen, és végül elnyerte a tetszésünket.”

„Az első eke hatfejes, félig-függesztett változat volt, réselt kormánylemezzel választottuk; ma már nyugodtan mondhatom, jó döntés volt. Az elsőt később még kettő követte, egyértelműen azért, mert nagyon meg voltunk vele elégedve. Kipróbáltuk a második ekén a teli kormánylemezt, az is nagyon jó, használjuk. A legújabb egy 4+1-es változat, réselt kormánylemezzel. Inkább ezt szeretjük, mert a réseltek jobbak, szebb a munkájuk. Jobb a porhanyító hatásuk, szépen morzsálódik a talaj, az egész szántás felszíni képe is egységesebb. Nagyon fontos, hogy kukoricában is jó szántást produkálnak a Grégoire-Besson ekéink. Egyik ősszel sem panaszkodtak a traktorosaink, hogy betömődnének az eketestek; nagy az osztásuk, magas a gerendelyük, van hely, ahol átfolyik a szár, a gaz meg a talaj keveréke. Jól letakarnak mindent, én nem is szeretem, ha valami fönn marad a szántás tetején.”

„Energetikai problémáik sincsenek az ekékkel, mert jó hatékonysággal húzhatók. 40 lóerőt szánunk egy ekefejre, ez ökölszabály nálunk, s a Grégoire-Besson tökéletesen bevált. Így aztán a nehezebb őszi munkákban is megvan a minimálisan 6-7 km/órás munkasebesség, vetőszántásban meg 8-10 között. Kopás persze van a vasakon, de hát ez vele jár a munkával. Törés, szakadás? Lehet, hogy hihetetlen, de ilyen nem fordult elő egyik ekén sem! Robusztus, erős vázú mindegyik típus; láttam már jó pár konstrukciót, tudtam tehát mire hagyatkozva választani. Volt ugyan defektünk, de más semmi, kivéve egy ekeszár-deformációt, amikor ’tanyahelyet’ fogtunk vele. Nem tört el, csak meghajlott, de az axiálosok már másnap kicserélték, azóta egyben van.”

Az AXIÁL-lal napi szintű a kapcsolat, és jól működik. „Bevált az alkatrészrendelés módja; írok egy SMS-t Csabának, visszajelez, intézkedik, s a legrövidebb időn belül leszállítják. Nagyon elégedett vagyok a szolgáltatásukkal, zökkenőmentes, nincs csúszás meg magyarázkodás! Mi nem tudunk alkatrészt raktározni, de nem is kell, mert a mi raktárunk az üllői AXIÁL-bázis! Más gépekhez is precízen szállítanak mindent. Fontos, hogy az én emberem, Török Csaba mindig elérhető!”

 

 

Megnézzük az ekéket alaposan, s felmerül az ágyeke vagy váltvaforgató eke kérdése. „Ezek előtt nekünk csak ágyekéink voltak, egy váltós kivétellel, amely nem nagyon vált be. A traktorosaink nagy kíváncsisággal fogadták a Grégoire-Bessont, bár volt azért aggodalom is. Az átállás jól sikerült; meglepődtek, hogy mennyivel gyorsabban be tudnak fejezni egy táblát, nincs annyi üresmenet, mint az ágyekékkel; szóval megtetszett nekik, elfogadták. Így jöhetett a másik két Grégoire is; a legújabb tavaly került ide. Nagyon jó megoldás, hogy mindegyiken van szállítókerék, így vonuláskor nem rángatják a traktort, nem szaggatják a hidraulikát. Ezek az ekék megbízhatók, ránézésre is igazi monstrumok, erősek, mint a bivaly, elnyűhetetlenek; nem kell az őszi fagyban, sárban az eke alá bújni és úgy szerelni. A fordítója szinte tökéletes, nincs megakadás; a fogaslécnek köszönhetően folyamatosan, zökkenőmentesen fordul át váltáskor az eke; félúton még sohasem állt meg.”

„Csak azt tudom összefoglalásként mondani, hogy ha valaki gondtalanul akarja letudni az őszi szántásokat, használjon Grégoire-Besson ekét! Ez reklámszövegnek hangozhat, pedig nem az, a tapasztalat mondatja velem. Ez a három eke a szántásaink három testőre! Közúton szépen gurulnak a traktor után, és vándorlámpával is felszereltük mindegyiket. Eddig a rendőrök sem bántottak bennünket!”

 

Szöveg: Dr. Soós D. Sándor, szakújságíró

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2018. 05. szám 14-16. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek