Hagyományteremtő rendezvénysorozat a talaj termőképességének javításáért 2.rész

Hagyományteremtő rendezvénysorozat a talaj termőképességének javításáért 2.rész

A növénytermesztés középpontjában a talaj áll. A jövő kihívásaira csak akkor tudunk versenyképesen reagálni, ha ismerjük és kihasználjuk a technológia adta előnyöket. E gondolatok mentén zajlott az Agrova Kft. és az AXIÁL Kft. közös rendezvénye.

A következőkben Holopovics Zoltán, az Agrova Kft. fejlesztési és szakmai vezetője tartott előadást a Phylazonit talajjavító technológiáról. Az előadó prezentációját az Agrova Kft. történetével és termékpalettájuk bemutatásával kezdte.

„A baktériumok magyarországi megjelenése 1978-ra tehető, amikor ez a termék még a Phylaxia Pharma állami cég birtokában volt. 1983-ban kapott védjegyet a Phylazonit név és ezt a 35 éves évfordulót ünnepeljük idén.

Egészen 1996-ig ez a termékcsalád, amely két termékből állt, állami tulajdonban volt, ezt követően került az Agrova Kft.-hez. 1996-tól 2008-ig volt egy olyan növekedési szakasza a cégnek, amikor a bérgyártástól és a külső segítségektől elmozdultunk. 2008-ban Beszterecen megépítettünk egy gyáregységet, amelyhez egy kutatólabort is létrehoztunk. Az itt végzett kutatómunka eredménye lett, hogy 2016-ban piacra dobtuk a jelenleg is megtalálható Phylazonit talajoltó, tarlóbontó és talajregeneráló készítményeket.

 

 

2016-tól már nem csak baktériumokkal és a talajjal foglalkozunk, bevezettünk az Energia Humin lombtrágyát is, amely a piacon egyedülálló termék, 11 hatóanyaggal rendelkezik, huminsavas kiegészítés mellett makro- és mikroelemeket tartalmaz. Ez nem növényspecifikus, bármelyik gazdálkodó könnyen tudja használni. 2017-ben a Phylazonit Szója készítmény került a piacra, ez az egyetlen növényspecifikus anyagunk. Szintén 2017-ben bővítettük a lombtrágya palettát is, bevezettük az Energia Pluszt, 2-3-5 liter/hektár dózisok helyett 30 liter/hektár dózisokban ajánljuk használni. Ez magas nitrogéntartalmú, magnézium, kén és mikorelemeket tartalmazó készítmény. Míg az Energia Humint a növény kezdeti fejlődésekor, esetleg egy poszt energiás gyomirtáskor javasoljuk kijuttatni, addig az Energia Pluszt a virágzást megelőzően, amikor a legtöbb tápanyagot igényli a növény.

A készítmények kijuttatására a Phyller egységet ajánljuk, mely alacsony, 20-30-40 liter/hektár mennyiségekkel dolgozik. A kijuttatóegységet közvetlenül a munkagépre szereljük, segítségével kijuttatjuk baktériumokat, majd a munkagéppel bedolgozzuk azokat a talajba. A Phyller kijuttatókat továbbfejlesztettük a TempoSensor vezérlőegységgel, amely képes arra, hogy figyelembe vegye a munkagép sebességét és ehhez mérten szabályozza a kijuttatandó mennyiséget.”

A Phylazonit technológia célja a talaj szerkezetének javítása, a tápanyagfelvétel hatékonyságának fokozása és a növény ellenálló képességének növelése. Ez több lépésben, több készítménnyel történik. Először magát a talajt javítják, majd a növény gyökérzónáját kezelik, végül pedig az optimális tápanyagellátást biztosítják. A Phylazonit termékek önálló vagy technológiában való használatának egyre nagyobb a létjogosultsága, hiszen az intenzív növénytermesztés során egyre kevesebb növény szerepel a vetésforgóban és ez negatív hatással van a talajra, termőképességének állapotára. A hatékonyság fontos eszköze a megfelelő kijuttatás és agrotechnika, amely a technológia szerves részét képezi.

 

 

A következő szakmai előadást az AXIÁL Kft. Horsch gépeinek termékmenedzsere, Szabó Gábor tartotta. A termékmenedzsertől megtudtuk, hogy több mint 30 évre tekint vissza a Horsch márka története. Egy kis farmgazdaságból indult, mára azonban óriási gépgyártó vállalkozássá nőtte ki magát, ahol hozzávetőleg 1600 alkalmazott dolgozik. A központ a kezdetektől Sitzenhofban található, ahol a gyártási és az adminisztratív egységek mellett kísérleti parcellák is vannak. A Horsch nagy figyelmet fordít arra, hogy az általa megálmodott technológiákat, technológiai sorokat saját körülmények között tesztelje.

A Horsch újdonságok közül először a Cruiser XL típusú sekély szántóföldi kultivátort mutatta be az előadó, mely 5, 6, illetve 10 és 12 méter munkaszélességben érhető el vontatott kivitelben. A gép hatgerendelyes kapásrendszerrel rendelkezik, a futómű a váz közepébe van integrálva, egy egysoros egyengető tárcsasor és egy lezáró tömörítőhenger tartozik hozzá. Ez a 10-15 cm mélységű művelés ideális gépe, legyen szó akár tarlóhántásról, tavaszi magágykészítésről vagy mechanikus gyomirtásról. Előrefeszített rendszerrel kialakított kapaszáron foglalnak helyet a különböző cserélhető és variálható kapaelemek.

Szintén újdonság a Terrano GX szántóföldi kultivátor (28-30 cm mélységű művelés), mely elérhető három- és négygerendelyes kialakításban. TerraGrip rugósbiztosítású kapákkal és központi futóművel van szerelve. Megjelenik a duplasoros lezáró tömörítőhenger a gép végén. Ez első hengersor visszatömörít, rögöt aprít, és lezárja a felszínt, míg a második hengersor egy finom, laza, morzsás felületet ad a talajnak. Ha valaki ez alá a művelési mélység alá szeretne menni, akkor a Terrano GX felszerelhető LD vagy ULD kapákkal, melyek kimondottan mélyművelésre alkalmasak.

 

Szabó Gábor, az AXIÁL Kft. Horsch termékmenedzsere

 

Joker RT rövid tárcsa vázának közepére bekerült a transzport kerék, amivel a közúton vontatják a gépet. Mivel már hátrafelé nem nyúlik ki a futómű rész, ezért lehetőség volt rá, hogy az előbb említett duplasoros tömörítőhenger-sort a rövid tárcsára szereljék, így még szélesebb skálán lehet alkalmazni ezt a munkagépet. Szintén adaptálható a gépre egy mellsőkés-henger, melyet az első tárcsasor elé lehet elhelyezni, külön hidraulikakörrel működtethető. Lényege, hogy sekélyen átdolgozza a talajt - 4-5 cm mélységben -, a felszínen maradt szármaradványt előaprítsa, hogy a rövid tárcsa tárcsás rendszere még hatékonyabban bedolgozhassa azt. 5-6-8 méter széles tárcsákra lehet felszerelni, alkalmazása előnyös repcetarló után, illetve napraforgószár-maradvány bedolgozására.

A Tiger MT régóta a piacon van, a forgatásnélküli talajművelés egyik kedvelt gépe. A kétsoros nagyátmérőjű tárcsás rendszer után robosztus rugós biztosítású kapákat találunk. Ennél a gépnél is jelentős átalakítás történt ugyancsak a tömörítőhenger kifejlesztésénél. Revolverszerű fordítószerkezettel egybekötött duplasoros tömörítőhengert kapott, mely U-profilú, öntisztuló. Ugyanakkor ez a megoldás univerzálissá teszi a gép felhasználását, hiszen nedvesebb talajon és homokos, laza szerkezetű talajon is jól használható, nem úgy, mint egy nehéz, fém tömörítőhenger.

A Pronto vetőgépek is ismertek: tárcsás rendszer, tömörítőkeréksor és végén a TurboDisc csoroszlyák láthatók. Újdonság a gépen viszont egy szemenkénti vetőegység. A kukoricánál, napraforgónál már használt technológia a szemenkénti vetés, de a gabonánál eddig nem volt lehetséges. Esetünkben minden egyes csoroszlya kap külön egy elektromos adagolóegységet, ebben található egy turbinalapáthoz hasonló elem, melynek peremén ún. zsebecskék találhatók. Ezek cserélhetők a vetőmag mérete, illetve típusa szerint. Elektromotor segítségével szabályozható a vetőmag mennyiség, mely levegős szállítással érkezik. Plusz elem még a sornyitó tárcsa mögé került magmegfogó kerék. A szemenkénti vetés nagy előnye, hogy egységesebb a magok eloszlása, így a növények élettere kiegyenlítettebb, tehát stabilabb és egészségesebb a növényfejlődés.

 

 

10-12 méteres munkaszélességben gyártják a paralelogrammás felfüggesztéssel rendelkező Serto SC vetőgépet, melyen ugyanazt a csoroszlyatestet alkalmazzák, mint a Pronto DC esetében. Szembetűnő különbség viszont, hogy míg a Prontonál a tárcsás művelőelem mögött egy egysoros tömörítőhenger-sor és mögötte a csoroszlyarendszer található, addig a Sertonál nincs művelőelem. Ez az oka, amiért a gép vontatásához elegendő egy 330 lóerős traktor, viszont a talajt külön elő kell készíteni a vetéshez. A munkagép ugyanakkor hatalmas tartálykapacitással, nagy területteljesítménnyel rendelkezik.

A Maestro vetőgépnél kukorica- és napraforgóvetés esetében újítássál is előállt a gyár. Ennek a az Auto Force elnevezésű rendszernek az a lényege, hogy minden vetőkocsinál automatikusan tudja szabályozni a csoroszlyanyomást. A szabályozásra eddig is volt lehetőség, de ez a kezelő megérzésére volt bízva, aki nem biztos, hogy mindig megfelelően tudta megítélni a tábla kötöttségét. Egyenletes mélységben a növény fejlődése is egyenletesebb. A Horsch Maestro V tömörítő kerekeit lehet opciósan tüskés vagy ujjas tömörítő kerekekkel rendelni a talajállapotnak megfelelően.

A szakértő végezetül a vontatott és önjáró Horsch permetezőkről is beszélt. A vontatott permetezőknél kétfelé oszlik a kategória: műanyag- és fémtartályosra. Az önjárók esetében fix- és állítható hasmagasságú kategóriák léteznek. A Horsch gyár technológiája az alacsonyabb szórókeret-magasságot és 25 cm-es fúvókaosztást tud biztosítani, ennek az a gyakorlati jelentősége az, hogy minél közelebb tudjuk engedni a szórókeretünket a növényfelülethez, annál nagyobb lesz a felületre kijutatott növényvédőszer hasznosulása. Ami előnye még ennek a rendszernek, hogy egy fúvókatesten belül kettő vagy akár négy fúvókatartó van. Ehhez párosul egy szoftveres rendszer, amely a permetezési sebesség és a szórókeret magassága függvényében automatikusan kapcsolgatja a fúvókákat a legmegfelelőbb szóráskép és permetezési hatékonyság érdekében.

 

 

Az utolsó szakmai előadást Balogh Ádám, a Baki Agrocentrum Kft. ügyvezetője tartotta „Gabonapiaci kihívások 2018-ban” címmel.

Az ügyvezető kiemelte, hogy a hozamokról nagyon sokféle szempontból kaptunk már képet a korábbi előadók segítségével, de az árbevétel realizálásához, az eredményesség maximalizálásához az értékesítési ár is nagyon fontos. A piaci árakat olyan világpolitikai események határozzák, mint például az Egyesült Államok és Kína közötti vámháború. Ha az amerikai szóját nem vásárolja meg Kína, akkor más piacokat keresnek és az komoly átrendeződést hoz magával, amely ránk is hatással lesz. Nagy a verseny, sokszor egy-egy eurón múlik, hogy a vevő szlovák, magyar vagy román búzát vesz. Az árupiacokon Magyarország nem a legnagyobb, ezért alternatívákat kell találnunk, hogy kiemelkedjünk. Például úgy, hogy a termékek piacára kerülünk, ehhez viszont az a cél, hogy stabil, homogén minőséget teremtsünk.

Meghatározók lesznek a környezetvédelmi célok és előírások az Európai Unióban, minél inkább meg tudunk ezeknek felelni, annál nagyobb támogatást tudunk realizálni, illetve annál kisebb lesz az esélye annak, hogy például Argentínával és több olyan országgal kell versenyre kelnünk, ahol nem feltétlenül visszakövethető az áru eredete. Természetesen ehhez elengedhetetlen, hogy a különböző értékláncok, a termelőtől a feldolgozóig szorosan együttműködjenek.

Balogh Ádám kitért az elmúlt öt év átlag felvásárlási áraira is. Elmondta, hogy jelenleg rengeteg a kiszámíthatatlan tényező, amelyek befolyásolják az árak alakulását. Eladjuk vagy tartsuk? – örök kérdés. Hogy mi a jó ár, szubjektív, ezért fontos egy értékesítési stratégia kidolgozása. Nem a mindenkori legjobb ár elérése a cél, hanem a nekünk, a gazdaságunknak, az értékesítési tervünknek leginkább megfelelő ár a legjobb. Ma már van vetési tervünk, technológiai tervünk, miért ne lenne az értékesítésre is? Ez elengedhetetlen a gyorsan változó világban.

 

 

Az előadások után busszal utaztak a vendégek a szántóföldi bemutató helyszínére, ahol az elhangzottak gyakorlati demonstrációjára került sor. A Phyller kijuttató és a Horsch munkagépek mellett a AXIÁL Kft. több erőgépe, köztük egy 650 lóerős Fendt gumihevederes traktor és egyéb munkagépek is láthatók voltak, melyek szintén alkalmasak a Phylazonit készítmények kijuttatására. A bemutató végeztével visszautaztak a vendégek az előadások helyszíneire, ahol tombolasorsolás keretében Ford tesztvezetéseket és egyéb ajándékokat nyerhettek a regisztrált partnerek. A jó hangulatú és informatív rendezvénysorozat a kánikula és az eső ellenére nagy népszerűségnek örvendet, így a szervezők bíznak benne, hogy sikerült új hagyományt teremteniük.

 

Szöveg és kép: AXIÁL Kft. és Agrova Kft.

 

 

 

Hagyományteremtő rendezvénysorozat a talaj termőképességének javításáért 1.rész

 

Két helyszínen zajlott az AXIÁL Kft. és az Agrova Kft. közös rendezvénye, a Phylazonit technológiai bemutató és szántóföldi gépshow. Az előadásoknak hangulatos helyszínek, a gyakorlati bemutatóknak pedig közeli gazdaságok adtak otthont. >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek